Taitajat ovat taas täällä – Ammattitaidon suomenmestaruuskisat käydään Espoossa 8.–11.5.

Taitaja 2023 -tapahtumassa lähihoitajaopiskelijat kilpailevat lähihoitaja- ja hyvinvointiteknologialajeissa. SuPer on mukana lajiohjausryhmissä, tuomaroimassa ja pääyhteistyökumppanin roolissa muun muassa sponsoroi molempien edellä mainittujen lajien palkinnot.

Viime vuonna Taitaja-kisat käytiin Porissa. Kuva: Jussi Vierimaa

Teksti Mari Frisk

SuPerin opiskelijatyön koordinaattori Heli Saarinen kuuluu lähihoitajalajin ohjausryhmään. Hän on ollut mukana suunnittelemassa kilpailutehtäviä ja niiden arviointikriteerejä. Paikan päällä Saarinen osallistuu kisaan tuomarina.  

Taitaja-kilpailu on Saariselle mieluinen työtehtävä ja hän on mukana jo yhdeksättä kertaa.  

– Parasta ovat mielenkiintoiset kilpailutehtävät ja nuorten osaajien kilpailusuoritusten seuraaminen, tapahtuman tunnelma sekä yhteistyö lajin toimijoiden kanssa. 

Heli Saarinen haluaa kiittää lajivastaavia ja semifinaalikoordinaattoreita, jotka hoitavat kilpailutehtävien käytännön järjestelyt tuomarien rekrytoinnista kilpailuvälineiden hankkimiseen. 

Finalistit ovat oman alansa helmiä 

– Tehtävissä hyödynnetään aikaisempien vuosien tehtäviä ja muokataan niitä, mutta toki mukana on myös aina jotain uutta! Saarinen luonnehtii  

Finalistien taso on kova.  

– Lähihoitajalajin semifinaaleihin osallistui 79 kilpailijaa, eli isosta joukosta on karsittu kahdeksan parasta. Huippuopiskelijoita ja tulevia huippuammattilaisiahan nämä tyypit ovat!  

– Jo kisaan osallistuminen on todella hyvä suoritus, Saarinen muistuttaa.  

Finalistien valmentamiseen panostetaan ja tapahtuma onkin tärkeä paitsi opiskelijoille niin myös oppilaitoksille.  

– Kilpailijoita valmennetaan monta kuukautta eli he saavat yksityisopetusta omilta valmentajiltaan ja mahdollisesti muiltakin opettajilta.  

Näyteikkuna ammatilliseen koulutukseen 

Heli Saarinen uskoo, että Taitaja-kilpailu tuo positiivista huomiota lähihoitajakoulutukselle.  

– Tehtävissä näkyy hyvin lähihoitajan työn monipuolisuus ja se tietomäärä mikä lähihoitajalla täytyy olla.  

Hyvinvointiteknologia voi houkutella nuoria alalle 

SuPer on vahvasti mukana myös toista kertaa kisattavassa hyvinvointiteknologia-lajissa. Tuomareina toimivat SuPerin asiantuntijat Mervi Lehtinen, Sari Ojajärvi ja opiskelijatyön koordinaattori Tico Svart. Tänä vuonna myös hyvinvointiteknologia on yksilölaji.  

– Tehtävissä on pyritty huomioimaan laaja-alaisesti hyvinvointiteknologian mahdollisuudet paitsi asiakkaan hyvinvoinnin, niin myös hoitajan työkyvyn tukemisessa, Svart kertoo.  

Mainos

Kohtaaminen on hoitajan ydinosaamista 

Tuomarin roolissa Svart sanoo kiinnittävänsä erityisesti huomiota kilpailijan kykyyn kohdata asiakkaat, tai tässä tapauksessa asiakkaita näyttelevät näyttelijät.  

– On muistettava, että vaikka kisataankin hyvinvointiteknologian parissa, niin mikään tekniikka ei hoida kohtaamista automaationa. Henkilökohtaisesti pidän juuri kohtaamista yhtenä hoitajan tärkeimmistä taidoista.   

Seminfinaaleja tuomaroidessaan Svart kertoo saaneensa jo maistiaisen tästä:   

– Tietotekniset välineet ovat vain apuvälineitä ja mahdollistajia, mutta varsinainen työ asiakaspinnassa tehdään edelleenkin hoitajan toimesta ja persoonalla.  

Teknologia voi lisätä hoitajan työhyvinvointia 

Tico Svart uskoo, että teknologian, mukaan lukien juuri hyvinvointiteknologian kehittyminen voi tehdä alasta houkuttelevamman nuorille. 

– Hyvinvointiteknologialla voidaan näkemykseni mukaan lisätä myös hoitajan hyvinvointia sekä kehittää työtä asiakaslähtöisemmäksi ja yksilöllisemmäksi. 

Tervetuloa seuramaan kilpailuja paikan päälle! Tilaisuus on maksuton.  

Lähihoitaja-lajin finalistit tänä vuonna ovat Jennica Gäddnäs ja Emma Haglund Yrkesakademin i Österbottenista, Atte Jonninen Vamiasta, Eveliina Karhu Step-koulutuksesta, Lenni Kemilä Koulutuskeskus Jedusta, Ella Laakkonen Savon ammattiopistosta, Adanna Niskakangas Osaosta ja Anastasia Ranta-Eskola Koulutuskeskus Salpauksesta. 

Hyvinvointiteknologia-lajin finalistit ovat Pamela Berg Vamiasta, Erika Eglits Omniasta, Arja Holma Turun ammatti-instituutista, Jenni Rantio Novidasta, Noa Ryysy Omniasta, Marie Santanen Turun ammatti-instituutista ja Terhi Tammi Novidasta. 

Lue lisää Taitaja-tapahtumasta

Katso Tico Svartin ja Heli Saarisen haastattelut SuPerin Youtube-kanavalta.

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hoitajamitoituksessa tehtiin U-käännös – suhdeluvulla kikkailu lisää epävarmuutta sote-alalla

”Isku vasten hoitajien kasvoja” – SuPerin puheenjohtajaehdokkaat pitävät vientimallia tes-neuvotteluiden suurimpana uhkana

Takana 12 vuotta SuPer-liiton johdossa: ”Näihin vuosiin on mahtunut kaksi äärimmäisen pahaa paikkaa ja monia hyviä hetkiä”