Rintojen pienennysleikkaus kohottaa elämänlaatua, hoitopolulle voi astua työterveyshuollossa

Rintojen pienennysleikkaus eli reduktioplastia on yleinen toimenpide. Syyt hakeutua pienennysleikkauksiin ovat terveydellisiä, eivät niinkään ulkonäköön liittyviä. Leikkaus lievittää niska- ja hartiaseudun kipuja ja parantaa toimintakykyä.

Kuva MostPhotos

Teksti Mari Frisk

Moni haaveilee isoista rinnoista, mutta niistä voi myös olla haittaa. Raskaiden rintojen aiheuttamia ongelmia ei tarvitse vähätellä tai hävetä, ne ovat yleisiä ja hoidettavissa.

Painavat tai roikkuvat rinnat voivat aiheuttaa erilaisia oireita, kuten niska- ja hartiakipuja, jännityspäänsärkyä ja ryhtivikoja. Iho-ongelmiakin saattaa tulla, esimerkiksi rinnanaluspoimujen iho voi hautua ja rikkoutua tai rintaliivien olkaimet aiheuttaa painaumia.

Kuppikoko ei ole mittari

Julkisessa sairaanhoidossa ei operoida pelkän esteettisen vaivan vuoksi, ja leikkaukseen päästäkseen on täytettävä tietyt kriteerit, mutta päätös tehdään kuitenkin aina yksilöllisesti. Kansallista Rintojen pienennysleikkauksen kriteerit julkisessa terveydenhuollossa -ohjeistusta ollaan uusimassa ja ilmestyessään se korvannee tähän asti käytössä olleen Sosiaali- ja terveysministeriön pisteytyksen.

Mainos

Kuppikoko ei itsessään kerro leikkaustarpeesta. Isotkin rinnat voivat olla ryhdikkäät.

– Rinnat ovat koostumukseltaan erilaisia. Kiinteät rinnat ovat usein painavat ja sisältävät suhteessa paljon rauhaskudosta, kertoo plastiikkakirurgi Minna Kääriäinen Tampereen yliopistollisesta sairaalasta. Hän on mukana ohjeistusta laativassa työryhmässä.

Koon lisäksi myös rintojen muoto vaikuttaa leikkauspäätökseen. Yksi tärkeistä kriteereistä on jugulum-mamillamitta, eli etäisyys kaulakuopasta nänniin.

– Leikkaukseen päästäkseen jugulum-mamillamitan tulisi olla yli 27 senttimetriä ja rinnan roikkuvuus eli ptoosi yli neljä senttimetriä rintapoimusta eli inframammaaripoimusta, Kääriäinen kertoo.

– Toki edellä olevat asiat tulee suhteuttaa potilaan pituuteen, hän lisää.

– Kun leikkauspäätös tehdään niin ajatus on, että kudosta poistetaan vähintään 300–400 grammaa per rinta.

Toiminnallisia haitoilla on merkitystä

Leikkauspäätöstä tehtäessä huomioidaan myös isojen rintojen aiheuttamat toiminnalliset haitat.

– Ne voivat tulla esiin niin työssä kuin harrastuksissakin, Kääriäinen sanoo.

Potilaan oma kuvaus haitoista ei riitä, vaan edellä mainitun mittaamisen lisäksi tehdään kliininen tutkimus.

Pienennysleikkauksia tehdään julkisella puolella myös silloin, jos rinnoissa on merkittävää eriparisuutta ja kokoeroa sekä rintasyöpäleikkausten yhteydessä ja niiden jälkeen. Leikkauspäätöksen ja leikkauksen tekee plastiikkakirurgi, mutta hoitopolun voi aloittaa työterveydestä tai terveyskeskuksesta.

Ylipaino ja tupakointi voivat estää leikkauksen

Pienennysleikkauksen ikäraja on 18 ja painoindeksiraja 30.

– Vain poikkeustilanteissa voidaan hyväksyä korkeampi paino.

Leikattavan ei tarvitse olla perusterve, mutta perussairauksien pitää olla hyvässä hoitotasapainossa. Rajoitteiden syyt ovat terveydelliset. Huomattava ylipaino voi vaikeuttaa operaatiota ja tupakointi tai nikotiinituotteiden käyttö siitä toipumista.

Myös epärealistiset odotukset ja päihteiden väärinkäyttö saattavat estää pääsyn leikkaukseen.

Rintasyöpäriski pienenee

Ennen leikkausta yli 35-vuotiaden rinnoista otetaan mammografia ja tätä nuorempien rinnat tutkitaan muutosten varalta kaikukuvauksella eli ultraäänellä. Tavallisesti leikkauksen yhteydessä otetaan myös koepalanäyte, ja jatkotutkimus voi paljastaa hyvän- tai pahanlaatuisia kudosmuutoksia tai alttiuksia niihin. Leikkaus ei nosta rintasyövän riskiä, päinvastoin, se jopa vähentää sitä, kun kudosta poistetaan.

Imettäminen voi vaikeutua

Rintojen pienennysleikkauksia tehdään kaikenikäisille naisille. Leikkauksen jälkeen imetys voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta, jos maitotiehyitä joudutaan katkaisemaan.

– Tästä informoidaan aina etukäteen ja potilas päättää itse, onko hän edelleen halukas leikkaukseen. Osalla on esimerkiksi sellainen tilanne, että rinnoista on kovasti haittaa, ja perheen perustaminen ei ole ajankohtaista. Silloin he päätyvät leikkaukseen ja varautuvat siihen, että tulevaisuudessa voi olla imetysongelmia.

Leikkausta ei voida tehdä heti imetyksen päätyttyä, vaan raskaudesta ja imetyksestä täytyy olla kulunut vähintään vuosi.

Mitä leikkauksessa tapahtuu?

Leikkauksessa poistetaan osia rinnasta.

– Poistetuissa palasissa on mukana kaikkia rakenteita eli maitorauhaskudosta, rasvaa ja sidekudosta. Jäljelle jääneet osat kootaan ja muokataan uudelleen niin, että saadaan kauniin mallinen rinta. Se on pienempi, mutta myös oikeassa paikassa eli samalla rintaa myös kohotetaan, Kääriäinen kertoo.

– Pienentämisen lisäksi rinnan palautus oikeaan paikkaan eli kohotus muuttaa rinnan painopistettä ja vähentää myös sitä kautta vaivoja.

Rintojen pienennys tehdään aina yleisanestesiassa, ja tavallisesti se on päiväkirurginen toimenpide.

Jälkihoito on tärkeää

Lopputulos on nähtävissä yleensä noin puolen vuoden, vuoden päästä, sillä on yksilöllistä, mihin tahtiin rinnat muotoutuvat ja iho supistuu. Lopputuloksen onnistumiseen voi itse vaikuttaa noudattamalla tarkasti annettuja jälkihoito-ohjeita. Sairaslomaa tarvitaan yleensä kahdesta neljään viikkoon ja liikuntaharrastuksiin pääse palaamaan vähitellen noin kolmessa, neljässä viikossa. Leikkauksen jälkeen on erittäin tärkeää käyttää tukiliivejä ympäri vuorokauden kuukauden verran.

Leikkausarpia jää nännipihan ympärille ja rinnan alaosaan. Avokaulaisista vaatteista ei tarvitse luopua, jos sellaisia tykkää käyttää. Arvet jäävät piiloon rintaliivien ja bikinien alle.

– Arpeutuminen on yksilöllistä. Arvet ovat alkuun kaikilla punaiset, mutta vaalenevat ajan kanssa. Toisille jäävät kapeat ja huomaamattomat juovat ja toisille leveämmät. Potilaat eivät pääsääntöisesti koe arpien haittaavan, Kääriäinen kertoo.

– On varsin tavallista, että nännin ja nännipihan alueella voi olla ohimenevää tunnottomuutta, mutta joskus tunnottomuus voi jäädä pysyväksi.

Elämäntapamuutokset tärkeässä roolissa

Niska- ja hartiakivut ovat hyvin yleisiä, ja ne voivat johtua monesta muustakin syystä kuin isoista rinnoista. Rintojen pienennysleikkaus itsessään ei välttämättä poista niska-hartiaseudun kipuja, mutta yleensä se vähentää niitä huomattavasti.

Leikkauksen lisäksi tarvitaan usein myös parannuksia työergonomiaan, panostusta liikuntaan ja painonhallintaan sekä hartia-olkalihasten lihasvoimaa ja kestävyyttä parantavaa treeniä.

– Tulos kestää varsin hyvin, mutta ilman muuta voimakas lihominen tai laihtuminen voivat vaikuttaa rintojen muotoon. Niin ikään ikääntyminen aiheuttaa myös leikattujen rintojen laskeutumista, Kääriäinen kertoo.

Rintojen pienennysleikkaus

  • Julkisessa terveydenhuollossa pienennysleikkaus tehdään aina terveyssyistä.
  • Raskaat rinnat saattavat aiheuttaa erilaisia oireita: niska- ja hartiaseudun kipuja sekä iho-ongelmia. Ne voivat myös vaikeuttaa liikuntaharrastuksia ja vaikuttaa itsetuntoon.
  • Leikkauksen esteinä julkisella puolella voivat olla huomattava ylipaino (BMI yli 30) ja tupakanpoltto tai muiden nikotiinivalmisteiden käyttö. Rajoitteet liittyvät komplikaatioriskeihin.
  • Reduktioplastia pienentää rintasyöpäriskiä, kun kudosta poistetaan.
  • Parhaimmillaan rintojen pienennysleikkauksella saadaan tärkeää tietoa potilaan rintasyöpäriskistä.
  • Hoitopolun voi aloittaa terveyskeskuksesta tai työterveydestä.

 

Lähteet: Rintojen pienennysleikkauksen kriteerit julkisessa terveydenhuollossa -ohjeistuksen luonnos, Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 2020;136(15):1683-9, Päivi Merkkola-von Schantz, Katja Hukkinen ja Susanna Kauhanen, Rintojen pienennysleikkaus (kirurgia, plastiikkakirurgia), Tays/plastiikkakirurgia, potilasohje

Sinua voisi kiinnostaa myös

MS-taudin hoidossa on otettu valtava harppaus

Unilääkäri Henri Tuomilehto: ”Univaje menee tunteisiin”

Työikäisen muistisairauden huomaavat usein ensimmäisenä työkaverit