Mielenterveys- ja päihdepalveluja tuottaneen Riekonlento Oy:n toiminta on keskeytetty 22. tammikuuta Lapin aluehallintoviraston määräyksellä. Syynä ovat valvontaviranomaisten havaitsemat lukuisat epäkohdat. Puutteita on ollut asiakkaiden kohtelussa, työntekijöiden määrässä, toimitilojen asianmukaisuudessa ja ruokahuollon järjestämisessä.
Aluehallintoviraston päätöksestä käy ilmi, että henkilöstömitoituksessa on ollut räikeitä puutteita. Työntekijät ovat vastanneet kiinteistöhuollon tehtävistä, kuten lumenluonnista, hiekoituksesta ja nurmen leikkuusta. Henkilöstömitoitukseen voidaan laskea vain välittömään asiakastyöhön käytetty aika. Riekonlennossa mitoutukseen laskettiin mukaan jopa siivooja ja yksikönjohtaja, joka oli paikalla harvoin eikä osallistunut asiakastyöhön.
– Toki esimerkiksi lumenluonti yhdessä asiakkaiden kanssa voi olla kuntouttavaa toimintaa, jolloin se voidaan laskea välittömäksi asiakastyöksi. Pitää kuitenkin varmistaa se, että hoitajia on riittävästi. Jos yksi hoitaja on lumitöissä kahden asiakkaan kanssa, myös muiden parissa täytyy olla hoitaja, Silja Paavola muistuttaa.
Riekonlennossa henkilöstövajaus on ollut niin suuri, ettei kaikkia asioimis- ja lääkärikäyntejä ole pystytty järjestämään. Myös virkistystoimintaa on jouduttu perumaan samasta syystä. Toimiluvan mukaan yksikössä tulisi olla 12 hoitohenkilökuntaan kuuluvaa työntekijää, mutta henkilöstöluettelon mukaan heitä on vain yhdeksän.
Valvontaviranomaisen pitkä lista epäkohdista
Riekonlennon palvelukeskus on ollut toiminnassa vuodesta 2007 lähtien. Aluehallintovirasto on puuttunut aiemminkin yksikössä ilmenneisiin epäkohtiin. Puutteiden korjaaminen ei ole ollut riittävää. Riekonlento on ensimmäisen hoivakoti, jonka toiminnan Lapin aluehallintovirasto on joutunut keskeyttämään.
Silja Paavola on järkyttynyt Riekonlennon toiminnasta.
– En ole ennen nähnyt valvontaviranomaisen raportissa yhtä pitkää epäkohtien listaa. Lähes kaikki on ollut pielessä.
Jo viime vuonna Rovaniemen kaupungin tekemässä tarkastuksessa havaittiin puutteita lääkehoidon toteuttamisessa. Hoitajilta puuttui lääkelupia ja lääkehoitosuunnitelma ei ollut lääkärin hyväksymä.
Hoitohenkilökunnan vastuulla on ollut myös ruokahuolto. Kaikilla työntekijöillä ei ollut kuitenkaan hygieniapassia.
Vastuu on nyt Rovaniemen kaupungilla
Silja Paavola painottaa sitä, etteivät työntekijät ole vastuussa yksikön toiminnan epäkohdista, vaan työnantaja.
– Työntekijät ovat odottaneet työnantajan korjaavan puutteet. Heillä ei ole mahdollisuutta itse korjata rakenteita. Heihin ei saa kohdistua sanktioita.
Rovaniemen kaupunki on ottanut Riekonlennon toiminnan väliaikaisesti vastuulleen, mutta yksikkö aiotaan lakkauttaa kokonaan. Asiakkaille etsitään parhaillaan jatkohoitopaikkoja.
Silja Paavola korostaa kaupungin vastuuta Riekonlennon tapauksessa.
– Koska kunta on ulkoistanut palvelun ja joutuu nyt ottamaan vastuun toiminnasta itselleen, sen pitää huolehtia myös siitä, että työntekijöillä säilyvät työpaikat.