Apua lasten uniongelmiin – seitsemän vinkkiä

Nukahtamisvaikeudet ja yöheräily ovat monille lapsiperheille arkipäivää. Jännittävät asiat, esimerkiksi päiväkodin ja koulun alku, voivat estää unentulon edellisenä iltana. Usein illan rauhoittaminen ja yhteiset pelisäännöt auttavat saavuttamaan rauhallisen yön.

lapsen univaikeudet

Kuva: Ingimage

Yleensä lapsen levottomasta nukkumisesta ei ole syytä huolestua. Lasten uni on erilaista kuin aikuisilla, ja he esimerkiksi liikkuvat paljon unissaan. Yölliseen heräilyyn vaikuttaa se, että lapsen unisykli on lyhyempi kuin aikuisilla. Yön aikana on useampia kevyen unen vaiheita, jolloin lapsi havahtuu helposti. Myös eri ikävaiheet vaikuttavat uneen: esimerkiksi 4–5-vuotiailla painajaiset ovat yleinen yöheräilyn syy. Joillakin lapsilla puolestaan esiintyy yöllisiä kauhukohtauksia.

Riittävä uni tärkeää – aivot kehittyvät levossa

Joskus uniongelmien taustalla on fyysinen tekijä tai sairaus. Tilapäisiä unihäiriöitä aiheuttavat muun muassa hengitystieinfektiot tai allergiat, mutta jatkuvien ongelmien syynä voivat olla esimerkiksi iso kitarisa, uniapnea, kilpirauhasen liikatoiminta, astma tai jotkut neurologiset sairaudet, kuten epilepsia, narkolepsia, migreeni, autismi tai ADHD, jonka lääkitys voi aiheuttaa uniongelmia. Myös oppimisvaikeuksiin tai koulukiusaamiseen liittyvä stressi tai vanhemmilla lapsilla piristeiden käyttö voivat vaikuttaa uneen.

Unen tarve on yksilöllinen, mutta alakouluikäinen tarvitsee yleensä vielä yli 10 tuntia unta yössä. Päiväkoti-ikäisellä päiväunien poisjäänti voi tehdä illoista levottomia ja vaikeuttaa nukahtamista, kun lapsi on yliväsynyt. Riittävä uni on lapselle äärettömän tärkeää, sillä aivot kehittyvät levossa. Silloin opittuja asioita siirtyy pitkäkestoiseen muistiin.

Näillä vinkeillä autat lasta nukkumaan hyvin:

  • Mitä pienempi lapsi, sen tärkeämpiä ovat rutiinit. Sama satu tai laulu illasta toiseen voi kyllästyttää vanhempaa, mutta lapselle asioiden toistuminen ja samassa järjestyksessä tapahtuvat iltarutiinit ovat äärettömän tärkeitä ja tuovat turvallisuuden tunnetta.
  • Varmista, että ulkoiset puitteet nukkumiselle ovat kunnossa: sängyn pitää olla hyvä ja makuuhuoneen hyvin ilmastoitu eikä lämpötila saa olla liian korkea.
  • Ennen koulun alkua kannattaa rauhoittaa iltoja hyvissä ajoin. Isommalla lapsella rytmi on saattanut venyä illasta loman aikana, joten sitä on hyvä kääntää vähitellen.
  • Harrastukset voivat olla lapselle tärkeitä ja palauttavia, vaikka ne painottuisivatkin arki-iltoihin. Erityisesti fyysisten harrastusten kohdalla on kuitenkin hyvä miettiä, kuinka kauan kestää saada kierrokset laskettua kotona. Jos nukkumaan rauhoittuminen ei onnistu, harrastusta voi pyrkiä siirtämään aiempaan kellonaikaan.
  • Takaa lapselle iltaisin myös aivorauha: sopikaa, milloin kännykät ja tietokoneet laitetaan kiinni. Somessa surffailu ja tietokonepelit vievät helposti mukanaan ja ylläpitävät vireystilaa. Perheen yhteiset pelisäännöt kannattaa sopia etukäteen.
  • Älä tee nukahtamisesta numeroa. Jos lapselle luo paineita, että nyt on pakko nukahtaa, se voi ylivirittää häntä entisestään ja estää unen saamisen.
  • Kaikki lapset heräilevät joskus öisin. Lapsi kannattaa pienestä pitäen opettaa nukahtamaan itse omaan sänkyyn, jotta hän saa unen päästä kiinni uudelleen, vaikka havahtuisikin yöllä.

Lähde: Terveystalo

Sinua voisi kiinnostaa myös

Sänkyni vieressä seisoo oikea hevonen – Lähihoitajaopiskelija vie eläimiä vierailuille hoivakoteihin

Huolehdi aivoistasi ja helli niitä, ettei äly jätä!

Arvostetaanko sinua työpaikallasi? Se voi pidentää elinikääsi