Luonnonkasvit hoitavat mieltä ja kehoa

Luonnonkasveja on käytetty hyvinvoinnin edistämiseen pitkään. Suurin osa yrttien lääkinnällisestä tehosta perustuu kansanperinteeseen. Niistä on silti lupa nauttia kaikilla aisteilla.

Luonnonyrttejä voi nauttia sisäisesti ja ulkoisesti. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Osa vanhan kansan tavoista on jäänyt tiedon lisääntyessä. Esimerkiksi kieloa käytettiin entisaikoina sydänlääkkeenä, nyt sen tiedetään olevan yksi myrkyllisimmistä luonnonkasveista.

Jotkin perinteisistä hoitomuodoista ovat säilyneet, vaikka niiden merkitys on saattanut muuttua. Ennen vanhaan saunavihtaa läiskittiin, jotta kivut helpottaisivat ja ihon verenkierto ja aineenvaihdunta tehostuisivat. Nykyisin useimmille tärkeintä lienevät perinteet ja koivunlehtien raikas tuoksu.

 

Kuuntele kehoa

Luonnonkasveja käytetään rohtoina niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Turvallisimpia ovat samat yrtit, joita käytetään myös ruoanlaitossa. Siinä missä ruokaan yrttejä lisätään satunnaisesti ja pieniä määriä kerrallaan, rohtotarkoituksissa käyttö on intensiivisempää ja kuuriluonteista.

Samaa yrttiä voidaan käyttää useampaan tarkoitukseen. Esimerkiksi Suomen suosituimman ruukkuyrttiä basilikaa on entisaikoina käytetty edistämään ruoansulatusta, parantamaan mielialaa sekä vahvistamaan sydäntä.

Tavoitteellisempaan käyttöön kannattaa valita ne kasvit, joiden sivuvaikutukset ovat itselle siedettävät. Luonnonyrttineuvoja ja yrttihoitaja Satu Hovi kertoo kirjassaan Hoitavat yrtit, kuinka söi nokkosensiemeniä saadakseen kohonneen verenpaineen hallintaan. Sivuvaikutuksena siemenet vahvensivat liiaksi seksiviettiä, minkä takia kirjoittaja katsoi paremmaksi vaihtaa verenpainetta tasaavan yrtin toiseen.

Ulkoisessa käytössä varsinkin kasvien tuoksulla on merkitystä. Luonnontuoksut aktivoivat muistoja ja kehon myönteisiä tuntemuksia. Vaikutuksen saattaa huomata ihan vain ajattelemalla vaikkapa syreeninkukkien tai vastaleikatun nurmikon tuoksua.

Käyttötavasta riippumatta kasvien vaikutukset hyvinvointiin ovat yksilöllisiä. Itselle parhaiten sopivat kasvit löytyvät kokeilemalla ja kuuntelemalla omaa kehoa.

Mainos

 

Tuunaaminen sallittu

Nappaa tästä muutama täsmävinkki tai kokeile omia sekoituksia.

Saunassa

Lisää saunavihdan oksien sekaan mesiangervoa, suopursua tai jos rohkeus riittää – pari nokkosenversoa verenkiertoa elvyttämään. Oksia ja versoja voi myös levittää saunan lauteille ja asettua niiden päälle makuulle.

Kylvyssä

Yrteistä ja vedestä voi kiehauttaa yrttiveden, jonka voi juomisen sijaan käyttää myös kylpyvetenä. Sekaan sopivat hyvin myös maustehyllyn kuivatut yrtit. Kokeile lämmintä jalkakylpyä ennen nukkumaanmenoa, se rauhoittaa mielen.

Iholle

Sekoita yrteistä, öljystä ja kotikeittiön karkeista raaka-aineista ihonkuorinta-aine. Tähän tarkoitukseen käyvät esimerkiksi sopivan karkea suola tai sokeri, kahvinporot, kauraleseet ja -hiutaleet.

Maljakossa

Kerää kasveista kimppu maljakkoon. Yrttien tuoksuttelu ja koskettelu auttavat mieltä päästämään irti päivän kuormituksesta. Esimerkiksi kanervan kukkivat latvat sopivat tähän tarkoitukseen.

 

Käytä rohtoja harkiten

Jos tiedät tai epäilet olevasi allerginen jollekin kasville tai et tunnista kasvia, sitä ei kannata käyttää. Vaikutukset voivat olla kaikkea muuta kuin elvyttäviä.

Mikään luonnonrohto ei sovi runsaaseen ja pitkäaikaiseen käyttöön. Seurauksena saattaa olla vähintäänkin päänsärkyä ja ruoansulatusvaivoja.

Jos olet raskaana, imetät tai sinulla on jokin sairaus tai lääkitys, varmista rohtojen sopivuus luotettavasta lähteestä. Samoin jos aiot antaa luonnonkasveja rohtotarkoituksessa lapselle.

Luonnonyrttejä käytetään hyvinvoinnin tukemisen. Ne eivät korvaa lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen antamia ohjeita.

Lähteet: Satu Hovi: Hoitavat yrtit (Kirjapaja 2022), luonnonyrtit.fi, martat.fi, yrttitarha.fi

 

Lue myös: Luonnossa liikkuminen hoitaa hoitajaa

Sinua voisi kiinnostaa myös

Sänkyni vieressä seisoo oikea hevonen – Lähihoitajaopiskelija vie eläimiä vierailuille hoivakoteihin

Huolehdi aivoistasi ja helli niitä, ettei äly jätä!

Arvostetaanko sinua työpaikallasi? Se voi pidentää elinikääsi