SuPerin luottamusmiehille tehty soittokierros kertoo, että ylityö- ja vuoronvaihtokielto on sujunut eri puolilla Suomea rauhallisesti, joidenkin mielestä jopa poikkeuksellisen hiljaisissa merkeissä.
Yksittäisiä kysymyksiä on tullut esimerkiksi ennalta sovituista lisätöistä tai hoitajien keskenään sopimista vuoronvaihdoista, mutta muuten mielenilmauksen pelisäännöt ovat tuntuneet olevan selviä sekä työntekijöille että työnantajille.
Oulun yliopistollisen sairaalan ammattiosaston pääluottamusmies Pirjo Riehunkangas sanoo, että ei ole kuullut hankaluuksista.
– Ohjeita on noudatettu hyvin. Työnantajapuoli on suhtautunut tilanteeseen rauhallisesti. Ymmärsin, että alustavan suunnitelman mukaan päivystyksen ruuhkatilanteessa sinne siirrettäisiin resursseja sairaalan muilta osastoilta, mutta tällaista tarvetta ei ilmeisesti ole nyt ollut.
Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Essoten pääluottamusmies Tiia Rautpalo kertoo, että hänen korviinsa ei ole kentältä kantautunut mielenilmauksen aikana mitään erityistä.
– Alueellamme on koko ajan kauhea pula kaikesta hoitohenkilöstöstä, ylityöt ovat lisääntyneet paljon ja kutsuraha on ahkerassa käytössä. Varsinkaan kotihoitoon ei tahdo löytyä tekijöitä. Kun ylityö- ja vuoronvaihtokielto tänään päättyy, niin eivätköhän hoitajat sitten taas viikonloppuna tee pitkää vuoroa kutsurahalla.
Monet sairaanhoitopiirit olivat varautuneet tilanteeseen ennakolta varahenkilöstöllä. Päiväkodeissa mielenilmaus on saattanut lyhentää aukioloaikaa iltapäivällä.
Keskiviikkoaamuna alkanut ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyy tänään perjantaina minuuttia ennen puolta yötä. Tehyn ja SuPerin jäsenet vastustivat mielenilmauksellaan hallituksen suunnitelmaa heikentää pienissä yrityksissä työskentelevien työsuhdeturvaa.