Taina Viinikainen: ”Hyvä luottamusmies ei pyllistä kumpaankaan suuntaan, hän on reilu sekä jäsenille että työnantajalle”

Tänä syksynä järjestetään yksityissektorilla luottamusmiesvaalit. Taina Viinikainen on toiminut Viola-kodin luottamusmiehenä vuodesta 2003 ja kertoo, millaista työtä luottarit tekevät.

Kuva: Taina Viinikaisen kotialbumi

Teksti Jenna Parmala

Miten luottamusmiehen toimi muutti työarkeasi?

Palavereita on enemmän. Teen yhden päivän viikossa luottamusmiehen töitä. Tykkään perushoitajan arjesta, asukkaat ja työkaverit ovat tämän työn suola. Olen toiminut alalla vuodesta 1993. Vaikka työaika on rajattu, luottarin työt valuvat kyllä herkästi muidenkin päivien puolelle. Olen sanonut jäsenille, että minulle saa aina soittaa tai lähettää viestiä. Joustan paljon, mutta toisaalta myös työnantajani joustaa. Meillä yhteiset kokoukset järjestetään aina iltapäivisin, että minä pääsen varmasti mukaan. On tärkeää, että esimies arvostaa hyvää keskusteluyhteyttä jäsenten edustajan kanssa ja näkee vaivaa sen eteen, että minut saadaan varmasti paikalle.

Paljonko työsi vaatii kouluttautumista?

Tässä työssä on jatkuvasti pysyttävä ajan tasalla siitä missä mennään. Onneksi SuPer järjestää laadukkaita koulutuksia ja liitolla on hyvä tukiverkosto, jolta olen aina voinut kysyä apua tarvittaessa.

Mitkä ovat tärkeimmät voimavarat työssäsi?

Hyvä työyhteisö ja oma perhe.

 

Minkälaisia ovat luottamusmiehen arjen huippuhetket?

Kaikkein paras tunne on, kun onnistun ratkaisemaan jonkun hankalan ongelman koko työyhteisön hyväksi. Oikeudenmukaisuus on minulle hyvin tärkeää. Ajattelen, että hyvä luottamusmies ei pyllistä kumpaankaan suuntaan, hän on reilu sekä jäsenille että työnantajalle.

Miten kannustat ja tuet jäseniä?

Tuen jäseniä olemalla läsnä ja kuuntelemalla heidän ongelmiaan. Yleensä hommani on ottaa jäsenten puolesta selvää vaikeista asioista. Eniten kysymyksiä tulee liittyen palkkojen maksuun ja vuosilomilla sairastumiseen.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kouluyhteisöohjaaja Mika Önkki: ”On tärkeä osata erottaa, milloin kyse on tavallisista teini-iän kuohuista ja milloin vakavammasta ongelmasta”

”Työpäivä voi alkaa avantouinnilla asukkaan kanssa” – Virikeohjaaja Kirsi Sauvala järjestää ohjelmaa palvelutalon asukkaiden arkeen

Lähihoitaja toteuttaa lääkehoitoa koulussa