”Sairastamisen omavastuupäivä on sote-alalla käsittämätön ajatus” – ensimmäisen sairauspäivän palkallisuus on turvattu kaikissa lähihoitajien työehtosopimuksissa

Jos lyhyiden sairauslomien omavastuupäivä toteutuu, siitä käydään tiukkaa vääntöä tulevissa työehtoneuvotteluissa, ennakoi SuPerin edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno.

Hallitusohjelma esittää heikennyksiä työntekijöiden sairauslomiin. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Petteri Orpon (kok.) hallituksen viime viikolla julkistamassa hallitusohjelmassa esitetään työlainsäädäntöön suuria muutoksia, jotka toteutuessaan vaikuttavat myös lähihoitajien työhön. Vaikka kirjaukset on uutisoitu näyttävästi, se ei tarkoita, että ne toteutuisivat sellaisenaan tai että ne astuisivat voimaan välittömästi, Sainila-Vaarno rauhoittelee.

–  Mikään lainsäädäntömuutos ei tule voimaan heti, vaan ensin niitä valmistellaan ministeriössä, minkä jälkeen lainvalmistelu jatkuu eduskunnassa.

Osa työelämän lainsäädäntöä koskevista muutoksista on kuitenkin menossa valmisteluun jo tulevalla syysistuntokaudella.

Jokainen lakimuutos käsitellään valiokunnissa ennen kuin eduskunta äänestää niistä. Valmistelun eri vaiheissa kuullaan asiantuntijoita, kuten ammattiliittoja.

–  Lainsäädäntötyöhön vaikuttaminen on SuPerin perustyötä. Tuomme kuulemisissa esiin omia, superilaisten edun mukaisia näkemyksiämme ja perusteluita sille, mitä kannattaa ja ei kannata tehdä.

Hallitusohjelman muutokset työlainsäädäntöön eivät Sainila-Vaarnon mukaan tulleet yllätyksenä, mutta niiden jyrkkyys on poikkeuksellisen kova.

–  Työlainsäädäntöön kohdistuvilla muutoksilla ei ole tietääkseni koskaan ennen haluttu heikentää työntekijän asemaa näin merkittävästi.

Sairaana ei tarvitse mennä töihin

Esimerkiksi työntekijän aseman heikennyksistä Sainila-Vaarno nostaa lyhyisiin sairauslomiin suunnitellun omavastuupäivän. Hallituksen suunnitelmissa lyhyissä, korkeintaan viiden päivän sairauslomissa ensimmäinen sairauspäivä olisi palkaton.

Mainos

– Omavastuupäivä on varsinkin sote-alalla käsittämätön ajatus. Ei lähihoitaja voi mennä sairaana töihin altistamaan ja tartuttamaan asiakkaita eikä työkavereitaan. Jos vaihtoehtona on palkan menetys, moni voi kuitenkin mennä sairaana töihin.

Jos lakimuutos astuisikin voimaan, sairauspäivien palkallisuus on taattu hoitajien työehtosopimuksissa.

– Mitään muutosta ei ole tulossa niin kauan kuin työehtosopimukset ovat voimassa. Tulevissa neuvotteluissa aiomme pitää huolta, ettei heikennystä tapahdu vastaisuudessakaan.

Julkisella sektorilla ja yksityisellä sosiaalipalvelualalla sopimuskaudet kestävät vuoteen 2025. Terveyspalvelualalla seuraavat tes-neuvottelut käydään ensi vuonna.

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hoitajamitoituksessa tehtiin U-käännös – suhdeluvulla kikkailu lisää epävarmuutta sote-alalla

”Isku vasten hoitajien kasvoja” – SuPerin puheenjohtajaehdokkaat pitävät vientimallia tes-neuvotteluiden suurimpana uhkana

Takana 12 vuotta SuPer-liiton johdossa: ”Näihin vuosiin on mahtunut kaksi äärimmäisen pahaa paikkaa ja monia hyviä hetkiä”