Pistekirjoitus kehittyy koko ajan – Tänään vietetään maailman pistekirjoituspäivää

Kansainvälinen merkkijärjestelmä perustuu kuuteen pisteeseen.

Pistekirjoitusta käyttää Suomessa noin 2000 ihmistä. Kuva Ingimage.

Teksti Elina Kujala elina.kujala@superliitto.fi

Mitä pistekirjoitus on?

Pistekirjoitus on kohokirjoitusta, jota luetaan sormenpäillä. Menetelmän kehitti vuonna 1925 ranskalainen Louis Braille, ja joskus pistekirjoitusta kutsutaankin kehittäjänsä mukaan brailleksi. Suomessa pistekirjoitusta on opetettu 1860-luvulta lähtien, jolloin perustettiin ensimmäiset sokeainkoulut.

Miten pistekirjoitusta luetaan ja kirjoitetaan?

Braillen pistekirjoitusjärjestelmä perustuu kuuteen pisteeseen, jotka mahtuvat sormenpään alle yhtä aikaa. Kuusi pistettä ryhmittyvät suorakulmioon. Merkki muodostuu, kun poistetaan yksi tai useampi piste. Pisteistä voidaan muodostaa tällä tavalla 63 erilaista pistemerkkiä, esimerkiksi aakkoset ja välimerkit. Osa pistemerkeistä tehdään yhdistämällä kaksi merkkiä tai useampi rinnakkain.

Pistekirjoitusta kirjoitetaan tietokoneeseen kytkettävällä pistekirjoitusnäytöllä ja pistekirjoitustulostimella, pistekirjoitustaululla, pistimellä, mekaanisella tai elektronisella pistekirjoituskoneella sekä pistepainokoneilla Näkövammaisten liiton kirjapainossa.

Missä pistekirjoitusta käytetään?

Pistekirjoitustaito on näkövammaiselle avain itsenäiseen tiedonsaantiin. Pistekirjoituksella voi tehdä muistiinpanoja ja merkitä esineitä. Julkisissa tiloissa olevat pistemerkinnät auttavat liikkumisessa ja asioinnissa.

Pistekirjoitus kehittyy koko ajan. Hyvä esimerkki uusimmista pistemerkeistä on @-merkki. Myös esimerkiksi matematiikan, fysiikan ja kemian kaavoilla on omat pistemerkkinsä, ja nuotit, neulemerkit ja pelikorttien symbolit voidaan kirjoittaa pistemerkeillä.

Suomessa Braille-neuvottelukunta päättää uusista, käyttöön otettavista merkeistä.

Onko pistekirjoitus samanlaista maailman kaikissa kielissä?

Pistekirjoitus on kirjoitusjärjestelmä, ei kieli. Se on kansainvälinen järjestelmä eli perusteiltaan samanlainen kaikkialla maailmassa.

Osaavatko kaikki näkövammaiset pistekirjoitusta?

Suomessa on noin 1500–2000 pistekirjoituksen käyttäjää, ja esimerkiksi näkövammaiset lapset oppivat pistekirjoituksen jo peruskoulun alussa oppiessaan lukemaan ja kirjoittamaan. Kaikki näkövammaiset eivät käytä pistekirjoitusta, sillä suurin osa heistä on heikkonäköisiä, jotka pystyvät oikeiden apuvälineiden avulla lukemaan painettua tekstiä.

Pistekirjoitusta voi oppia kuka tahansa. Pistemerkit voi näkevä ihminen oppia katsomalla ja mieleen painamalla nopeastikin, mutta sormien tuntoaistin harjaantuminen vie aikaa.

Lähde: Näkövammaisten liitto, www.nkl.fi

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hoitajamitoituksessa tehtiin U-käännös – suhdeluvulla kikkailu lisää epävarmuutta sote-alalla

”Isku vasten hoitajien kasvoja” – SuPerin puheenjohtajaehdokkaat pitävät vientimallia tes-neuvotteluiden suurimpana uhkana

Takana 12 vuotta SuPer-liiton johdossa: ”Näihin vuosiin on mahtunut kaksi äärimmäisen pahaa paikkaa ja monia hyviä hetkiä”