Lähes joka viides suomalainen olisi saattanut valita apteekista itsehoitolääkkeen, joka ei olisi sopinut tarkoitukseen. Apteekkariliiton tuoreen tutkimuksen tulos ei yllätä liiton johtavaa asiantuntijaa Sonja Kalliota.
– Apteekeissa kohdataan itsehoitolääkkeisiin liittyviä väärinymmärryksiä päivittäin, hän kertoo.
Epäselvyyttä on esimerkiksi tulehduskipulääkkeiden käytössä. Moni ei tule ajatelleeksi, että myös ilman reseptiä saatavat lääkkeet voivat aiheuttaa vakavia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa.
– Flunssa-aikaan saatetaan ostaa sekä ibuprofeenia että asetyylisalisyylihappoa sisältävää flunssajuomaa, vaikka molemmat ovat tulehduskipulääkkeitä. Niiden yhteiskäyttö ei lisää tehoa, mutta voi lisätä haittavaikutuksia. Myös esimerkiksi tulehduskipulääkkeiden ja verenohennuslääkkeiden yhdistelmä lisää verenvuotoriskiä, Kallio selventää.
Kortisonivoidetta väärään vaivaan
Apteekkariliiton tutkimuksessa selvitettiin, miten kansalaiset itse arvioivat itsehoitolääkkeiden valinnan sujuvan. Myös apteekkien HaiPro-ilmoitukset vahvistavat, että väärinymmärryksiä tapahtuu paitsi lääkkeiden yhteiskäytössä myös annostuksissa ja lääkkeiden käyttötarkoituksissa.
– Apteekit ovat raportoineet tapahtumista, joissa asiakas on ollut ostamassa kortisonivoidetta lihaskipuun tai aspiriinia verenpaineeseen. Tavallista on myös se, että flunssan ja allergian oireet menevät sekaisin, Kallio sanoo.
Kortisonivoidetta käytetään ihon tulehdusten ja kutinan hoitoon. Se on kuitenkin eri asia kuin kortisonipistokset, joita käytetään esimerkiksi nivelvaivoihin.
Apteekit ovat olleet mukana HaiPro-järjestelmässä jo muutaman vuoden. Viime vuonna tehtiin 12 300 ilmoitusta, joista valtaosa koski reseptilääkkeitä. Itsehoitolääkkeisiin liittyvissä tapauksissa kyse on useimmiten läheltä piti -tilanteista: asiakkaat kysyvät neuvoa tai farmaseutit huomaavat ristiriidat lääkityksessä ennen kuin virhe ehtii tapahtua.
Lääkemyynnin vapauttaminen voi lisätä riskejä
Hallitus suunnittelee, että osa yleisimmin käytetyistä itsehoitolääkkeistä tulisi myyntiin apteekkien lisäksi myös marketteihin. Tavoitteena on parantaa lääkkeiden saatavuutta ja lisätä kilpailua.
Apteekkariliitossa ollaan huolissaan myynnin vapauttamisen vaikutuksista lääkkeiden turvalliseen käyttöön.
– Jos neuvoa ei ole saatavilla, oikean lääkkeen valinta voi epäonnistua ja hoito viivästyä. Samalla riski virheellisestä käytöstä kasvaa, Kallio varoittaa.
Lisäksi lääkkeiden kokonaiskulutus voi kasvaa tarpeettomasti.
– Meillä ei ole viitteitä siitä, että suomalaiset käyttäisivät liian vähän itsehoitolääkkeitä. En ymmärrä, miksi saatavuutta pitäisi lisätä, jos samalla tapahtuu enemmän lääkitysvirheitä, Kallio sanoo.
Lääkemyynnin laajentamisesta päätetään eduskunnassa mahdollisesti syksyllä.
Lue myös:
Opioidilaastarit ja saunominen – lääkehoidon vaarat, joita et ehkä tullut ajatelleeksi
Miksi lääkkeet jäävät monelta ottamatta, vaikka lääkäri ne määrää?
Saako käytetyn lääkevoidetuubin heittää roskikseen? − Hävitä lääkejäte oikein