Teknologia tulee – Tunnistaisitko sinä nämä lähihoitajienkin käyttämät apuvälineet?

Taitaja-kisoissa finalistien tehtävänä oli tunnistaa sote-alan työssä käytettäviä apuvälineitä.

Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Ammattitaitojen SM-kisat eli Taitaja-kisat järjestettiin viime viikolla Kuopiossa. Lähihoitajien osaamista testattiin paitsi lähihoitajalajissa myös hyvinvointiteknologialajissa. Yksi tehtävistä testasi finalistien taitoa tunnistaa erilaisia teknisiä apuvälineitä, joilla kevennetään ja sujuvoitetaan lähihoitajan työtä.

Mainos

Kilpailijoiden tehtävänä oli pohtia myös apuvälineiden hyötyjä ja haittoja.

Olisitko sinä tunnistanut nämä laitteet?

Naukuu kuin meidän Misse

Kuva: Akseli Muraja

Mekaanisen terapiakissan ulkonäkö, liikkeet ja äänet jäljittelevät elävää kissaa. Se naukuu, kehrää ja reagoi kosketukseen ja liikkeisiin. Tavoitteena on, että robottikissa tuo muistisairaalle vanhuksella samanlaista iloa ja hyvinvointia kuin oikean lemmikin silittäminen ja paijaaminen.

Vaihda kanavaa

Kuva: Akseli Muraja

Kaukosäätimen näköinen valkoinen pötkylä on patjan alle sujautettava vuodehälytin. Se seuraa asiakkaan liikkeitä ja ilmoittaa, kun tämä on poistunut vuoteesta. Se voi tuoda turvaa esimerkiksi kaatumisriskin varalta. Laitteessa voi olla myös muita ominaisuuksia, esimerkiksi unen laadun ja jopa sairauskohtauksen tunnistaminen.

Muovinen pörriäinen

Kuva: Akseli Muraja

Mehiläisen näköinen mutta suuren marsun kokoinen Bee-Bot-robotti opettaa lapsille ohjelmoinnin alkeita. Se tukee leikki-ikäisten ongelmanratkaisutaitoja ja matemaattis-loogista kehitystä.

Isoveli valvoo

Kuva: Akseli Muraja

Satelliittipaikannukseen perustuvat gps-seurantalaitteet tai -paikantimet ovat nykyisin varsin pieniä ja huomaamattomia. Niiden käyttö voi olla perusteltua asiakkaan turvallisuuden varmistamiseksi. Samalla on kuitenkin pidettävä huolta, ettei yksityisyydensuoja vaarannu.

Laitteiden tunnistamisessa auttoivat SuPerin asiantuntijat Sari Ojajärvi ja Kaisa Salonen. He toimivat Kuopion Taitaja-kisoissa hyvinvointiteknologialajin tuomareina.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Taitaja-kisan voittajan Maja Fältrosin valtti oli huumori

Suomen parhaat lähihoitajaopiskelijat ottavat Taitaja-kisoissa mittaa toisistaan

Sataedussa lähihoitajaopiskelijat tekevät paljon simulaatioharjoittelua – Se on turvallinen tapa oppia