Keski-ikäisten naisten kahvipöydissä puhutaan nyt unesta: Joku on ruvennut heräämään kukonlaulun aikaan, toinen nukkuu pätkissä, yksi ei saa illalla millään unta.
– Vaihdevuosiin liittyvä unihäiriöiden kirjo on laaja: on nukahtamisvaikeutta, unen katkonaisuutta ja liian varhaista heräämistä, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anna-Mari Heikkinen Terveystalosta.
Vaihdevuosiin liittyvät oireet kuten kuumat aallot ja hikoilu voivat herättää ja tehdä unesta katkonaista, tästä on puhuttu jo pitkään.
– Nyt on kuitenkin kirjaimellisesti herätty myös siihen, että uniongelmat ovat monelle naiselle merkittävin ja jopa ainoa vaihdevuosioire, Anna-Mari Heikkinen jatkaa.
Muutos on todennäköisesti seurausta esimerkiksi siitä, että unen vaatimukset ovat kasvaneet ja unta seurataan älylaitteilla enemmän.
– Ennen haettiin apua pääosin muihin vaihdevuosioireisiin: esimerkiksi siihen, että hikipuuskat haittasivat työntekoa. Nyt yhä useampi vaihdevuosioireita epäilevä nainen tulee gynekologin vastaanotolle myös uniongelmissa ja tämä on hyvä asia. Jos uniongelmat eivät vaikuta vaihdevuosiin liittyviltä, hoitoa jatketaan muualla, Heikkinen sanoo.
Apua uniongelmiin hormonikorvaushoidosta
Gynekologin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos unihäiriöt alkavat tai selvästi pahenevat suhteellisen nopeasti 40–60-vuotiaana.
– Erityisesti, jos samaan aikaan alkaa esiintyä muita vaihdevuosioireita tai kuukautisten poisjääntiä. Koska uniongelmat vaikuttavat elämänlaatuun merkittävästi, olisi mielestäni tärkeä jutella gynekologin kanssa, voisiko esimerkiksi hormonikorvaushoidosta olla apua, jos vasta-aiheita hormonilääkitykselle ei ole.
Anna-Mari Heikkinen muistuttaa, että hormonikorvaushoidon kokeilusta ei ole haittaa ja tämän jälkeen jokainen päättää itse, haluaako hoitoa jatkaa.
– Hormonikielteisyys ja kriittinen suhtautuminen hormonihoitoihin on lisääntynyt. Monet pelkäävät rintasyöpäriskiä, mutta alle 3–5-vuoden jatkuvalla lääkityksellä ei ole vaikutusta rintasyöpäriskiin, ja senkin jälkeen riski on suhteellisen pieni, Anna-Mari Heikkinen kertoo.
Tosi yleinen oire
- Jopa 40-60 prosenttia naisista kärsii vaihdevuosien aikana unihäiriöistä.
- Vaihdevuosien alkaessa estrogeenien ja keltarauhashormonin tuotanto vähenee nopeasti, ja se aiheuttaa monenlaisia oireita myös uneen.
- Kuumat aallot ja hikikohtaukset rikkovat unta, mutta myös unettomuus ja yölliset heräämiset ovat monelle tuttuja. Ikääntyminen itsessäänkin lisää unenlaadun heikkenemistä ja unihäiriöitä.
Estrogeeni auttaa
- Estrogeenihoidon vaikutus unen laatuun on suurin niillä naisilla, joilla on uniongelmien lisäksi muitakin vaihdevuosioireita.
- Käypä hoito -suosituksen mukaan estrogeeni tai estrogeeni-progesteroniyhdistelmähoito on ensisijainen hoito vaihdevuosi-ikäisten naisten univaikeuksiin.
- Vaikka unettomuus olisi ainoa vaihdevuosioire, estrogeenihoito voi silti olla tehokasta. Tutkimusten mukaan estrogeenillä saattaa olla suoraa vaikutusta aivojen unensäätelykeskuksiin.
Mitä jos estrogeeni ei autakaan?
- Onko nukahtaminen vaikeaa, koska jalkoja on pakko heilutella tai koivet nytkähtelevät omia aikojaan yölläkin? Estrogeenihoidolla ei valitettavasti ole vaikutusta unenaikaisen levottomien jalkojen oireyhtymän esiintymiseen.
- Levottomiin jalkoihin voi kokeilla itsehoitona liikunnan lisäämistä ja 4-12 viikon rautakuuria.
- Jos vaiva ei ota asettuakseen, mene lääkäriin. Levottomia jalkoja voidaan hoitaa keskushermostoon vaikuttavilla lääkkeillä, esimerkiksi levodopalla, pramipeksolilla, ropinirolilla tai pregabaliinilla.
Entä jos ei saa tai halua käyttää hormonihoitoa?
- Kaikille estrogeenihoito ei sovi. Esimerkiksi sairastettu rintasyöpä, syvä laskimotukos tai keuhkoveritulppa ovat esteitä hormonihoidolle. Kaikki eivät myöskään halua käyttää hormonikorvaushoitoja.
- Silloin vaihdevuosiin liittyviä unihäiriöitä voi itse hoitaa kuten muitakin unihäiriöitä: Varmista, että makuuhuone on rauhallinen, viileä ja pimeä, sänky on hyvä, ja pidä iltarutiineista ja päivärytmistä kiinni.
Lähteet: Terveystalo, Terveyskirjasto.fi, Lääkärikirja Duodecim: Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitisen artikkeli Vaihdevuodet ja unihäiriöt sekä yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelman artikkeli Levottomat jalat -oireyhtymä.