Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sote-uudistuksesta: ”Julkinen taho järjestää ja tuottaa pääsääntöisesti nämä palvelut”

Krista Kiuru lupaa viedä sote-uudistuksen hallitusti eteenpäin. Hänen mukaansa palvelujen järjestämis- ja tuottamisvastuu kulkevat jatkossa käsi kädessä.

Krista Kiuru

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru avasi sote-uudistuksen tilannetta lähes 400 SuPerin jäsenelle Työmarkkinapäivillä Helsingissä 7. marraskuuta.

Teksti Sonja Kähkönen

– Tulemme tällä hallituskaudella käyttämään sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen parantamiseen lähes puolitoista miljardia euroa, plus hoitajamitoitukseen vaadittavan summan, totesi Krista Kiuru SuPerin Työmarkkinapäivillä Helsingissä torstaina 7. marraskuuta.

Kiurun mukaan ajat ovat haasteelliset: sosiaali- ja terveydenhuollossa pitkään jatkunut mollivoittoinen linja on kääntynyt itseään vastaan. Säästäminen ja leikkaukset ovat tulleet kalliiksi ja tämä lasku on nyt maksettava.

– Kun yhdestä kriisistä selviää ja saa yhden kolon kuntoon, niin toisella puolella on jo iso haava, joka pitää nopeasti paikata. Ja laastari ei enää riitä hoidoksi, Kiuru kuvasi tilannetta.

Hänen mukaansa nyt tarvitaan satsauksia etukäteen, ettei ongelmien paikkaaminen jälkikäteen tule liian kalliiksi. Myös hoitajamitoitukseen löytyy raha, vaikka moni onkin kyseenalaistanut, miten siihen on varaa.

– Olemme tehneet valtavasti töitä, että se 230 miljoonaa löytyy hoitajamitoituksen kuntoon laittamiseen. Pidämme kiinni siitä, että se laitetaan kuntoon ja rahat löydetään, Kiuru vakuutti.

Sote-palveluiden järjestäminen ja tuottaminen pääasiassa julkiselle sektorille

Kiurun mukaan on tärkeää, että sote-uudistus laitetaan vihdoinkin kuntoon. Hän totesi, että uudistuksen tavoitteet ovat kaikki nämä vuodet olleet erinomaiset. Haasteena on kuitenkin ollut aiemmin tavoitellut markkinamalli ja maakuntauudistus. Uudistustyön varrella on hänen mukaansa opittu kaksi asiaa:

– Ensinnäkin Suomessa tehdään ensimmäistä kertaa vain ja ainoastaan sote-uudistusta. Toinen mikä on opittu tässä matkan varrella, on se, että nyt otetaan vauvan askeleita.

Kiuru totesi, että järjestelmä toimii paikoitellen hyvin, eikä kaikkea kannata siksi uudistaa.

– Nyt uudistus tehdään hallitusti ja vaiheistaen. Meillä on sote-ministeriryhmässä ollut sellainen periaate, että rönsyt pois. Kaikkea sitä, mitä nyt ei tarvita, sitä ei nyt tehdä. Tämä maa ansaitsisi nyt lopultakin, että sote-uudistus saataisiin valmiiksi. Ja mitä enemmän ruvetaan häröilemään joka suuntaan, sitä vaikeammaksi tämä kuvio muuttuu.

Kiuru totesi, että jatkossa järjestäminen ja tuottaminen kulkevat samaa latua.

– Ei niin, että järjestämisen päättää joku muu ja tuottaminen on repaleinen kenttä siellä täällä. Palaamme takaisin lähtöruutuun siinä, että julkinen taho järjestää ja tuottaa pääsääntöisesti nämä palvelut. Se on merkittävä linjaus ja siitä tulemme pitämään kiinni.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hoitajamitoituksessa tehtiin U-käännös – suhdeluvulla kikkailu lisää epävarmuutta sote-alalla

”Isku vasten hoitajien kasvoja” – SuPerin puheenjohtajaehdokkaat pitävät vientimallia tes-neuvotteluiden suurimpana uhkana

Takana 12 vuotta SuPer-liiton johdossa: ”Näihin vuosiin on mahtunut kaksi äärimmäisen pahaa paikkaa ja monia hyviä hetkiä”