Koettelee kroppaa lempeästi – Viisi syytä rakastaa hiihtämistä

Hiihto on tekniikkalaji ja vähän myös välineurheilua. Murtsikan autuutta ei löydä lipsuvilla perintösuksilla liian pienissä monoissa. Kunnolliset välineet ja harjoittelu omaan tahtiin tekevät hiihtämisestä mukavaa ja auttavat palaamaan ladulle, vaikka viime kerrasta olisi jo aikaa.

Latua ei tarvitse lykkiä iivoniskasena niska limassa vaan myös kaikenlainen perässähiihtäminen tekee hyvää mielelle ja keholle. Kuva: Mostphotos

Teksti Elina Kujala

Murtomaahiihto on hämmästyttävän monipuolinen laji

Se kehittää tasapuolisesti kaikkia terveyskunnon osa-alueita: lihasvoimaa, kestävyyttä ja liikehallintakykyä. Koordinaatio, tasapaino ja hapenottokyky paranevat, verenkierto- ja hengityselimistö nauttii.

Se polttaa kaloreita ja kehittää kroppaa

Hiihtäessä töissä ovat sekä ala-, ylä- että keskivartalon lihakset. 75-kiloinen nainen kuluttaa tunnin reippaalla hiihtolenkillä 550 kilokaloria. Muista siis tankata terveellisesti ennen ja jälkeen, että jaksat. Äläkä unohda venyttelyä.

Murtsikka sopii kaikenkuntoisille

Murtsikka on ehkä raskas laji, mutta siitä huolimatta se sopii myös ei-niin-hyväkuntoisille. Huonompikuntoinenkin sporttipirkko jaksaa hiihtää, kun vain malttaa edetä rauhallisesti ja suksittelee tasaisessa maastossa.

Se kohtelee kroppaa lempeästi

Hiihto sopii myös nivelvaivoista ja kulumista kärsiville, sillä hiihdellessä kroppaan ei kohdistu iskuja kuten vaikka juoksussa.

Ja edistää hyvinvointia kokonaisvaltaisesti

Raikas ilma ja luonnossa liikkuminen virkistävät ja rentouttavat. Hiihtolenkin jälkeen mieli on hyvä ja seuraavana yönä unikin saattaa olla tavallista syvempää.

 

Lähteet: UKK-instituutti, Suomen Latu, Laskurini.fi

Sinua voisi kiinnostaa myös

Lapset liikkuvat liian vähän, ja se kuormittaa varhaiskasvattajia

Liikkumattomuuspommi räjähtää parinkymmenen vuoden kuluttua