Soveltuvuuskokeet palaavat lähihoitajakoulutukseen – uutinen otettiin vastaan iloisin mielin eri puolilla Suomea

Soveltuvuuskokeiden palauttaminen lähihoitajatutkintoon on hieno juttu, toteavat superilaiset hoitoalan ammattilaiset. He uskovat, että jatkossa alalle tulee entistä motivoituneempia työntekijöitä.

soveltuvuuskoe lähihoitaja

Sote-alan pakolliset pääsy- ja soveltuvuuskokeet vaativat vielä lakimuutoksen. Kuva Ingimage.

Teksti Sonja Kähkönen

Soveltuvuuskokeet palaavat sote-ammattilaisten koulutukseen. Jatkossa opiskelija voidaan jättää valitsematta, jos hän on selkeästi soveltumaton toimimaan sosiaali- ja terveysalalla. Opetus- ja kulttuuriministeriö tiedotti asiasta perjantaina 8. helmikuuta.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on sitkeästi puhunut valtakunnallisten, karsivien soveltuvuuskokeiden puolesta. Puheenjohtaja Silja Paavola on tyytyväinen siihen, että soveltuvuuskokeet palautetaan lähihoitajakoulutukseen ja siihen, että opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää yhtenäisen valtakunnallisen soveltuvuuskokeen valmistelun sote-alalle. Valtakunnallisesti yhtenäinen koe vaaditaan, jotta kokeet voidaan muuttaa jatkossa pakollisiksi.

Hoitoalan ammattilaiset ottivat tiedon iloisina vastaan

Eri puolilla Suomea työskentelevät superilaiset ottivat soveltuvuuskokeita koskevan uutisen vastaan iloisin mielin.

– Tämä on hyvä juttu. Työskentelen kotihoidossa ja olen huomannut, että opiskelijoina on ollut henkilöitä, joilla ei ole ollut valmiuksia työskennellä ainakaan kotihoidon puolella, toteaa Tuusulan ammattiosaston puheenjohtaja Johanna Nyholm.

Kun soveltuvuuskokeita ei ole ollut, on alalle päätynyt hänen huomionsa mukaan henkilöitä, joilla ei ole ollut juurikaan motivaatiota.

– Soveltuvuuskokeet ovat tarpeen hoitoalalla, koska teemme työtä lähellä ihmistä ja vastuu on suuri.

Myös Siun soten varapääluottamusmies Anne Leppänen otti uutisen vastaan hyvissä tunnelmissa.

– Pääsykokeet ovat tarpeen. Nyt lähihoitajakoulutukseen on päätynyt sellaisia opiskelijoita, jotka eivät ole päässeet opiskelemaan muuta. Kaikilla ei ole ollut valmiuksia hoitoalalle, ja esimerkiksi lääkelaskuissa on ollut selviä haasteita.

Leppänen odottaa, että soveltuvuuskokeiden myötä alalle karsiutuu hoitotyöstä innostuneita opiskelijoita ja hoitajia. Hän huomauttaa, että työyhteisön hyvinvoinnin kannalta on erityisen tärkeää, että hoitajat ovat motivoituneita ja sitoutuneita.

Samoilla linjoilla oli Oulun ammattiosaston puheenjohtaja Maarit Patokoski.

Mainos

– Tämähän on hyvä asia! Soveltuvuuskokeiden paluuta onkin toivottu jo pidemmän aikaa.

Opiskelijoita ohjatessaan Patokoski on huomannut saman asian kuin Nyholm ja Leppänen: alalle on ohjattu henkilöitä, joilta on puuttunut riittävä motivaatio. Patokoski uskoo, että soveltuvuuskokeiden palauttamisen jälkeen lähihoitajaopintoihin päätyy aidosti hoitotyöstä kiinnostuneita opiskelijoita.

– Motivoituneen lähihoitajaopiskelijan tunnuspiirteitä ovat kiinnostuneisuus ja tiedonjano. He tarttuvat toimeen ja vievät asioita oma-aloitteisesti eteenpäin.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hoitajamitoituksessa tehtiin U-käännös – suhdeluvulla kikkailu lisää epävarmuutta sote-alalla

”Isku vasten hoitajien kasvoja” – SuPerin puheenjohtajaehdokkaat pitävät vientimallia tes-neuvotteluiden suurimpana uhkana

Takana 12 vuotta SuPer-liiton johdossa: ”Näihin vuosiin on mahtunut kaksi äärimmäisen pahaa paikkaa ja monia hyviä hetkiä”