Rakkauden teot tulevat esiin iäkkäiden ihmisten parisuhteissa

Yhdessä kävelevät huonokuntoiset vanhat ihmiset tuovat esille vanhusten rakkauden konkreettisia tekoja. Autetaan ja tuetaan rakastettua. Molemmat huolehtivat toisistaan. Kuva: Mostphotos

Teksti Sirkka-Liisa Kivelä

Rollaattorin tuella kävelevä vanha nainen ja hänen vieressään kulkeva kumaraselkäinen mies tulivat vastaani Munkkiniemen ostoskeskuksen jalkakäytävällä. Molemmat kävelivät hitaasti. Mies katsoi naisen etenemistä huolehtien hänestä. Tällainen kohtaaminen on mielestäni maailman kaunein näky. Näitä kuvia on piirtynyt mieleeni ja muistan monia niistä vuosien, jopa vuosikymmenten ajan.

Yhdessä kävelevät huonokuntoiset vanhat ihmiset tuovat esille vanhusten rakkauden konkreettisia tekoja. Autetaan ja tuetaan rakastettua. Molemmat huolehtivat toisistaan.

Vanhat parit ovat kokeneet yhdessä monia elämän iloja ja kolhuja. He tuntevat toisensa vuosien ajalta, vaikka parisuhde olisi toinen tai kolmas heidän elämässään. Yhdessä eläminen on pakottanut heidät hyväksymään toistensa kielteisiltäkin tuntuneita piirteitä. Oman hidastumisen hyväksyminen, itsekeskeisyyden väheneminen, huumorin sävyttämän armollisuuden lisääntyminen ja sairastumiset ovat tukahduttaneet negatiivisia tunteita monissa parisuhteissa. Parhaassa tapauksessa jäljelle on jäänyt rakastava huolehtiminen, joka ulkopuoliselle näkyy konkreettisina tekoina toisen hyväksi.

Vanhojen parisuhderakkaus on myös psyykkistä yhteenkuuluvuuden tunnetta. Pari saattaa istua yhdessä pitkiä ajanjaksoja, puhua keskenään ja muistella yhteisiä kokemuksia. Ajoittaiset hiljaiset hetket eivät tunnu raskailta. He kuuluvat yhteen ja ovat yhdessä koettujen vaiheiden kautta kiinni toisissaan.

Perherakkaus on laajentunut sukuun syntyneiden uusien sukupolvien myötä. Vanhenevat ihmiset saattavat myös kokea rakkautta menneisiin sukupolviin, luontoon, kaikkiin ihmisiin, tuleviin sukupolviin ja koko maailmaan. Syvä yhteys kaikkeen elolliseen ja voimakas ilo ja rakkaus voivat ajoittain täyttää heidän mielensä. Rakkaus voi avartua myötätunnoksi kaikkea elämää kohtaan.

Seksuaalisuuskin kuuluu vanhojen ihmisten parisuhderakkauteen. Fyysinen seksuaalisuus hidastuu. Yhdynnät harvenevat. Mutta seksuaalisuus säilyy. Erittäin vanhatkin viestittävät seksuaalisuuttaan pukeutumisen, kampauksen ja puheiden kautta. He saattavat nähdä seksuaalisia unia ja saada orgasmeja nukkuessaan.

Seksuaalisuus säilyy myös iäkkäiden muistoissa. Monien ikääntyvien mieleen nousee muistoja aikaisemmasta nopeasta ja kestävästä kehosta ja siihen kuuluneesta intohimosta orgasmeineen.

Suutelen sinua ylt`ympäri. Niin vanha tekee kun rakastaa. Näin Lars Hulden kirjoittaa rakkaudesta runossaan. Seksuaalinen halu säilyy. Vanha voi kokea, että hänen voimavaransa eivät riitä orgasmiin saakka. Toisen ihmisen kohtaaminen seksuaalisesti siirtyy muuhun muotoon. Ihokosketuksesta tulee tärkeä. Halu hidastuneessa kehossa muuttuu haluksi kohdata toinen painautumalla häntä vasten koko ihollaan ja kehollaan ja suutelemalla hänet täydellisesti.

Kosketuksen, läheisyyden, konkreettisen avun ja muun rakkauden puutteet ovat monien iäkkäiden arkipäivien kokemuksia. Ystävien ja ammattiauttajien ystävälliset sanat, lämpimät halaamiset ja fyysinen apu ovat osa ystävyyttä ja ammatillista toimintaa, joka edistää vanhojen tasapainoista elämää.

Lue myös:

Mitä minusta jää? Kodin tavarat eivät ole iäkkäille vain esineitä

Kaveria ei jätetä

Elämäntaidot kunniaan! Mikseivät isovanhempien neuvot enää kelpaa?

Sinua voisi kiinnostaa myös

Luopumisen ja uuden löytämisen jatkumo

Halaus on konkreettinen rakkauden osoitus – Kosketuksella on taianomainen voima myös hoitotyössä

Myönteiset vanhenemisen käsitykset antavat voimaa elää ja ikääntyä