Varhaiskasvatuksesta vanhustyöhön – lähihoitajan mielenterveys- ja päihdetyön osaamista tarvitaan kaikkialla

Lähihoitajat edistävät ja tukevat asiakkaiden mielenterveyttä lähes jokaisessa työpaikassa. Myös päihdetyön osaamisella on kysyntää.

Lähihoitaja2019-tapahtuma lähihoitaja Mikaela Purtilo ja SuPerin asiantuntija Saija Vähäkuopus

Mikaela Purtilo (vas.) ja Saija Vähäkuopus kertoivat mielenterveys- ja päihdetyöstä Lähihoitaja2019-tapahtumassa. Kuva: Robert Ottosson

Teksti Saija Kivimäki

Päihdetyötä tekevän lähihoitajan tärkein taito on kohdata ihminen, sanoo lähihoitaja Mikaela Purtilo, joka on työskennellyt helsinkiläisen Auroran sairaalan vieroitushoito-osastolla jo 25 vuotta.

Purtilo kertoi työstään lähihoitajaopiskelijoille SuPerin järjestämässä Lähihoitaja2019-tapahtumassa.

Lähihoitajat työskentelevät vieroitushoito-osastolla moniammatillisessa tiimissä yhdessä sairaanhoitajien, lääkärien ja sosiaalityöntekijöiden kanssa. Työyhteisön hyvä henki ja huumori auttavat jaksamaan rankkoja tilanteita, joita päihdetyössä väistämättä kohtaa.

– Päihdetyö vaatii pitkäjänteisyyttä. Retkahduksia ei saa ottaa henkilökohtaisesti ja keskeneräisyyttä on siedettävä, Purtilo luonnehtii.

Mainos

Auroran vieroitushoito-osaston potilaat tulevat hoitoon vapaaehtoisesti. Lähihoitajan tärkein tehtävä on nähdä, että riippuvuuden takana on ihminen.

– Kukaan ei lapsena hiekkalaatikolla päätä alkaa päihteidenkäyttäjäksi, Purtilo toteaa.

Päihteidenkäytön taustalla on usein monia syitä. Lähihoitajan tehtävä vieroitushoito-osastolla on yhdessä potilaan kanssa löytää motivaatio päihteettömyyteen tai käytön vähentämiseen.

Lähihoitaja on mielenterveys- ja päihdetyön asiantuntija

Lähihoitajan mielenterveys- ja päihdetyön osaamiselle on työpaikolla kysyntää, sanoo SuPerin asiantuntija Saija Vähäkuopus.

– Tarvetta on ihan joka paikassa, varhaiskasvatuksesta vanhustyöhön.

Lasten ja nuorten parissa korostuvat mielenterveystaitojen edistäminen. Yksi usein katveeseen jäävä ryhmä ovat vammaiset ihmiset, joiden mahdolliset mielenterveys- tai päihdeongelmat saattavat jäädä kokonaan huomaamatta ja hoitamatta.

Vähäkuopus kannustaa opiskelijoita valitsemaan mielenterveys- ja päihdetyön valinnaisia kursseja tutkinnonosia osaamisalan valinnasta huolimatta. Osaamista voi kartuttaa ja päivittää myös pitkin työuraa erilaisin täydennyskoulutuksin.

– Lähihoitaja saattaa olla työpaikkansa ainoa asiantuntija, jolla on mielenterveys- ja päihdetyön osaamista, Vähäkuopus muistuttaa.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Muista tauot ja muut lastenhoitajien hyvät vinkit

Rekisterin ruuhkautuminen tarjoaa sote-yrittäjille vain huonoja vaihtoehtoja – Jalkojenhoitaja Mervi Varjola luopui tittelistään, jotta voi jatkaa työntekoaan

Nuoret superilaiset tapasivat Helsingissä – Yhteisöllisyys on parasta SuPerissa