Syyssateet puhdistavat hengitysilmaa

Syksyllä alkavat paitsi koulut niin myös flunssakausi. Se ei johdu koleista keleistä, vaan siitä, että suuri määrä ihmisiä kokoontuu jälleen pienissä tiloissa. Omat haasteensa keuhkoterveydelle tuo tänä vuonna koronapandemia.

Kuva Mostphotos

Teksti Mari Frisk

– Syksyllä sateet tuovat pienhiukkaisia alas hengitysilmasta, ja moni kokee sateen jälkeen ulkoilun hyvänä, sanoo keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Tuuli Heinikari. Hän työskentelee Filhassa asiantuntijaylilääkärinä. Heinikarin mukaan homesienten ja lakkisienten itiöiden pelossa ei kannata jättää menemättä metsään.

– Itiöt voivat aiheuttaa hengitysteiden tukkoisuutta, mutta oireet ovat useimmiten lieviä. Alustavien tutkimusten mukaan ihmisen kontakti luontoon edistää terveyttä niin mielen hyvinvoinnin kuin vastustuskyvynkin osalta.

– Hengästyminen on keuhkoille hyväksi, se pätee myös astmaa sairastaviin. Hengästyminen lisää keuhkotuuletusta, ja lima poistuu paremmin. Liikunta on keuhkojen hoitamista, Heinikari kiteyttää.

Mittaa kotisi radonpitoisuus

Sisäilman radon on toiseksi merkittävin keuhkosyövän aiheuttaja tupakoinnin jälkeen, vuosittain noin 300 keuhkosyöpätapausta liitetään radoniin. Radon on sisäilmassa esiintyvä jalokaasu, jota ei voi aistia. Radonpitoisuus mitataan Säteilyturvakeskuksen (STUK) hyväksymällä radonmittauspurkilla vähintään
kahden kuukauden ajan syys- ja toukokuun välillä. Ongelma on korjattavissa, se ei edellytä muuttoa.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hoitajamitoituksessa tehtiin U-käännös – suhdeluvulla kikkailu lisää epävarmuutta sote-alalla

”Isku vasten hoitajien kasvoja” – SuPerin puheenjohtajaehdokkaat pitävät vientimallia tes-neuvotteluiden suurimpana uhkana

Takana 12 vuotta SuPer-liiton johdossa: ”Näihin vuosiin on mahtunut kaksi äärimmäisen pahaa paikkaa ja monia hyviä hetkiä”