CPAP- eli ylipainehengityshoito on olennainen osa uniapnean hoitoa. Ainoa apu se ei silti ole.
– Ihan jokaisen uniapneaa sairastavan kannattaa tarkastella elämäntapojaan ja pyrkiä tekemään niihin tarvittaessa muutoksia riippumatta siitä, mitkä hoitokeinot ovat muutoin käytössä ja kuinka vaikea-asteinen sairaus on, dosentti, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Ulla Anttalainen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta sanoo.
Uniapnean suurin riskitekijä on ylipaino. Noin kaksi kolmesta sairastuneesta on ylipainoisia. Anttalaisen mukaan tuen saaminen painonhallintaan olisi tehokas keino hoitaa jo puhjennutta uniapneaa, mutta myös ehkäistä sairastumista. Samalla pienenisi monen muun elämäntapasairauden riski.
– Yksioikoiset kehotukset syödä vähemmän ja liikkua enemmän eivät toimi. Sen sijaan ihminen tarvitsee monialaista, pitkäaikaista tukea.
Ulla Anttalaisen mukaan lihavuus tulisi ylipäänsä mieltää yhä enemmän omaksi vakavaksi sairaudekseen, jota on syytä hoitaa mahdollisimman hyvin.
– Tulisi vihdoin päästä stigmasta, että kyse on vain laiskojen ihmisten kyvyttömyydestä ryhdistäytyä.
Lihavuusleikkaukset avuksi
Jo melko maltillinen laihduttaminen helpottaa usein uniapnean oireita. Riittävästi voi olla 5–10 prosenttia lähtöpainosta tai 5–10 painokiloa.
– Lisäksi säännöllisen liikunnan aloittaminen auttaa uniapneaa sairastavia, vaikkei paino juuri pienenisi, Ulla Anttalainen kertoo.
Merkittävän ylipainon ja uniapnean yhdistelmän hoitamisessa voitaisiin Anttalaisen mielestä käyttää perustellusti kaikkia nykyaikaisia keinoja. Lihavuuden lääkehoito on edistynyt merkittävästi viime vuosina, kun alkujaan tyypin 2 diabeteksen hoitoon kehitettyjen lääkkeiden on huomattu auttavan painonhallinnassa myös muita.
Lihavuusleikkauksia voitaisiin Anttalaisen mukaan Suomessa tehdä enemmän kuin nykyiset alle 1500 vuodessa. Muissa Pohjoismaissa leikkaukset ovat yleisempiä.
Tupakointi pahentaa
Uniapnean hoidossa tupakoinnin lopettaminen on tärkeää. Tupakointi lisää hengitysteiden limaisuutta ja turvotusta, ja pahentaa siksi öisiä hengityskatkoksia.
Myös alkoholinkäyttöön kannattaa kiinnittää huomiota.
– Täysi raittius ei ole välttämätöntä, mutta niin kutsuttu yömyssy eli yksi tai kaksi alkoholiannosta juuri ennen nukkumaanmenoa on huono tapa uniapneaa sairastavalle. Jo tuo määrä heikentää unenlaatua ja rentouttaa lihaksia siten, että hengityskatkoksia tulee helpommin. Varsinainen humala on tietysti vielä pahempi.
Keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä olisi hyvä käyttää mahdollisimman vähän. Yhdessä oman lääkärin kanssa voi pohtia, pahentavatko esimerkiksi kivun, unettomuuden tai mielialaoireiden hoitoon käytetyt lääkkeet uniapneaa ja olisiko lääkitystä mahdollista keventää.
Kisko helpottaa hengittämistä
Omien hampaiden mallin mukaan tehty uniapneakisko tuo alaleukaa ja samalla kieltä hieman eteenpäin. Hoito sopii erityisesti lievää tai keskivaikeaa uniapneaa sairastaville, joilla ei ole merkittävää ylipainoa. Haittapuolena voi olla leuan nivelten kipeytyminen.
Vyö tai hälytin pitää asennon sopivana
Osalla uniapnea on voimakkaasti asentoriippuvaista ja vaivaa lähinnä selällä nukkuessa. Markkinoilla on erilaisia ylle puettavia uniapneavöitä, jotka tekevät selinmakuulla olemisesta epämiellyttävää. Elektroninen hälytin herättää, kun nukkuja yrittää kääntyä selälleen.
Apua kirurgiasta
Joskus nenän synnynnäinen rakenne pahentaa uniapneataipumusta. Tällöin esimerkiksi nenän väliseinän suoristaminen kirurgisesti voi helpottaa oireita. Jos syynä on nenän polyyppi eli limakalvon hyvänlaatuinen kasvain, sen poistaminen auttaa.
Toisinaan suuret nielurisat pahentavat uniapneaa, ja niiden poistaminen kirurgisesti vähentää oireita. Suomessa on parhaillaan käynnissä tutkimus siitä, miten nielurisaleikkauksesta erityisesti hyötyvät potilaat tunnistettaisiin yhä paremmin.
Allergia hyvään hoitotasapainoon
Uniapneaa sairastavan kannattaa hoitaa allergiaoireet tehokkaasti, sillä hengitysteiden tukkoisuus pahentaa yöllisiä hengityskatkoksia.
Lämpöhoito tuo hengitystilaa
Lämpöhoidossa hengitysteiden limakalvon pinnan alle aiheutetaan tahallisesti paikallisia palovammoja. Parantuessaan ja arpeutuessaan ne vetävät limakalvoa hieman kasaan, jolloin hengitystilaa tulee lisää.
Unihygienia auttaa
- Uniapnean muun hoidon rinnalla potilas hyötyy kaikista niistä keinoista, joita käytetään unettomuuden omahoidossa muutoinkin.
- Vuorokausirytmi on hyvä pitää mahdollisimman säännöllisenä. Päivän aikainen aktiivisuus ja säännöllinen liikunta syventävät unta.
- Omat keinot nukkua paremmin löytyvät kokeilemalla. Rentoutusharjoitukset ennen nukkumaanmenoa auttavat monia. Makuuhuoneen tulisi olla häiriötön ja lämpötilaltaan mieluusti viileähkö.
- Ylipäänsä nukkumista pitää arvostaa ja malttaa rauhoittua illalla ajoissa levolle. Mobiililaitteiden sinivaloa kannattaa välttää iltaisin.
Hengityslihaksia voi harjoittaa
Turun yliopistossa on vastikään alkanut tutkimus WellO2-laitteen hyödyntämisestä uniapnean hoidossa.
Laite tuottaa lämmintä vesihöyryä sisäänhengitysilmaan, mikä avaa tukkoisia hengitysteitä ja irrottaa limaa. Lisäksi se antaa hieman vastusta sekä sisään että ulos hengitettäessä. Tutkimusajatuksena on, että tällöin hengittämiseen osallistuvat ylähengitysteiden lihakset vahvistuvat.
Tutkimuksen tuloksia voidaan odottaa myöhemmin.