Susanna Saano laatii LOVe-tentin kysymykset – ”Kompakysymyksiä emme tarkoituksella tee”

Suurin osa LOVe-tenteistä suoritetaan hyväksytysti.

Proviisori Susanna Saano muistuttaa, että kaikki lähihoitajat ovat opinnoissaan käyneet LOVe-tentissä olevat asiat läpi ja osaavat ne varmasti ainakin kertauksen jälkeen. Kuva: Akseli Muraja

Teksti Saija Kivimäki

Lääkehoidon osaaminen verkossa eli tuttavallisesti LOVe-tentti puhuttaa ja jopa pelottaa. Tenttikysymyksiä työkseen laativa proviisori Susanna Saano toivoo, että työntekijät näkisivät osaamisen varmistamisen myönteiset puolet: kun voi luottaa omaan osaamiseensa, työ tuntuu mielekkäämmältä ja kuormitus vähenee.

Miten LOVe-tentit laaditaan?

Laadimme lääkehoidon kursseja ja tenttejä moniammatillisessa LOVe-tiimissä, jossa on farmasian, hoitotyön ja pedagogiikan osaamista. Teemme yhteistyötä lääkäreiden, matematiikan opettajien ja kielenhuoltajien kanssa. Kysymykset laaditaan kulloisenkin lääkehoidon kurssin mukaan. Tentit varmistavat lääkehoidon teorian ja lääkelaskujen osaamisen, ja suunnittelemme tiimissä, millaisilla kysymyksillä juuri tuota osaamista voidaan testata. Kysymykset on jaettu kategorioihin, joista jokaiseen tenttiin valikoituu aina yksi. Mitä tärkeämmästä asiasta on kyse, sitä varmemmin se saa oman kategoriansa. Esimerkiksi pitkäaikaissairauksien lääkehoidon tentissä käsitellään aina diabeteksesta ja insuliinihoitoa. Lääkelaskuissa taas yksikkömuunnokset ovat aina mukana. Kursseja on yhteensä 14 erilaista, ja jokaisessa kurssissa on noin sata erilaista tenttikysymystä.

Minkälaisia asioita huomioitte kysymyksiä laadittaessa?

Kurssien ja osaamisen varmistamisen tarve kumpuaa työelämästä sekä sitä ohjaavasta lainsäädännöstä ja ohjauksesta, kuten Turvallinen lääkehoito -oppaasta. Vaatimukset muuttuvat jatkuvasti, ja lähihoitajilta edellytetään yhä vaativampaa lääkehoidon osaamista. Tämä näkyy kurssien ja tenttikysymysten sisällöissä. Jokainen kurssi uudistetaan 3–5 vuoden välein. Lisäksi teemme pienempiä päivityksiä neljä kertaa vuodessa.

Millaista palautetta LOVe-tiimi saa työstään?

Aluksi kohtasimme kovaakin vastustusta. Osa koki, että osaamisen varmistaminen vähättelee työntekijän ammattitaitoa. Toisaalta moni on kokenut LOVe-kurssit parhaaksi uudistukseksi vuosikymmeneen. Muistan itsekin, kuinka vuosituhannen vaihteessa pidin Kuopion kaupungille lääkehoitokoulutuksia ja tuskailin, miten paljon aikaa paperitenttien tarkastamiseen kului. Nyt tentit ovat sujuvampia ja tehokkaampia. Jonkin verran tulee palautetta, että tenteissä olisi kompakysymyksiä. Tällaisia emme kuitenkaan tarkoituksella tee. Joskus on syytä varmistaa esimerkiksi jonkin asian syy-seuraussuhteita, ja silloin kysymys voi tuntua vaikealta. Viime vuonna järjestimme kilpailun, jossa pyysimme kentältä esimerkkilaskuja IV-hoidon kurssille. Saimme reilut 300 lääkelaskua, joita hoitajat ovat työssään tehneet, ja hyödynnämme niitä kurssin uudistamiseen. Aiomme toteuttaa vastaavia kampanjoita myös muiden kurssien osalta, jolloin lähihoitajatkin voivat itse vaikuttaa tenttikysymyksiin.

Lähestyvä LOVe-tentti stressaa monia. Miten kannustaisit valmistautumaan siihen?

Olen itsekin luonteeltani jännittäjä. Kun aikoinaan aloin pitää luentoja ja pienryhmiä yliopistossa, huomasin, että sekä opettaminen että oppiminen on helpompaa, kun ilmapiiri on rento ja itse on hyvin valmistautunut. Jännitystä voisi helpottaa, jos tentin suorittaisi jossain muualla kuin omalle esihenkilölleen. Moni voi pelätä kasvojen menettämistä, jos tentti ei mene ensimmäisellä kerralla läpi. Työnantajat voisivat mahdollistaa tenttimateriaaliin perehtymisen työajalla edes silloin tällöin. Esimerkiksi sairaala-apteekissa, jossa työskentelen, lääkkeitä käyttökuntoon saatavat farmaseutit antavat viikoittain sorminäytteitä varmistaakseen aseptiikan toteutumisen. Käytäntöä pidetään hyvänä, sillä se tuo turvaa työhön. Haluaisin muuttaa ajattelua siihen suuntaan, että tentti on mahdollisuus testata omaa osaamistaan. Osaaminen vaikuttaa työkykyyn, vähentää kuormitusta ja on ennen kaikkea välittämistä. Lääkehoidon vaaratapahtumailmoituksista nähdään, kuinka paljon läheltä piti -tilanteita terveydenhuollossa sattuu. Lääkehoidon virheet voivat olla potilaille kohtalokkaita ja aiheuttaa hoitajallekin henkisen kuormituksen, joka voi jopa johtaa alanvaihtoon.

Mainos

Kuinka moni reputtaa LOVe-tentin?

Suurin osa tenteistä suoritetaan hyväksytysti. Tenttiä voi yrittää useamman kerran. Jos ensimmäisellä kerralla ei pääse läpi, kannattaa arvioida omaa valmistautumistaan ja kokeilla uudestaan. Jokainen tenttiin tuleva on opinnoissaan käynyt läpi asiat ja osaavat ne varmasti viimeistään kerrattuaan materiaalin.

Susanna Saano

  • Proviisori, farmasian tohtori Pohjois-Savon hyvinvointialueen apteekissa.
  • LOVe-tiimin sisällöntuottaja.
  • Kirjoittaa lääkehoidon oppikirjoja lähihoitajille ja sairaanhoitajille sekä ohjaa lääkitysturvallisuuden väitöskirjatutkimuksia.

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös

Henkisyyden tukeminen helpottaa muistisairaiden käytösoireita ja levottomuutta

Toimenpide kerrallaan – Lähihoitajan työpäivä on täynnä osaamista ja empatiaa

Ergonomiset työtavat parantavat työhyvinvointia – Ota ergonomiset opit haltuun