Näin lähihoitajaopiskelijoiden osaaminen vahvistuu Taitaja-kisoissa – 3 syytä lähteä mukaan kisaamaan

Taitaja-kisojen myötä itsevarmuus kasvaa, osaamiseen tulee syvyyttä ja kisoista saa hyvän maininnan ansioluetteloon, toteavat lähihoitajaopiskelijat.

lähihoitaja Taitaja-kisat

Keväällä lähihoitajaksi valmistunut Anniina Niemi Vaasan Vamiasta ohjaa lapsiryhmää kasvun tukemisen ja ohjauksen kisatehtävässä. Oikealla SuPerin opiskelija-asiamies ja kisatuomari Tanja Oksanen seuraa tilannetta. Anniina Niemi kertoo saaneensa Taitaja-kisojen myötä lisää itsevarmuutta. Kuva: Sonja Kähkönen.

Teksti Sonja Kähkönen

1. Taitaja-kisoista saa varmuutta ja esiintymistaitoja

Opiskelijat saavat Taitaja-kisoista muun muassa varmuutta ja esiintymistaitoja, kehuu hoitotyön opettaja Laura Häyhä Riveriasta.

– Se on tärkeää. Näin he rohkaistuvat vaikuttamaan ja tuomaan työelämässä esiin omia kehitysideoitaan, mikä voi muuten olla nuorelle työntekijälle haastavaa, Häyhä toteaa.

Myös lähihoitajaopiskelija Helmi Ryynänen Espoon Omniasta toteaa, että kisoista saa lisää varmuutta omaan tekemiseen.

– Olin Taitaja-kisojen valmennuksessa jo vuonna 2017, mutta silloin minulla ei ollut vielä tarpeeksi rohkeutta lähteä kisoihin. Nyt ajattelin, että teen asioita oman mukavuusalueen ulkopuolella ja lähden kisaamaan.

Mainos

Finaaliin edenneen Ryynäsen mukaan kisat vahvistavat itsetuntoa ja antavat lisää itsevarmuutta, minkä lisäksi ne opettavat luovuutta ja heittäytymistä.

– Kisoissa pitää osata spontaanisti heittäytyä ja muuttaa suunnitelmia. 

2. Lähihoitajaopiskelijoiden taidot karttuvat

Varhaiskasvatuksen opettaja Tanja Laaja Vaasan Vamiasta on valmentanut opiskelijoita Taitaja-kisoihin vuodesta 2006. Opiskelijoita on ollut semifinaaleissa joka vuosi ja Laajan valmentama Anniina Niemi on tähän asti neljäs lähihoitajaopiskelija, joka on edennyt finaaliin saakka.

Tanja Laajan mukaan opiskelijat saavat kokea kisataipaleella oppimisen iloa ja heidän ammattitaitonsa kehittyy.

– Kisoihin osallistuminen vahvistaa koko ammatillista osaamista: hoitotaitoja, ohjaustaitoja, kädentaitoja ja ongelmanratkaisutaitoja. Opiskelija oppii myös löytämään perusteluja tekemilleen asioille, Laaja sanoo.

Myös finaalissa kisaava Taru Ylinen Forssasta toteaa, että hänen taitonsa ovat karttuneet monella osa-alueella kisoihin valmentautumisen myötä.

– Olen oppinut paljon sellaisia taitoja, joita työelämässä tarvitaan. Kisakokemus vahvistaa myös stressinsietokykyä, yhteistyötaitoja, vastuullisuutta ja heittäytymiskykyä. 

3. Kisakokemus on etu työnhaussa

Toisen vuoden lähihoitajaopiskelija Teresa Memrik uskoo, että kokemus Taitaja-kisoista on selvä etu omassa CV:ssä.

– Uskon, että tämän kokemuksen avulla on mahdollista erottua massasta, kun haen töitä. Työnantaja voi ajatella, että tämä työnhakija varmasti pärjää, kun on kokemusta näistä kisoistakin.

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton opiskelija-asiamies ja Taitaja-kisoissa tuomarina toiminut Tico Svart on samaa mieltä.

– Se, että on näissä kisoissa kahdeksan parhaan joukossa, on työnhaussa loistava meriitti vasta valmistuneelle lähihoitajalle, jolla ei välttämättä vielä ole työkokemusta.

Lue myös: Lähihoitajaopiskelijoiden Taitaja2019-kisat käynnistyivät lääkelaskuilla

Sinua voisi kiinnostaa myös

Perustason ensihoitajaopiskelija Tuomas Junnila: ”Ensihoitaja joutuu varautumaan kaikennäköiseen”

Lähihoitajaopiskelija Jessi Räsänen: ”Tykkään auttaa ihmisiä”

Teknologia tulee – Tunnistaisitko sinä nämä lähihoitajienkin käyttämät apuvälineet?