Ryhmäkoon pienentäminen ilahduttaa varhaiskasvattajia, mutta jatkuvat muutokset uuvuttavat

Opetus- ja kulttuuriministeriö ehdottaa kolme vuotta täyttäneiden lasten päiväkotiryhmien koon pienentämistä. Jos ehdotus hyväksytään, ensi vuoden elokuusta alkaen yli kolmevuotiaiden ryhmässä yhden aikuisen vastuulla saa olla korkeintaan seitsemän lasta.

Kuva: Ingimage

Teksti Saija Kivimäki

Pienempien lasten ryhmien suhdeluku pysyy ennallaan eli yhden aikuisen vastuulla saa olla korkeintaan neljä alle kolmevuotiasta lasta.

SuPerin asiantuntija Johanna Perez pitää ministeriön ehdotusta hyvänä.

– Entistä suuremmat ryhmät ovat vaikuttaneet varhaiskasvatuksen työntekijöiden työssä jaksamiseen.

Toisaalta myös jatkuvat muutokset kuormittavat. Suhdelukua muutettiin edellisen kerran vuonna 2016.

Läheskään kaikki kunnat eivät ole käyttäneet mahdollisuutta hyväkseen. Esimerkiksi Helsingissä suhdeluku on pysynyt ennallaan eikä nyt tehty ehdotus vaikuta ryhmäkokoihin.

Lastenhoitajat uupuvat

Muutoksen on tarkoitus astua voimaan ensi vuoden elokuussa. Samaan aikaan on määrä palauttaa myös kaikkien perheiden oikeus kokopäiväiseen ja täysiaikaiseen varhaiskasvatukseen.

– Subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen antaa perheille mahdollisuuden valita itse parhaiten omaan elämäntilanteeseensa sopiva vaihtoehto. Se myös vähentää kunnan päätösprosessointia ja lisää lasten välistä tasa-arvoa.

Johanna Perez kertoo, että varhaiskasvatuksessa työskentelevien lähihoitajien keskuudessa asia ei ole yhtä mustavalkoinen.

– Osa työntekijöistä kannatti rajaamista. Se kertoo mielestäni siitä, että osa työntekijöistä on hyvin uupunut jatkuvista muutoksista, joita varhaiskasvatuksessa on lyhyellä ajalla tapahtunut.

Muutosehdotukset ovat askel parempaan suuntaan. Perez muistuttaa kuitenkin, että varhaiskasvattajien työssä jaksamisen tukemiseksi on vielä paljon tehtävää. Jokaisen työtä arvostamalla työmotivaatio ja työilmapiiri parantuisi. Lisäksi työntekijöillä pitäisi olla nykyistä paremmat mahdollisuudet täydennyskoulutukseen.

Lue myös: Ehtiikö kukaan ottaa syliin?

Sinua voisi kiinnostaa myös

Lähihoitaja Abdullah Al-Rammah haluaa hoitaa muistisairaita vanhuksia, mutta Suomi aikoo karkottaa hänet

Lähihoitajien rokotusoikeus laajenee: ”Täydennyskoulutusta rokotteista ja rokottamisesta tarvitaan”

”Tällä kertaa myös me pääsimme mukaan!” SuPerin varhaiskasvatus lakkoilee läpi Suomen