Keikkatyöstä jäi maksamatta ylityökorvaukset – lähihoitaja sai yli 2 000 euroa korvauksia

Lähihoitaja teki oman työnsä ohella keikkaa saman työnantajan toiseen yksikköön mutta sai ylitöistä vain normaalin tuntipalkan.

Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Yksityisessä vammaisten asumispalveluyksikössä työskennellyt lähihoitaja teki oman, kokoaikaisen työnsä lisäksi keikkaa saman työnantajan toiseen yksikköön. Keikkatyöstä oli tehty toistaiseksi voimassa oleva nollatuntisopimus ja lähihoitaja sai tehdyistä keikkatunneista normaalin tuntipalkan.

Lähihoitaja ryhtyi oman yksikkönsä luottamusmieheksi ja osallistui SuPerin järjestämään koulutukseen. Koulutuksen aikana hänelle valkeni, että samalle työnantajalle ei voi tehdä työtä usealla eri työsopimuksella ja että työnantajan olisi pitänyt maksaa keikkatyöstä ylityökorvauksia.

Hoitaja otti SuPerin neuvojen mukaan asian puheeksi työnantajan kanssa. Työnantaja selvitti asiaa pitkään, mutta lopulta maksoi ylityökorvaukset kaikista keikkatyösopimuksella tehdyistä tunneista viivästyskorkoineen. Reilun vuoden aikana kertyneistä ylitöistä lähihoitaja sai korvauksia yhteensä noin 2 170 euroa.

Keikkailla saa, kunhan ei oma työ häiriinny

Yksityissektorilla ei tarvitse tehdä uutta työehtosopimusta keikkaillakseen saman työnantajan toisessa yksikössä. Kunnissa ja hyvinvointialueilla uuden sopimuksen voi joutua tekemään.

Lähihoitajilla on oikeus tehdä keikkatyötä oman työnsä ohella. Keikkailla voi oman työnantajan toisessa yksikössä tai toisella työnantajalla.

Keikkailuun ei tarvita työnantajan lupaa. Työnantaja ei voi määritellä, mitä työntekijä tekee omalla ajallaan.

Keikkailu ei kuitenkaan saa häiritä oman työn tekemistä. Jos keikkailu alkaa vaikuttaa työntekijän jaksamiseen, työnantaja voi rajoittaa sen tekemistä.

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös

Lähihoitaja sai lähes 5 000 euroa puuttuneita lomapalkkoja

Suora kysymys: Kannattaako kesätyöntekijän kuulua SuPeriin?

Suora kysymys: Mitä teen, jos pomo kiusaa?