Arvostetaanko sinua työpaikallasi? Se voi pidentää elinikääsi

Arvostava kohtaaminen työpaikalla tarkoittaa pieniä tekoja ja pysähtymistä. Arvostuksesi näyttämällä tuet työyhteisön hyvinvointia ja voit itsekin paremmin.

Arvostus ei ole aitoa, jos sitä saa vain suorituksista. Kuva: Matti Westerlund

Teksti Jenna Parmala

Kun pomo rahjustaa ohitse käytävällä sanaakaan sanomatta, alaiselle voi jäädä ankea olo. Arvostuksen kulttuuri on asia, jota monella työpaikalla vielä opetellaan, toteaa psykologi Pekka Tölli. Tölli on kirjoittanut kirjan Minä näen sinut (Tammi 2024) arvostavan kohtaamisen merkityksestä.

– ­Tutkimusten mukaan arvostus vaikuttaa meidän hyvinvointiimme merkittävästi. Työkaveria arvostamalla voit jopa pidentää hänen elinikäänsä, Tölli toteaa.

Arvostus on siis todellinen supervoima ja sillä on tutkittuja positiivisia vaikutuksia.

Työyhteisössä arvostus alkaa pienistä teoista. Tölli kehottaa miettimään, miten omalla työpaikalla tervehditään kollegoita ja asiakkaita. Katsotaanko silmiin, sanotaanko myös jotakin muuta mukavaa? Jos työkaverisi hakee kupillisen kahvia, tuoko hän kupillisen sinullekin?

Työpaikan arvokas peili

Hoitaja kohtaa työssään kollegoiden lisäksi monenlaisia ihmisiä, potilaita ja asiakkaita sekä heidän omaisiaan. Jokainen ihminen jättää erilaisen kokemuksen siitä, kuinka arvokas hoitaja heille on. Samaan aikaan julkisuudessa keskustellaan ja väitellään hoitajien palkoista ja hoitajapulasta. Kun hoitajat viime vuonna kokoontuivat osoittamaan mieltään, moni kysyi, arvostaako meitä täällä kukaan?

Pekka Tölli kertoo arvostavansa hoitajien työtä suuresti. Hän kohtaa hoitajia työssään moniammatillisissa tiimeissä.

– Toivon todella, että hoitajat saavat kokea tulevansa arvostetuiksi. Usein he ovat juuri niitä tärkeitä henkilöitä, jotka jättävät voimakkaan arvostuksen kokemuksen kohtaamilleen ihmisille.

Hoitajan osoittaman arvostuksen ansiosta moni potilas ja asiakas voi myös henkisesti paremmin.

Arvostuksen puute voi sattua syvälle ja horjuttaa sekä fyysistä että psyykkistä terveyttä.

Arvostuksennälästä kielii tunne siitä, että kukaan tässä työpaikassa ei näe minua oikeasti. Silloin on kenties käynyt niin, ettei kukaan todella ole pysähtynyt työntekijän äärelle ja kuunnellut häntä, Tölli toteaa. Jos arvostusta ei anneta, seuraukset voivat olla ensin psyykkisiä ja sitten myös fyysisiä. Pitkittynyt ja vakava yksinäisyys voi muuttua masennukseksi. Sydän saattaa oireilla, samoin tuki- ja liikuntaelimet.

– Arvostuksen tärkein lähtökohta on yhdessä pysähtyminen. Sanat ja teot tulevat vasta sen jälkeen, Tölli muistuttaa.

Jos tunnet, että sinua ei työpaikallasi arvosteta, kannattaa aluksi yrittää kääntää tilanne toisinpäin. Tölli kehottaa istumaan alas kollegan kanssa ja kohtaamaan tämän rauhallisesti. Kun katsomme silmiin ja juttelemme hetken keskittyneesti, meistä tulee ikään kuin peilejä toisillemme.

– Keskittynyt hetki voikin tuoda molempien henkilöiden työarkeen paljon hyvää arvostusta.

Töllin mielestä arvostuksen kulttuurissa on parasta se, että se tehdään aina yhdessä. Positiivisia terveysvaikutuksia syntyy, kun ihmiset näkevät toisensa eli kaksi tai useampi kohtaa toisensa arvostavasti.

– Joskus tilanne voi olla niin ikävä, ettei kukaan pysähdy kanssasi, etkä koe tulevasi nähdyksi. Silloin irtisanoutuminen saattaa olla paras jäljelle jäävä vaihtoehto.

Mainos

Sinä olet juuri oikea meille!

Saitko kehuja hyvin tehdystä työstä? Se on hyvä juttu, mutta toivottavasti esihenkilösi ei sekoita suoritustesi kehumista aitoon arvostamiseen. Jos pomo kehuu vain tehtyä työtä, hän viestittää, että työntekijä on arvokas vain suorituksen tehtyään. Se voi ajaa alaisen suorittajan ansaan, Tölli toteaa. Silloin arvostusta saa töissä vain jatkuvalla tehokkuudella.

– Oikea arvostus on kuitenkin vastalääkettä pakkotahtiselle suorittamiselle, Tölli sanoo.

Työyhteisön hyvinvointi ei liity pelkästään suorituksiin, vaan se on erilaisten persoonien ja heidän vahvuuksiensa summa. Siksi on tärkeää, että pomo näyttää arvostavansa työntekijöitään ihmisinä, ei suorittajina. Voi olla, että työyhteisö hyötyy vaikkapa siitä, että paikalla on muutama iloinen ja muutama hiljaisempi tyyppi. Silloin kannattaa myös kertoa heille, että heidät on huomattu ja heitä arvostetaan.

Kun pomo kehuu, työntekijöiden tuntosarvet ovat aina tavallista herkemmin tanassa. Työntekijä kyllä erottaa aidon ja falskin kehun toisistaan. Jos työnantaja julistaa arvostavansa työyhteisön hyvinvointia ja samalla polkee työntekijöiden oikeuksia ja kasvattaa työkuormaa, ristiriita kehun ja todellisuuden välillä varmasti huomataan.

Osaatko olla arvostettavana?

Hei, olipa sulla hyviä ajatuksia tänään! Jos työkaveri pysähtyy kehumaan sinua, miten reagoit? Tölli toteaa, että moni meistä kokee edelleen velvollisuudekseen vähätellä tai arvostella itseään. Kehujan tarkoitus ei kuitenkaan ole saada sinua esittelemään suureen ääneen negatiivisia puoliasi.

– Yritä suostua hetkeksi kehujan näkökulmaan. Näe itsesi hänen silmiesi kautta ja kiitä häntä arvostuksesta.

Kun lopetat mollaamisen voi olla, että myös suhteesi itseesi muuttuu. Ehkä työkaveri olikin oikeassa ja ajatuksesi todella ovat hyviä. Arvostuksen vastaanottaminen tuottaa tällä tavalla hyvinvointia ja uusia, positiivisia näkökulmia.

Arvosta huonoakin työkaveria

Hei, sinä olet minulle arvokas! Voisitko kuvitella sanovasi näin työkaverille? Jollakin tavalla viesti kannattaa yrittää saada läpi, sillä se lisää tutkitusti sekä sinun että kollegasi hyvinvointia.

Positiivisten asioiden laukominen työkaverista voi myös nolottaa tai tuntua tyhmältä. Mitä kollega siitäkin ajattelee, jos kerron pitäväni hänen kahvihuoneessa kaikuvasta naurustaan? Helpompi on kehua vaikka toisen villatakkia. Tölli toteaa, ettei arvostuksen osoittamisessa tarvitse mennä heti syvään päätyyn.

– Usein pienet teot ovat helpompia kuin sanat. Mieti, voisitko olla avuksi jollekin työkaverillesi ja osoittaa arvostuksesi sillä tavalla.

 Suuri arvostuksen osoitus voi olla se, että suostuu ottamaan apua vastaan.

– Varsinkin auttamistyötä tekevien hoitajien työyhteisössä tämä on iso juttu. Auttaja voi osoittaa suurinta arvostusta silloin, kun hän antaa työkaverinsa tulla auttamaan.

Jos työkaveri taas on ikävä tyyppi, etkä keksi hänestä millään mitään arvostettavaa, silloinkin kannattaa kokeilla kaivaa esiin edes yksi pieni hyvä asia ja sanoa se ääneen.

– Vaikean työkaverin arvostaminen tuottaa usein kaksi hyvää asiaa. Sinä alat nähdä työkaverin vähän paremmassa valossa ja työkaveri alkaa tiedostamattaan lisätä tuota kehumaasi positiivista piirrettä, Tölli toteaa.

Näin näytät arvostuksesi

Pysähdy ja kuuntele. Juttele työkaverisi kanssa ja selvitä, mikä häntä kiinnostaa. Usein ihmisen elämässä on muutama asia, jotka innostavat häntä ja joista hän kertoo mielellään. Vaikka esimerkiksi hevosurheilu ei kiinnostaisi sinua lainkaan, voit osoittaa arvostuksesi helposti pysähtymällä työkaverin innostuksen äärelle.

Tee pieniä tekoja. Hae työkaverille ohikulkumatkalla kuppi kahvia, avaa hänelle ovi, anna tilaa. Huomaamalla pienet arkiset tarpeet näytät, että arvostat. Muista myös itse pyytää apua, toisille se on suurin arvostuksenosoitus.

Kysy mielipidettä. Näytä, että muiden näkemykset kiinnostavat sinua. Usein se, että saa kertoa mielipiteensä on tärkeämpää kuin se, onko niillä suoraa vaikutusta asioihin. Esimies voi osoittaa luottamusta antamalla työntekijöille mahdollisuuksia vaikuttaa ja kehittyä.

Kerro arvostavasi. Jos ajattelet työkaveristasi hyvää, se kannattaa kertoa myös hänelle. Aloita jostakin pienestä ja yksinkertaisesta. Kerro vaikka, että viihdyt hänen seurassaan. Harkittu myönteinen palaute tekee hyvää. Palautteesi voi myös saada koko työyhteisön iloitsemaan työkaverista. Muista, että arvostus ei ole pinnallista kehumista vaan jotakin, mistä tässä ihmisessä erityisesti pidät.

Mainos

Mistä muualta arvostusta, jos ei työstä?

  • Arvostuksen tarvetta voi ja on hyväkin täyttää myös työn ulkopuolella, perheen, ystävien ja harrastuskavereiden seurassa. Arvostuksen tarvetta voi tutkia esimerkiksi seuraavien kysymysten kautta:
  • Olenko hyväksytty ja rakastettu omana itsenäni läheisteni seurassa? Jos en, mitä puolia joudun itsestäni piilottamaan tai korostamaan tunteakseni, että kelpaan?
  • Millaista arvostusta tai hyväksyvää huomiota kaipaan läheisiltäni? Miten toivon heidän osoittavana, että olen heille tärkeä?
  • Tietävätkö läheiseni, mitä todella kaipaan? Mitä tapahtuisi, jos kertoisin sen heille?

Arvosta itseäsi!

Itsensä arvostaminen ja muilta saatava arvostus ovat vahvasti kytköksissä toisiinsa. Jotta voimme arvostaa itseämme, meidän on hyvä saada muilta hyväksyvää huomiota. Itsearvostusta voi vahvistaa esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  • Tutki arvojasi ja tarpeitasi. Mitä pidät tärkeänä, mihin olet itsessäsi tyytyväinen, mitä hyvää haluat antaa itsellesi?
  • Harjoita itsemyötätuntoa. Myötätuntoinen suhde itseen tukee arvostuksen kokemusta. Kohtele itseäsi yhtä lempeästi kuin rakasta ystävääsi. Tunnista kriittiset ajatukset itseäsi kohtaan äläkä soimaa itseäsi niistä. Voit tuntea kriittisistä ajatuksista huolimatta itseäsi kohtaan myös myötätuntoa ja hyväksyntää.
  • Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa. Kirjaa ylös asioita, joista olet kiitollinen itsessäsi ja elämässäsi. Tämä voi auttaa sinua näkemään arvokkuutesi.
  • Aseta rajat. Mieti miten et salli itseäsi kohdeltavan. Aseta terveet rajat ja pidä huolta itsestäsi fyysisesti, henkisesti ja emotionaalisesti. Itsestä huolehtiminen on arvostuksen osoittamista itseäsi kohtaan ja näyttää tervettä esimerkkiä myös ympärillä oleville ihmisille.  

Sinua voisi kiinnostaa myös

Sänkyni vieressä seisoo oikea hevonen – Lähihoitajaopiskelija vie eläimiä vierailuille hoivakoteihin

Huolehdi aivoistasi ja helli niitä, ettei äly jätä!

Alakulo ei kuulu vanhuuteen – ikäihmisten mielenterveysongelmia ei aina tunnisteta