Milloin kävit viimeksi klamydiatestissä? Testissä kannattaa käydä seksikumppanin vaihtuessa

Suomessa todetaan vuosi vuodelta enemmän klamydiatartuntoja. Positiivisen testituloksen saa useimmin nuori nainen.

Oireettomien testaus ja hoito on ainoa keino saada tartuntaketjuja katkeamaan. Kuva: Mostphotos

Teksti Hanna Kauppinen

Klamydia on hirveän yleinen varsinkin nuorilla, ja valtaosassa tapauksista se on oireeton. Törmään päivittäin asiakkaaseen, joka ajattelee, ettei hänellä voisi olla klamydiaa, kun ei ole oireita. Toki klamydia voi aiheuttaa oireita, mutta testaamisen ei pitäisi riippua niistä, sanoo naistentautien erikoislääkäri Annakaija Lappalainen.

Lappalainen toimii ammatinharjoittajana Lääkärikeskus Aavassa, jossa hän hoitaa paljon nuoria naisia. Lisäksi hän on Aavan vastaava gynekologi, joka pohtii, kuinka lääkäriasema voisi palvella asiakkaita mahdollisimman hyvin. Seksuaalisesta hyvinvoinnista huolehtiminen, tautien hoito ja ennaltaehkäisy ovat hänen arkeaan.

Otsikon kysymykseen oikea vastaus on, että testissä pitäisi käydä aina seksikumppanin vaihtuessa. Lappalainen toivoo, että testaamisesta tulisi tapa, testeihin pääsisi matalalla kynnyksellä ja mieluiten ilmaiseksi. Nuorten kannattaisi tehdä seksitautitestejä vuosittain, ja klamydiatesti tulisi tehdä vuosittain, jos on joskus antanut positiivisen näytteen.

Parasiitti tulehduttaa kudoksia

Klamydian aiheuttaa solun sisäinen parasiitti. Tyypillisimmin tulehdus kehittyy kohdunsuulle, minkä merkkeinä esiintyy valkovuotoa, tiputteluvuotoa, ylimääräisiä verisiä vuotoja ja yhdynnän jälkeisiä vuotoja.

Vakavimmillaan klamydia voi aiheuttaa kohtutulehduksen, märkäkertymiä munatorviin sekä vatsakalvon ja muiden vatsan alueen kudoksien tulehduksia. Näistä kielivät vuotojen lisäksi alavatsakivut.

Kaikilla sukupuolilla voi esiintyä myös virtsatietulehduksen kaltaisia oireita, joissa kirvelyn lisäksi voi esiintyä poikkeavaa eritettä virtsaputkesta. Myös nielu-, peräsuoli- ja lisäkivestulehdukset ovat mahdollisia.

Niin oireinen kuin oireetonkin klamydia voi aiheuttaa hedelmättömyyttä. Oireettomien testaus ja hoito on myös ainoa keino saada tartuntaketjuja katkeamaan.

Oireeton mieskin testiin

THL:n mukaan viime vuonna laboratoriotesteissä todettiin 16 178 klamydiatartuntaa. Se on yli 1 000 tartuntaa enemmän kuin edeltävänä vuonna ja suurin koskaan tartuntatautirekisteriin ilmoitettu vuosittainen määrä.

Yli 16 000 tartuntaa on luku, joka kertoo positiivisen testituloksen antaneiden ihmisten määrän. Rekisteröidyistä tartunnoista suurinta osaa kantaa nainen, viime vuonna 58 prosenttia, ja tartunnat ovat erityisen yleisiä nuorten keskuudessa, viime vuonna 79 prosenttia tartunnoista todettiin 15–29-vuotiailla.

Lappalaisen mukaan tilastollinen naisenemmistö voi liittyä siihen, että naiset hakeutuvat testeihin miehiä useammin, vaikka eivät hekään riittävän usein.

Lappalaisen vastaanotolla on ilmennyt, ettei sukupuolitaudeista puhuta tarpeeksi.

– Jotkut nuoret sanovat, etteivät tiedä, onko kumppani käynyt testeissä. Meidän pitäisi skarpata siinä, että otamme vastuuta itsestämme ja parisuhteistamme, ja puhumme asioista.

Positiivisen testituloksen antaneen henkilön kumppanikin hoidetaan, mutta tältä ei välttämättä tule tartuntatautirekisteriin merkintää, jos hän ei itse käy testeissä. Ja naisen negatiivinen testitulos ei takaa sitä, että mieskin olisi negatiivinen.

– Myös oireettomien kannattaa käydä testeissä. Sillä ei ole väliä, missä sen tekee – myös sukupuolitautien poliklinikoilla ja kunnallisessa terveydenhuollossa pääsee testeihin, Lappalainen toteaa.

Kondomia käytettävä kaikissa seksimuodoissa

Yleinen harhaluulo on, että klamydia tarttuisi vain emätinyhdynnässä.

– Tosiasiassa se tarttuu myös suu- ja anaaliseksissä, muistuttaa Lappalainen.

Kondomia kannattaa siis käyttää kaikissa seksimuodoissa. Jotkut nuoret, joilla ei ole raskaudenehkäisyä, saattavat pidättäytyä emätinyhdynnästä ja harrastaa muuta seksiä suojaamattomana. Silloin raskauden riskiä ei ole, mutta taudit ja tulehdukset voivat levitä.

– Yleinen tietoisuus tästä olisi tärkeää, jotta asiakkaat osaisivat riskien tiedostamisen ja kondomin käytön lisäksi pyytää testin kaikista tarvittavista paikoista.

Hoitona antibiootit, kontaktointi tärkeää

Kun lieväoireista tai oireetonta klamydiaa hoidetaan emättimestä tai virtsateistä, riittää kerta-annos antibioottia sekä testin tehneelle että tämän kumppanille. Nielussa ja peräsuolessa klamydian kukistamiseen tarvitaan pidempi kuuri. Samoin, jos on viitteitä kohtu- tai vatsakudoksen tulehduksista.

Hoidon jälkeen pitää välttää yhdyntää viikon ajan ja sen jälkeen ohjeistetaan käyttämään kondomia neljän viikon ajan negatiivisen kontrollinäytteen valmistumiseen asti. Lisäksi tulee testata muutkin seksitaudit.

Lappalainen muistuttaa, että myös positiivisen näytteen antaneen henkilön seksikumppanit vähintään puolen vuoden ajalta tulisi testata ja hoitaa.

– Pelkään pahoin, että osa kumppaneista jää kontaktoimatta. Jos ei jäisi, ei meillä olisi tällaista määrää tartuntoja.

Kumppanin tai kumppanien kontaktointiin velvoittaa tartuntatautilakikin. Jos nuorella ei ole halua tai kykyä ottaa seksipartneriin yhteyttä, hän voi pyytää myös hoitavaa henkilökuntaa auttamaan. Sitä varten on olemassa anonyymi kirjepohja, joka kehottaa vastaanottajaa hakeutumaan sukupuolitautitestiin.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Vääntääkö reissun jälkeen vatsasta? Salmonella voi olla turistin tympeä tuliainen

Työpaikalta saatu syyhy on ammattitauti – Hoito vaatii oikeat lääkkeet ja perusteellisen siivouksen

Hammaspeikon sokerinen sielunelämä – Reikä hampaassa ei välttämättä oireile ollenkaan