Elinsiirtotalosta saa selkellä kielellä tietoa elinluovutuksesta ja elinsiirroista sekä tutkimuksista ennen siirtolistalle pääsyä ja hoidosta siirron jälkeen. Talosta löytyy myös vertaistukea. Miestalosta löytyy tietoa muun muassa miehen hormoneista ja hedelmällisyydestä, sukuelinten sairauksista ja vammoista sekä eturauhas- ja virtsaamisvaivoista. Tutkimukseen tulijan talosta puolestaan löytyy laajasti tietoa erilaisista laboratorio- ja kuvantamistutkimuksista. Oma osionsa on myös lasten tutkimuksille sekä sellaisille lukijoille, joita tutkimuksen jännittävät.
Terveyskylässä on toistaiseksi jo 30 taloa, muun muassa Diabetestalo, Kivunhallintatalo, Palliatiivinen talo ja Mielenterveystalo. Palvelun kasvu jatkuu edelleen. Vuoden loppuun mennessä on tarkoitus avata vielä muutamia uusia taloja.
Terveyskylä on osa HUS:n koordinoimaa ja kaikkien yliopistollisten sairaanhoitopiirien yhteistä Virtuaalisairaala 2.0 -kärkihanketta. Terveyskylä palvelee kansalaisten ja ammattilaisten tiedon tarpeita vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä. Tarjolla on myös kymmeniä digitaalisia hoitopolkuja ja omahoito-ohjelmia erilaisille potilasryhmille. Digitaaliset hoitopolut edellyttävät lääkärin lähetettä.
SuPerin kehittämisyksikön asiantuntija Elina Ottela on kylän laajenemisesta mielissään.
– Terveyskylä tuo tutkitun ja luotettavan tiedon kaikkien ammattilaisten ja kansalaisten saataville veloituksetta. Esimerkiksi lääkehoidosta on siellä erinomaisesti tietoa Lääketalo-osiossa. Ehdottomasti kannattaa mennä tutustumaan palveluun, Ottela sanoo.
Lääketalosta löytyy myös erityisesti HUS-alueen ammattilaisille tarkoitettu lääkehoito chat -palvelu, jossa kysymyksiin vastaa HUS-Apteekin farmaseutti.
Lähde: STT info