Näistä asioista hoitajat saivat voimia poikkeusolojen aikana – ”Työkavereiden kanssa on itketty, naurettu, kiukuteltukin”

Koronakevään aikana hoitoalan ammattilaiset neuloivat, lukivat, lenkkeilivät ja nauttivat työkavereiden sekä läheisten seurasta. SuPerin kyselyssä nousi esiin kymmenen yleistä keinoa, joilla hoitajat tukivat jaksamistaan poikkeusoloissa. Näistä yksi oli ylitse muiden: suurin osa kertoo hakeneensa voimia luonnosta.

lähihoitaja jaksaminen

Luonnossa liikkuminen oli suosittua koronakevään aikana. Kuva: Mostphotos

Teksti Sonja Kähkönen

Hoitoalan ammattilaiset ovat tukeneet omaa jaksamistaan poikkeusolojen aikana monin keinoin, osoitti SuPerin tekemä kysely, johon vastasi yli 700 jäsentä. Valtaosa vastanneista kertoi tukeneensa jaksamistaan liikkumalla ulkona. Kun tekeminen oli poikkeusoloissa rajoitettua, haki suuri osa hoitajista mielenrauhaa ja rentoutusta metsäpoluilta sekä puutarhatöistä. Eräs kyselyyn vastannut kertoi:

– Lasten kanssa on koluttu luontopolkuja, lähimetsiä ja pyöräilty. Myös oma piha on uudistunut koronan myötä paljon, kun on aikaa sitäkin laittaa!

Vastanneiden mukaan luonnossa liikkuminen nollasi ajatukset työasioista ja murheista. Metsälenkeistä sai lisää virtaa, ja raitis ilma auttoi paikkaamaan kasvomaskin aiheuttaman happivajeen.

Moni totesi vastauksissaan kiinnittäneensä entistä enemmän huomiota siihen, miten keväinen luonto on herännyt eloon:

– Kerrankin on ollut aikaa seurata lintuja ja kuunnella sirkutusta, lehtien puhkeamista puihin, kukkien kukkimista. Nämä ovat auttaneet rauhoittumaan, eräs hoitaja kertoi.

Marmatushetket läheisten kanssa auttoivat

Läheiset ystävät ja perhe oli toiseksi eniten mainittu jaksamista edistävä tekijä kyselyn vastauksissa. Monet keskittyivät nauttimaan oman perheen ja ystävien seurasta. Eräs hoitaja kiteytti asian näin:

– Elämän pienet asiat tuovat iloa ja nyt koko perhe on ollut kotona läsnä ilman kiirettä. Pysähdyn hetkeen ja olen läsnä, aistin ja rakastan.

Poikkeusolojen aikana puhelinlinjat ja etäyhteydet kävivät kuumina:

– Hyvän, luotettavan ystävän kanssa auttaa ”marmatushetki”. Sittenpä on taas pää puhdistettu ottamaan vastaan seuraavaa koronauutista, eräs kyselyyn vastannut totesi.

Työyhteisö ja asiakkaat saivat kolmanneksi eniten mainintoja jaksamista tukevana asiana. Vastanneiden mukaan jaksamista lisäsivät esimerkiksi huumori ja hauskat tempaukset työkavereiden kanssa. Eräässä työyhteisössä tuli korona-aikana tavaksi viettää jätskiperjantaita. Myös muualla sallittiin itselle pieniä iloja:

– Töissä on ollut niin kivaa, vaikkakin rankkaa. Me työntekijät ollaan tilattu pizzaa ja syöty herkkuja tauoilla, eräs hoitaja kertoi.

Keskustelu kollegojen kanssa oli poikkeusoloissa tärkeä henkireikä: hoitaja ymmärtää toisen hoitajan hädän, eikä vähättele sitä. Tärkeäksi koettiin myös työyhteisön avoin keskustelu siitä, miten raskasta on työskennellä maskit päällä. Tunteiden jakaminen helpotti oloa:

– Työkavereiden kanssa on itketty, naurettu, kiukuteltukin. Jokaisella on lupa omiin tunteisiin ja vahvassa tiimissä kestetään myös negatiiviset tunteet.

Vähemmän koronauutisia, enemmän käsitöitä

Koronakeväänä hoitoalan ammattilaiset ovat tehneet aktiivisesti käsitöitä, lukeneet, kuunnelleet äänikirjoja ja musiikkia sekä katsoneet televisiota. Tähän kategoriaan liittyviä mainintoja jaksamista tukevina asioina oli kolmanneksi eniten. Moni totesi, että erilaiset käsityöt toivat hyvän mielen ja mielenkiintoisen kirjan parissa murheet unohtuivat. Eräs hoitaja kertoi kutoneensa jopa islantilaisia villapaitoja.

Vaikka lukeminen ja television katselu oli suosittua, kertoi osa vastaajista jättäneensä jaksamisensa vuoksi koronauutiset tietoisesti vähemmälle huomiolle:

– Olen päättänyt, etten seuraa koronauusia kuin kerran päivässä. Siitä saa kyllä ajantasaisen kuvan missä mennään epidemian kohdalla, totesi eräs vastaajista.

Turha stressaaminen sai jäädä

Neljänneksi eniten mainintoja jaksamista tukevana asiana sai oikeanlainen asennoituminen tilanteeseen. Vastaajat totesivat, että koronasta murehtimiseen on turha käyttää energiaa, kun asialle ei mitään mahda. Lohtua toi myös ajatus siitä, että tilanne oli väliaikainen.

Omaa jaksamista on auttanut mahdollisimman rento asenne elämään, kuitenkin ohjeistuksia noudattaen. Moni kertoi keskittävänsä ajatuksensa kaikkeen hyvään.

– Olen jättänyt turhan stressaamisen pois ikkunoiden pesusta, viikoittaisesta luuttuamisesta, kevätsiivouksesta, loman suunnittelusta ja kaappien siivoamisesta. Nyt on hoidettava tämä pandemia alta ja sitten palataan stressaamaan niitä kotitöitä, eräs hoitaja kirjoitti.

Kyselyyn vastanneet totesivat myös, että itselleen pitää olla armollinen. Jos sohva ja televisio veti puoleensa, niin sitten katsottiin televisiota. Itsensä hemmottelulla oli selkeä paikka poikkeusoloissa, ja eräs hoitaja kertoi siihen vinkkinsä:

– Olen miettinyt spontaanisti jokaiselle päivälle yhden mieleisen asian tai mukavan tekemisen. Se voi olla pieni hankinta tai miellyttävä asia. Vapaapäivänä olen joskus irrotellut, ja näitä ilon aiheita per päivä voi olla kaksikin.

Moni käänsi ikävän tilanteen positiiviseksi ja otti koronakevään kokemuksena:

– Korona on pahis, mutta on se tuonut hyvääkin, kun kaikkea ei pidä enää itsestäänselvyytenä.

Nämä asiat tukivat hoitajien jaksamista koronakeväänä

  1. Luonnossa liikkuminen
  2. Läheiset ihmiset
  3. Hyvä työyhteisö
  4. Lukeminen, televisio, musiikki ja käsityöt
  5. Oikea asenne
  6. Riittävä lepo
  7. Ravitseva ruoka ja herkuttelu
  8. Lemmikit
  9. Kotoilu ja siivoaminen
  10. Opiskelu

Sinua voisi kiinnostaa myös

Sänkyni vieressä seisoo oikea hevonen – Lähihoitajaopiskelija vie eläimiä vierailuille hoivakoteihin

Huolehdi aivoistasi ja helli niitä, ettei äly jätä!

Arvostetaanko sinua työpaikallasi? Se voi pidentää elinikääsi