Hyvinvointiteknologian Taitaja-voittaja Alica Rinnevuori: ”Ihmisen kohtaaminen on tässä työssä kaikkein tärkeintä”

Hyvinvointiteknologialalajin Suomen mestaruus ratkottiin tänä vuonna parikilpailuna.

Hyvinvointiteknologia vaatii moniammatillista osaamista. Perustason ensihoitajaksi opiskeleva Alica Rinnevuori voitti kisan it-tukihenkilöopiskelija Lauri Homin kanssa. Kuva: Skills Finland

Teksti Saija Kivimäki

Tuore Taitaja-voittaja, 19-vuotias Alica Rinnevuori opiskelee perustason ensihoitajaksi koulutuskeskus Sedussa. Hänen mukaansa opinnot ja tähänastinen työkokemus loivat vahvan pohjan kisaan.

– Opinnot, työssäoppiminen ja asiakaskohtaamiset valmentavat paineen alla työskentelyyn. Pitää hallita monta asiaa samaan aikaan ja tehdä päätöksiä nopeasti.

Myös maltti on valttia.

– Hätäkeskukseen soittavat ihmiset ovat yleensä hädissään. Tilanteessa täytyy pysyä rauhallisena ja luoda asiakkaalle turvallinen olo.

Eka kerta finaalissa

Hyvinvointiteknologialajin finaalitehtävät perustuivat tieto- ja viestintäteknologian sekä sosiaali- ja terveysalan perustutkintoihin. Alican parina kisasi Sedussa it-tukihenkilöksi opiskeleva Lauri Homi.

– Meillä on ihan erilaiset koulutuspolut ja ammattitausta, mutta yhdessä saimme aina jonkinlaisen ratkaisun aikaan. Yksin en tähän kisaan olisi edes lähtenyt, Alica kertoo.

Mainos

Turun Messukeskuksen finaalissa kilpailijoiden tehtävänä oli muun muassa asentaa turvalaitteita lavastettuun asiakaskotiin

– Laitteita oli paljon, enkä ollut asentanut sellaisia koskaan aikaisemmin. Olimme käyneet koulussa ohjeet läpi, joten teoriassa tiesin, miten ne toimivat.

Samaan aikaan piti ottaa huomioon muistisairas asiakas, jolle laitteet asennettiin.

– Meille molemmille tärkeintä oli asiakkaan kohtaaminen ja hänen tarpeidensa huomioiminen. Tekniikka tulee vasta sen jälkeen.

Teknologia herättää kysymyksiä

Tämän vuoden Taitaja-kisa oli Alicalle jo kolmas. Hän on aiemmin kilpaillut yläkoululaisten Taitaja9-sarjassa ja pääsi viime vuonna lähihoitajalajin semifinaaleihin.

Alica uskoo, että kyky omaksua uusia teknologioita on tärkeä työelämätaito.

– Laitteita tulee jatkuvasti lisää, ja niitä opetellaan käyttöön sitä mukaa kun ne tulevat. Meillä Etelä-Pohjanmaalla yhä useammassa ambulanssissa on jo sähköiset paarit.

Hän toivoo, että teknologian käytöstä ja sen vaikutuksista keskusteltaisiin enemmän.

– Tekoälyyn liittyy vielä paljon kysymyksiä, joihin ei ole selkeitä vastauksia. Miten esimerkiksi potilasturvallisuus ja yksityisyydensuoja varmistetaan? Näitä pitäisi pohtia enemmän jo nyt.

Mainos

Lue myös: Taitaja-kisat testaavat lähihoitajien ammatillista osaamista vaativissa messuolosuhteissa

Taitaja-kisojen voittaja, lähihoitaja Nathalie Östman: ”En hermoile hankalissakaan tilanteissa”

Sinua voisi kiinnostaa myös

Taitaja-kisojen voittaja, lähihoitaja Nathalie Östman: ”En hermoile hankalissakaan tilanteissa”

Taitaja-kisat testaavat lähihoitajien ammatillista osaamista vaativissa messuolosuhteissa

Älä lankea LOVeen – näin selviät hengissä lääkelupatentistä