Loma-aikaan päivystävissä päiväkodeissa tartuntariskit kasvavat – työnantaja vastaa turvallisuudesta

Koronatartuntojen riski kasvaa päivystävissä päiväkodeissa, jotka kokoavat loma-aikaan lapsia eri ryhmistä ja yksiköistä. Työnantajan tehtävä on pitää huolta, että suojavarusteet riittävät ja hygieniaohjeistukset ovat ajan tasalla.

Kuva: Shutterstock

Teksti Saija Kivimäki

Koronatartuntojen määrä on kasvanut huolestuttavasti vuoden loppua kohti, ja viranomaisten suositukset kannustavat viettämään joulua vain pienessä piirissä.

Varhaiskasvatuksessa suunta on päinvastainen. Joulun ja uudenvuoden aikaan hoidossa olevien lasten määrä vähenee ja myös henkilökunta lomailee, jolloin päiväkoteja ja päiväkotiryhmiä yhdistetään aivan kuten ennenkin.

Koronatilanteen paheneminen ei ole muuttanut tilannetta, sanoo SuPerin varhaiskasvatuksen asiantuntija Johanna Pérez.

– Suositus on, että lapsiryhmiä ei yhdistetä eikä siirretä, mutta se on vain suositus eikä velvoita kuntia. Kunnissa ajatellaan taloudellisesti niin, ettei päiväkoteja pystytä pitämään auki vähäiselle lapsimäärälle.

Koronan leviämisen riski on kuitenkin todellinen.

– Päivystäviin päiväkoteihin tulee lapsia eri asuinalueilta. Se lisää ihmisten kanssakäymistä, jota juuri nyt pitäisi välttää.

Välipäivinä auki olevissa yksiköissä voi olla tavallista enemmän lapsia, jolloin jo opitut koronavarotoimet eivät välttämättä riitä vaan on mietittävä, miten hygieniasta pidetään kiinni suuremman lapsijoukon kanssa, Pérez muistuttaa.

Hän sanoo myös ymmärtävänsä kuntien ratkaisua. Jos useampi päiväkoti pysyisi auki loma-aikaan, työntekijöiden lomia jouduttaisiin todennäköisesti perumaan. Poikkeuksellisen raskaan vuoden jälkeen se tuntuisi erityisen kohtuuttomalta.

 

Turvaa arjen rutiineihin

Päiväkotiryhmiä yhdistellään loma-aikaan eri puolella Suomea. Yli 50 paikkakunnalla toimivan Touhula-ketjun 140 päiväkodista joulun jälkeisellä viikolla on auki lähes 60, kertoo ketjun viestintäjohtaja Ossi Ahto.

Hoitovarauksia loma-ajalle on tehty samaan tapaan kuin viime vuonna. Tänä vuonna arkipäiviä on enemmän, mikä voi tarkoittaa enemmän läsnäoloja, Ahto sanoo.

– Toisaalta saattaa olla, että kotona oleminen on pikkuisen yleisempää nyt korona-aikana. Toki samaan aikaan lomamatkat ja pidemmät sukulaisvierailut jäävät pois, joten voi olla, että lapset palaavat päiväkotiin hieman tavallista aikaisemmin.

Päiväkodeissa suosituksia noudatetaan mahdollisuuksien mukaan niin loma-aikaan kuin mulloinkin. Samat keinot ovat olleet käytössä keväästä asti. Toimintaa porrastetaan ja esimerkiksi ruokailut järjestetään oman ryhmän kanssa, jos se suinkin voidaan päivystävässä päiväkodissa toteuttaa, Ahto kertoo.

– Korona-aikaan päiväkodeissa ei ole ollut mitään ylimääräistä toimintaa, vaan olemme keskittyneet siihen, miten arki saadaan pyörimään mahdollisimman hyvin. Kiitos siitä, että päiväkodit ovat toimineet normaalisti, vaikka vuosi on ollut poikkeuksellinen, kuuluu henkilökunnalle.

 

Maski naamalle varsinkin aikuisille

Kuluneen vuoden aikana omia koronasuosituksiaan varhaiskasvatukseen ovat julkaisseet ja päivittäneet niin opetusministeriö, Opetushallitus kuin Työterveyslaitos.

Viranomaisten viesti on yksiselitteinen: toiminta tulisi mahdollisuuksien mukaan järjestää niin, ettei ryhmiä sekoiteta tai yhdistetä, ja myös henkilökunnan tulisi toimia saman lapsiryhmän kanssa.

Ohjeiden noudattaminen on vaikeaa jo tavallisena arkena, varsinkin aamu- ja iltapäivisin, kun henkilökuntaa on paikalla vähemmän. Miten lastenhoitajien on mahdollista pitää huolta omasta ja loma-aikaan hoidossa olevien lasten terveydestä?

– Noudattamalla työnantajan antamia ohjeita. Työnantajan tehtävä on miettiä ja minimoida riskit, Johanna Pérez vastaa.

SuPer-lehti julkaisi keväällä oman vinkkilistansa tautiriskin pienentämiseen päiväkotien tavanomaisissa tilanteissa. Kahdessa listassa annettiin vinkkejä niin päiväkotiin saapumiseen ja sieltä lähtemiseen ja siivoukseen kuin ruokailuun, ulkoiluun, vessakäynteihin ja päiväuniin.

Vinkit ovat Pérezin mukaan yhä käyttökelpoisia ja varteenotettavia. Hän lisäisi kuitenkin mukaan vahvan suosituksen maskin käytöstä niin päiväkodin työntekijöille kuin päiväkodissa vieraileville aikuisille.

– Maskisuositus tuli varhaiskasvatukseen vasta syksyllä, kun tilanne muuttui. Nykytiedon mukaan lapset eivät tartuta virusta eteenpäin yhtä helposti kuin aikuiset. Maskin käytön pitäisi olla myös ehdoton vähimmäisvaatimus, jota lasten huoltajilta edellytetään, jos heidän on välttämätöntä tulla päiväkodin sisätiloihin.

Pérez muistuttaa, että työnantajan tehtävä on pitää huolta myös siitä, että työntekijöillä on riittävästi maskeja käytettäväksi.

– Neljä maskia per työpäivä on ehdoton minimi.

Lue myös:

Koronan torjuntaa päiväkodissa – vinkit varhaiskasvatukseen 1/2

Koronan torjuntaa päiväkodissa – vinkit varhaiskasvatukseen 2/2

Sinua voisi kiinnostaa myös

Pitkittynyt koronatauti kuormittaa mieltä ja elimistöä, mutta nykytiedon perusteella vaikeimmistakin tapauksista voi toipua

Koronavirusta on yhä vaikeampi määritellä ammattitaudiksi – jokainen epäily kannattaa yhä selvittää

Nokian kaupunki kääri hihat – lähihoitajat antavat koronarokotuksia