Hilkka Hännisen mukaan hyvä hoitaja on sellainen, joka kuuntelee ja syventyy potilaaseen

Sallasta kotoisin oleva Hilkka Hänninen, 86, jakaa elämänsä nykyään kahden kaupungin välillä. Toinen koti on Inarissa, pitkäaikaisen miesystävän luona Lapin luonnon helmassa. Toinen koti on Rovaniemellä, jonne hän muutti kolme vuotta sitten ollakseen lähempänä terveyspalveluja.

Sallalainen Hilkka Hänninen harrastaa kalastamista ja verkkojen tekemistä. Kuva: Olavi Maisonvaara

Teksti Maria Paldanius

Missä olet eniten kotonasi?

En oikein tiedä, missä tänä päivänä on oma paikka. Rovaniemellä olen tavallaan keskeisessä paikassa, lähellä lääkäriä ja läheisiä – lapseni asuvat Kuusamossa, Sallassa ja Ivalossa. Kaikki väliajat vietän kuitenkin Inarissa miesystävän luona. Siellä meillä on mökki, vene ja asunto jokirannassa. Olen luonnossa kulkija, järvi- ja kalastajaihminen. Minulla on eläkkeelläkin kauheasti menoja.

Millaisia terveyspalveluja olet viime aikoina tarvinnut?

Tällä hetkellä odotan uutta polvileikkausta syksylle. Kaksi aiempaa leikkausta epäonnistuivat. Minua on alettu tutkia myös iho-ongelman sekä rinnassa olevan liman ja hengenahdistuksen takia. Kauppareissullakin pysähdyn sata kertaa hengittämään. Muuten olen aika terve, mitäpä tässä valittaisin.

Millainen on hyvä hoitaja?

Olisi hyvä, että hoitaja syventyisi potilaan sairauteen ja kuuntelisi potilasta. Tuntuu, että nykyään hoitohenkilökunnalla ei ole riittävästi aikaa kuunteluun ja keskusteluun. Ihmettelin erästä lääkäriä Rovaniemellä: hän kuunteli minua ja otti yhteyttä ihan soittamalla. Juteltiin puhelimessa ainakin puoli tuntia ihan niin kuin ennen vanhaan. Hän pääsi tietämään, kuka minä olen ja mikä minua vaivaa.

En tiedä, onko hän pitkäaikainen lääkäri vai onko ensi kerralla vastassa joku toinen. Toivon, että pääsisin aina samalle lääkärille. Silloin ei tarvitsisi aina uudelleen veisata samaa virttä omasta elämästä.

Millaista terveydenhuolto oli mielestäsi ennen?

Kun meni lääkäriin, vastaanotolle pääsi heti. Nykypäivänä vanha ihminen joutuu odottamaan loputtomasti ennen kuin pääsee tutkimuksiin. Odotusajat ovat liian pitkiä. Hoitajia tai lääkäreitä en moiti, vaan tätä yhteiskuntaa. Kaikilla on hoppu ja varsinkin vanhukset jätetään unholaan.

Mistä unelmoit?

Komeasta kuolemasta. Toivon, että siitä tulisi rauhallinen, eikä tarvitsisi kitua. Kaikki muut unelmani ovat toteutuneet. Minulla on ollut mukava elämä ja vanhuus. Olen onnellinen myös siitä, että minulla on sukua: kuusi lasta, 15 lastenlasta ja 15 tai 16 lastenlastenlasta. Näin kesällä eläkepäivät menevät verkkoja vesille laskiessa ja verkkoja tehdessä. Se on käsityöharrastukseni nyt, kun puikot eivät enää pysy kädessä.

Lapin väestö ikääntyy vauhdilla. On arvioitu, että vanhusten pitkäaikaishoidon tarve voi jopa kaksinkertaistua joissakin kunnissa parissakymmenessä vuodessa. Etäisyydet terveyspalvelujen äärelle ovat usein pitkiä ja siksi moni myös muuttaa lähemmäs palveluja, kuten Rovaniemelle. Samasta syystä myös terveydenhuollon ympärivuorokautinen päivystys on elinehto.

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kouluyhteisöohjaaja Mika Önkki: ”On tärkeä osata erottaa, milloin kyse on tavallisista teini-iän kuohuista ja milloin vakavammasta ongelmasta”

”Työpäivä voi alkaa avantouinnilla asukkaan kanssa” – Virikeohjaaja Kirsi Sauvala järjestää ohjelmaa palvelutalon asukkaiden arkeen

Lähihoitaja toteuttaa lääkehoitoa koulussa