Millaista on arki tässä vaiheessa elämää?
Käyn joka päivä lenkillä. Täällä Kaupissa on komeat ulkoilumetsät ympärillä. Lisäksi käyn pari kertaa viikossa kuntosalilla. Muuten aika kuluu esimerkiksi lukiessa ja kotipuuhissa.
Emme ole puolisoni kanssa vielä tarvinneet paljoakaan kotiapua tai muita palveluita. Henkilökunta käy auttamassa siivoamisessa ja lakanoiden vaihtamisessa, mutta pikkupyykin ja muut kevyet askareet hoidamme itse. Keskuksen yhteisessä ravintolassa käyn välillä syömässä tai hakemassa annoksen mukaan.
Mikä on mielestäsi pitkän iän salaisuus?
Lääkäri joskus kysyi samaa. Vastasin, että sehän on kova työ ja vähän heikot sapuskat. Kunto on kasvanut hyväksi jo lapsena pitkiä koulumatkoja kulkiessa ja pysynyt myöhemmin yllä raskaissa rakennusalan töissä.
Nuorena miehenä eväsleipien päälle piti usein laittaa silakkaa, kun muilla oli oikein läskiä. Ne läskinsyöjät ovat kuolleet jo aikaa sitten. Lääkärikin on sanonut, että silakka oli itse asiassa parempi vaihtoehto.
Perusterveydestä ja elämäntavoistahan kaikki lähtee.
Millainen on hyvä hoitaja?
Hän on kohtelias ja mukava. Täällä henkilökunta on oikein asiallista. Minulla ei ole minkäänlaista moittimista.
Millaista on suhtautuminen veteraaneihin nykyään?
Arvostus on parantunut kovasti aiemmista vuosikymmenistä. Ennen sai usein kuulla, että mitäs menitte sinne sotimaan. Mutta ei siinä ollut vaihtoehtoina kuin lähtö sotaan tai vankilaan.
Millaisia ajatuksia itsenäisyyspäivä herättää?
Itsenäisyyspäivää tulee tietysti vietettyä joka vuosi. Meitä asuu täällä keskuksessa edelleen muutamia veteraaneja, ja tarjolla on yhteistä juhlaohjelmaa. Omista nuoruuden rintamatovereista ei enää kukaan taida olla hengissä.
Tuntuu hyvältä ajatella, että Suomi sai sentään pitää itsenäisyytensä, vaikka Karjala menetettiin. Virolle ja Latvialle kävi toisin. Edelleen silti ihmettelen, mihin tarkoitukseen venäläinen meiltä Petsamonkin tarvitsi.
Tamperelainen, sosiaali- ja terveyspalveluja tuottava Tammenlehväkeskus palvelee sotainvalideja ja sotiemme veteraaneja sekä muita palveluiden käyttäjiä. Tällä hetkellä keskuksen 156 asukkaasta 22 on veteraaneja, sotainvalideja tai lottia sekä 37 veteraanien tai sotainvalidien leskiä tai puolisoita. Vuoden 2021 alussa Suomessa eli edelleen yhteensä noin 6 000 sotiemme veteraania.