Meilahden röntgenissä työskentelevillä lähihoitajilla ei ole kahta samanlaista päivää

Meilahden sairaalan röntgenissä työskentelee parikymmentä lähi- ja perushoitajaa. Vuokko Böök-Heikkinen ja Minna Vuorio tuntevat ammattiylpeyttä monipuolisesta ja vaativasta työstään moniammatillisessa tiimissä.

– Vuokko auttaa ja neuvoo, hän on aina ystävällinen ja tukee. – Minna on oppimishaluinen, innokas ja sydämellinen. Kuva: Anna Autio

Teksti Mari Frisk

Perushoitaja Vuokko Böök-Heikkinen on aloittanut tänään työpäivän seitsemältä Tornisairaalan valvontahuoneessa. Se on yksi hänen kolmesta työpisteestään.

– Valvontahuone on lähellä sydäntäni, mutta viihdyn myös aulahoitajan tehtävissä kakkos- ja kolmosauloissa, Vuokko kertoo.

Aulassa Vuokon kanssa työvuoroissa on toisinaan Minna Vuorio, joka on tänäkin aamuna pyöräillyt kotoa Meilahteen. Minnan työvuoro on tänään Tornisairaalan ultraäänessä, hänen muut työpisteensä sijaitsevat syöpätautien poliklinikan ultraäänessä ja kahdessa aulassa.

Vuokko on viihtynyt Meilahdessa 23 vuotta.

– Tämä on kyllä paras mahdollinen työpaikka! Vuokko sanoo.

Minna siirtyi reilu vuosi sitten sairaalamaailman vanhustenhoidosta.

– Kaipasin uutta ja olin kahden vaiheilla, jatkanko opintoja vai vaihdanko työpaikkaa. Onneksi tulin tänne, nykyinen työni on avannut maailmaa ja olen oppinut paljon, hän pohtii.

Työnkuva on monipuolistunut röntgenhoitajapulan myötä

Vuokon ja Minnan työnantaja on HUSin Diagnostiikkakeskus. Lähi- ja perushoitajia työskentelee niin Siltasairaalan, Tornisairaalan kuin Meilahden röntgenin eri työpisteissä.

– Meitä on parikymmentä perus- ja lähihoitajaa. Määrä on lähes tuplaantunut muutamassa vuodessa, Vuokko kertoo.

Viime vuosina lähihoitajien vastuualueita on kavennettu joissakin paikoissa, täällä on toisin. Maanlaajuinen hoitajapula koskee myös röntgenhoitajia, joiden tehtäviä on siirretty HUSissa viime vuosina lähi- ja perushoitajille. He ovat esimerkiksi mukana toimenpiteissä lääkärin työparina.

– Uusimpana kanylointipilotti, jonka puitteissa lähi- ja perushoitajat opettelevat kanyloimaan toimenpiteisiin tulevia, Vuokko sanoo.

Vastuullisia tehtäviä valvontahuoneessa

Valvontahuoneessa on verhoilla eroteltuja vuodepaikkoja kuudelle potilaalle.

– Tämä on niin sanottu kevytvalvonta, meillä ei ole käytössä esimerkiksi hengityskoneita, mutta jokaiselle potilaalle on valvontamonitori, Vuokko kertoo ja esittelee tiloja.

Näin aamuyhdeksältä huoneessa on hiljaista, päivän potilaat ovat toimenpiteissä.

– Verisuonikirurgi tai urologi kotiuttaa potilaat, jonka jälkeen he lähtevät kotiin tai siirtyvät

osastolle, kolmeen mennessä. Sen jälkeen meillä on vielä puoli tuntia aikaa siivota tilat ja järjestellä asioita valmiiksi seuraavaa aamua varten.

Millaista työ on valvontahuoneessa?

– Monipuolista, jokainen työvuoro on erilainen ja välillä tulee eteen yllätyksiä. Tämä on vastuullista ja vaativaa koska potilaat ovat erikuntoisia.

Työpäivän aikana Vuokko kohtaa kolmesta kuuteen potilasta. Osastolla radiologit tekevät verisuonten varjoainekuvauksia eli angiografioita sekä verisuoni-, dialyysifisteli- ja urologisia laskimotoimenpiteitä.

Vuokko kollegoineen haastattelee potilaat ja valmistelee heidät toimenpiteeseen.

– Kysymme muun muassa lääkitykset, allergiat ja varmistamme, että alaraaja-angiopotilaalla on hakija ja täysi-ikäinen ihminen seurana yön yli.  Tarvittaessa poistamme ihokarvat punktioalueelta ja diabeetikoilta otamme verensokerit.

Toimenpiteiden jälkeen valvontahuoneessa seurataan potilaan vitaaleja ja yleistä vointia, punktiopaikkaa sekä raajan väriä ja lämpötilaa.

– Teemme myös abimittauksia, eli nilkkavarvaspainemittauksia toimenpiteen jälkeen.

Ultrassa pääsee mukaan toimenpiteisiin

Minnan työpisteissä ultraäänessä lähihoitajat toimivat lääkärin työparina. Hoitaja valmistelee potilaan ja huoneen ennen näytteenottoa.

– Tarkistan, että tietyt laboratorioarvot ovat korkeintaan kolme päivää vanhoja. Keskustelen potilaan kanssa lääkityksestä. Mittaan verenpaineet, teen steriilin pöydän, jonne laitan koepalan otossa tarvittavat välineet, pesen näytteenottokohdan ja toimenpiteen jälkeen laitan haavataitokset ja annan jälkihoito-ohjeet, Minna kertoo.

Aulassa Minna tekee yhdestä kahteen vuoroa viikossa.

– Työhön kuuluu potilaskohtaamisia, mutta myös logistisia tehtäviä, kuten kyytien tilaamiset osastolle, pyykki- ja varastotavaran tilaukset, pyykkikärryn täyttöä ja purkua, ja steriilitakkien täyttöä.

Moniammatillisuus on rikkaus

Meilahden röntgenissä töitä tehdään moniammatillisissa tiimeissä. Vuokon ja Minnan työkavereita ovat muiden lähihoitajien lisäksi muun muassa röntgenhoitajat, radiologit, urologit ja verisuonikirurgit.

– Meillä on hyvä porukka, toki joskus tulee konfliktejakin, kun ollaan naisvaltaisella alalla, mutta ne hoidetaan avoimesti puhumalla. Meillä on matala hierarkia, se on onneksi muuttunut parempaan suuntaan 20 vuodessa, Vuokko sanoo.

Työ vaatii myös hyviä kommunikointitaitoja, paitsi potilaiden niin myös kollegojen kanssa.

– Hoitajalla täytyy olla rohkeutta kysyä ja ottaa kantaa, Vuokko pohtii.

Uusien työntekijöiden perehdyttäminen kuuluu kaikkien lähihoitajien työnkuvaan.

– Perehdyttäminen tuo onnistumisen iloa ja kasvattaa ammattiylpeyttä. Haastavaa on se, että ihmiset ovat eri tasolla osaamisessaan. Suosittelen tätä työtä lämpimästi, mutta pienellä varauksella ensimmäiseksi työpaikaksi. Työ itsessään on niin vaativaa, joten on hyvä, jos tulokkaalla on jo kokemusta työelämästä ja sen pelisäännöistä.

Meilahden röntgenissä lähihoitajilta ei vaadita välttämättä sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisalueeseen erikoistumista, mutta siitä on hyötyä.

– Meillä on myös lapsiin ja nuoriin erikoistuneita lähihoitajia, vaikka hoidammekin vain aikuispotilaita. Tärkeintä ovat motivaatio ja halu oppia.

Paras palkinto on tyytyväinen potilas

Vaihtelua ja yllätyksiä, mutta miten on kiireen laita?

Ajoittain on kiire, mutta ei onneksi joka päivä, Minna kertoo ja jatkaa:

– Kiireiset potilaat, esimerkiksi aivotapahtuman saaneet, menevät ajanvarausten ohi. Tällöin käymme pahoittelemassa varattujen aikojen viivästymistä.

Vuokko ja Minna ovat samaa mieltä siitä, että paras palkinto työstä on tyytyväinen potilas.

– Se tunne, kun potilas lähtee kotiin ja sanoo, että olisin viipynyt vielä vähän pidempään, Vuokko antaa esimerkin mieltä lämmittävästä palautteesta.

– Kanssakäyminen potilaiden kanssa on lähihoitajien valtti. Moni jännittää toimenpiteitä ja silloin on tärkeää, että hoitaja osaa rauhoitella ja on tottunut olemaan ihmistä lähellä, voi vaikka pitää kädestä kiinni, jos potilas haluaa, Minna sanoo.

Röntgenissä työskentelevän hoitajan teesit

  • Kyky itsenäiseen työskentelyyn
  • Tilannetaju
  • Hyvä paineensietokyky
  • Työkavereiden tuki
  • Oman työn arvostaminen

Teesit laativat Minna ja Vuokko

Sinua voisi kiinnostaa myös

Lähihoitaja Anja Kinnarinen huolehtii, että hoitotarvike löytää perille asiakkaan kotiin

Kouluyhteisöohjaaja Mika Önkki: ”On tärkeä osata erottaa, milloin kyse on tavallisista teini-iän kuohuista ja milloin vakavammasta ongelmasta”

”Työpäivä voi alkaa avantouinnilla asukkaan kanssa” – Virikeohjaaja Kirsi Sauvala järjestää ohjelmaa palvelutalon asukkaiden arkeen