Uusi palvelu ehkäisee häirintää urheilussa

Väestöliitto kohdensi tukipalvelun seksuaalisen hyväksikäytön ja epäasiallisen käytöksen kohteeksi joutuneille urheilijoille.

urheilu asiaton kohtelu

Kuva Ingimage.

Viime vuoden kouluterveyskyselystä kävi ilmi, että peruskoulun 8. ja 9. luokkalaisista tytöistä kolmannes ja pojista reilu kymmenes oli kokenut seksuaalista häirintää viimeisen vuoden aikana.

– Epäasiallisesta käyttäytymisestä urheilun parissa on vain vähän tutkittua tietoa, mutta kun yli 60 prosenttia 9–15 vuotiaista on urheilutoiminnan piirissä, ilmiö ei liene tuntematon sielläkään, sanoo nuorten ja parien toimintojen johtaja Tuija Rinkinen Väestöliitosta.

Väestöliitto loi palvelun Et ole yksin, jonka tavoitteena on vähentää ja ennaltaehkäistä epäasiallista käytöstä ja häirintää urheilussa. Palvelu tarjoaa häirinnän kohteeksi joutuneille matalan kynnyksen tukea chatissa ja puhelimitse.

Epäasiallista käytöstä esiintyy eri tavoin. Se voi olla fyysistä tai henkistä väkivaltaa ja kiusaamista, päihteiden käyttöön ja tarjoamiseen liittyvää käytöstä, seksuaalista häirintää tai väkivaltaa. Epäasiallinen ja loukkaava käytös aiheuttaa sen kokijoille häpeää, syyllisyyttä, ulkopuolisuuden tunnetta sekä ahdistuneisuutta ja pelkoa.

Väestöliiton erityisasiantuntija Kirsi Porras toteaa, että mikäli epäasiallinen käytös tapahtuu auktoriteetin taholta, valta-aseman väärinkäyttö aiheuttaa voimakkaan särön luottamuksen ja turvallisuuden tunteelle.

– Seksuaalisen häirinnän tai väkivallan kohteeksi joutunut nuori voi kokea pelkoa, nöyryytystä, ahdistusta ja epäluottamusta muihin ihmisiin. Häirinnästä saattaa seurata fyysisiä oireita, keskittymis- ja koulunkäyntivaikeuksia, opintojen keskeytystä, sosiaalisia ongelmia, hermostuneisuutta, masennusta, unettomuutta tai päihteiden käyttöä, Kirsi Porras kertoo.

Yhteydenottajan kanssa voidaan käydä keskustelua esimerkiksi omista rajoista ja oikeudesta niihin. Asiaa voidaan viedä eteenpäin ja siihen voidaan etsiä ratkaisuja. Palvelun avulla voidaan antaa muun muassa henkistä tukea ja ohjata yhteydenottaja sopivien auttamistahojen piiriin.

– Hankkeessa saamme lisätietoa tästä ilmiöstä ja näemme mihin asioihin tulee kiinnittää huomiota. Näin epäasiallinen käytös tunnistetaan entistä paremmin ja sitä voidaan tehokkaammin ennaltaehkäistä. Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen ympäristöön ja kunnioittavaan kohteluun kaikilla elämän alueilla, näin myös urheilun parissa, Rinkinen ja Porras toteavat.

Palvelu löytyy osoitteesta www.etoleyksin.fi. Puhelin päivystää numerossa 0800 144644 ma–ti 14–17.30 ja chat ke–to 14–17.30.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hoitajamitoituksessa tehtiin U-käännös – suhdeluvulla kikkailu lisää epävarmuutta sote-alalla

”Isku vasten hoitajien kasvoja” – SuPerin puheenjohtajaehdokkaat pitävät vientimallia tes-neuvotteluiden suurimpana uhkana

Takana 12 vuotta SuPer-liiton johdossa: ”Näihin vuosiin on mahtunut kaksi äärimmäisen pahaa paikkaa ja monia hyviä hetkiä”