Yhdessä on helpompaa

Pasilan kehitysvammaisten toimintakeskuksessa tehdään asioita yhdessä ja autetaan toisia. Jokainen saa kokea itsensä tärkeäksi.

Kehitysvammaisten toimintakeskus

Pasilan toimintakeskuksessa kaikkien voimavarat otetaan käyttöön. Sen tietävät Carita Heikkilä, Saara Lindell ja Susanna Tuttavainen. Kuva Minna Lyhty

Teksti Minna Lyhty minna.lyhty@superliitto.fi

Vertaisohjausta on käytetty Pasilan toimintakeskuksessa pitkään, mutta nykyään sitä tehdään tiedostaen. Kaikille räätälöidään sopivia tehtäviä, jotta jokainen voi saada kokemuksen tärkeästä työstä ja osallisuudesta.

– Jos asiakas haluaa olla mukana avustustyössä, hän voi esimerkiksi työntää toisen asiakkaan pyörätuolia tai auttaa kenkien laittamisessa, ohjaaja Carita Heikkilä kertoo.

Asiakkaat ottavat vastuuta toiminnan suunnittelusta ja toteuttamista. Esimerkiksi aamuinfossa ohjaajan rooli on olla taustalla tukemassa vetovastuussa olevaa asiakasta.

– Vetäjä saa kertoa omalla kommunikaatiomenetelmällään, omin sanoin ja mieleisessään järjestyksessä tulevan päivän tapahtumat muille ryhmän jäsenille.

Asiakkaat tekevät pareittain tai pienissä ryhmissä arkisia askareita, kuten pyykkien viikkausta. Työ sujuu ilman ohjaajaa tai hänen pienellä avustuksellaan. Joillekin yksin työskentely voisi olla liian haastavaa, mutta toisen rinnalla tehdessä se sujuu hienosti. Yhdessä opitaan toisilta, koetaan osallisuutta ja saadaan voimaannuttavia kokemuksia.

Pasilan toimintakeskus tekee yhteistyötä myös Vallilan työ- ja valmennuskeskuksen kanssa. Siellä käyvät kehitysvammaiset harjoittelevat työelämässä tarvittavia taitoja. He tulevat Pasilaan auttamaan ruokailussa ja ulkoilussa.

Pasilassa on oivallettu, että kaksi on enemmän kuin yksi.

– Esimerkiksi uuden reitin harjoittelu voi olla kaksin helpompaa: yksi on rohkea ja toinen on hyvä hahmottamaan reitin. Kun he hyödyntävät molempien vahvuuksia, he auttavat vastavuoroisesti toisiaan.

Lisää aiheesta 1.6. ilmestyvässä SuPer-lehdessä.

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kouluyhteisöohjaaja Mika Önkki: ”On tärkeä osata erottaa, milloin kyse on tavallisista teini-iän kuohuista ja milloin vakavammasta ongelmasta”

”Työpäivä voi alkaa avantouinnilla asukkaan kanssa” – Virikeohjaaja Kirsi Sauvala järjestää ohjelmaa palvelutalon asukkaiden arkeen

Lähihoitaja toteuttaa lääkehoitoa koulussa