Hoitajien influenssarokotukset käynnistyneet – Influenssa altistaa sydäninfarkteille ja aivohalvauksille

Influenssakausi tekee tuloaan talven myötä. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön ja riskiryhmien influenssarokotukset ovat käynnistyneet. Vielä ei tiedetä, millä voimalla influenssa-aalto iskee tänä vuonna tai miten se vaikuttaa sairaaloiden ja ikääntyneiden hoivan kantokykyyn.

Kuva Mostphotos

Teksti Mari Frisk

THL suosittelee rokotusta kaikille potilaiden ja asiakkaiden hoitoon osallistuville sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstöön kuuluville. Myös samoissa tehtävissä työskentelevät tai työharjoittelussa influenssakaudella olevat opiskelijat saavat rokotteen maksutta. Influenssarokote voidaan antaa yhtä aikaa muun rokotteen, esimerkiksi koronarokotteen kanssa.

Mainos

Toistaiseksi influenssan ilmaantuvuus on Suomessa melko matala. Viime talvikaudella meillä ja muuallakin maailmassa säästyttiin influenssaepidemialta, kun koronalta suojautuminen piti myös influenssan leviämisen kurissa. Kolikon kääntöpuoli on, että immuniteetti influenssaa vastaan on laskenut.

Paljon enemmän kuin räkätauti

Rajoituksia puretaan ja ihmiset liikkuvat nyt viime vuotta vapaammin. Korona jyllää edelleen ja hoitovelkaa piisaa purettavaksi.

Hengitystieinfektion ja keuhkokuumeen lisäksi influenssavirus voi aiheuttaa myös muita vakavia tauteja. Tuoreiden tutkimusten mukaan aikuisilla riski joutua sairaalahoitoon akuutin sydäninfarktin vuoksi on kuusinkertainen viikon ajan laboratoriovarmennetun influenssainfektion jälkeen. Influenssan on todettu myös vaikuttavan aivohalvauksen ilmaantumiseen. Sen lisäksi influenssa voi pahentaa perussairauksia, kuten keuhkoahtaumatautia, diabetesta, sydänsairauksia ja munuaissairauksia.

– Riskiryhmien kohdalla taudinkuva voi olla varsin hankala ja johtaa sairaala- ja tehohoitoon. Tautikuormaa voidaan vähentää rokotuksin, mikä on erityisen tärkeää riskiryhmien kohdalla, sanoo asiantuntijaylilääkäri Tuuli Heinikari keuhkosairauksien asiantuntijajärjestö Filha ry:sta.

Iäkkäillä ja haurailla potilailla influenssasta johtuvat sairaalahoito voi johtaa toimintakyvyn alenemiseen, mikä osaltaan lisää ikääntyneiden hoivan taakkaa.

THL:n Ajantasainen influenssakatsaus löytyy täältä.

Lähteet: Influenssa ei ole harmiton tauti – suojaudu nyt! -webinaarin tiedote, Valtakunnalliset tartuntatautipäivät  -webinaari ja thl.fi

 

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Tuore puheenjohtaja Päivi Inberg: ”Tehdään yhdessä töitä, jotta saadaan hoitajille parempi tulevaisuus”

Varapuheenjohtaja Harri Järvelin: ”Haluan, että SuPer on luotetuin ammattiliitto”

SuPerin uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Päivi Inberg