SuPer hoitajamitoitukseen kaavaillusta siirtymäajasta: ”Hoitajat ja hoidettavat eivät kestä”

Asiantuntijaryhmä valmistelee hoitajamitoituksen nostamista 0,7:ään. Lakiluonnokseen suunnitellaan siirtymäaikaa. SuPerin mukaan hoitajat ja hoidettavat eivät kestä asian siirtymistä, vaan mitoitus on saatava voimaan välittömästi.

Vanhuksen ja hoitajan kädet.

Monisairaat vanhukset tarvitsevat yhä enemmän hoivaa ja hoitoa ammattitaitoisilta hoitajilta. Kuva: Pixabay

Teksti Merja Suomalainen

Antti Rinteen hallituksen ohjelmaan on kirjattu sitova 0,7:n henkilöstömitoitus ympärivuorokautisessa vanhustenhoidossa. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun johtama asiantuntijaryhmä valmistelee lakiehdotusta. Se on tarkoitus lähettää lausunnoille ja antaa hallituksen esityksenä eduskunnalle tämän vuoden aikana.

SuPer on mukana asiantuntijaryhmässä, eikä hyväksy ehdotusta asettaa henkilöstömitoitusta voimaan portaittain. Mitoitus olisi vuonna 2020 nykyisen suosituksen mukainen 0,5 ja nousisi myöhemmin 0,7:ään ammattihenkilöön asiakasta kohti.

Mainos

− Ratkaisu on askel eteenpäin, mutta se ei ole riittävä. 0,7:n vähimmäismitoituksen pitäisi tulla voimaan heti, ei portaittain. Hoitajat ja hoidettavat eivät kestä asian siirtymistä, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.

Moni vanhustenhoidon yksikkö on toiminut jo kauan liian pienellä henkilöstömäärällä, ja osa hoitajista on paennut muille aloille kestämättömän työmäärän vuoksi.

Alle 0,7:n mitoitus ei riitä

Nykyisin ympärivuorokautisessa vanhustenhoidossa ei ole enää yksiköitä, joissa 0,7:n mitoitus olisi riittävä. Monisairaat vanhukset tarvitsevat yhä enemmän hoivaa ja hoitoa ammattitaitoisilta hoitajilta.

0,7 ei tarkoita sitä, että kymmentä asiakasta kohti on aina seitsemän työntekijää paikalla. Nämä työntekijät työskentelevät eri vuoroissa vuorokauden aikana ja osa on vapaalla.

Myös kansalaiset kannattavat 0,7:n mitoituksen kirjaamisesta lakiin. Helsingin Sanomien gallupissa 72 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että vanhusten hoivan parantamisessa hoitajamitoituksen nostaminen 0,7:ään on kannatettava keino.

SuPer vaatii, että 0,7:n mitoituksen tulee sisältää vain rekisteröidyt hoitajat. Lisäksi tulee määrittää erillinen mitoitus tukityöntekijöitä varten.

− Kun hoitajat voivat keskittyä hoitotyöhön, asiakas saa parempaa hoitoa ja hoivaa ja työntekijät ovat motivoituneempia työhönsä. Alan vetovoimaisuuden nostaminen vaatii konkreettisia toimenpiteitä, Silja Paavola tähdentää.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kun pappa ei pääse hoivakotiin, se näkyy sairaalan päivystyksessä

Tuore puheenjohtaja Päivi Inberg: ”Tehdään yhdessä töitä, jotta saadaan hoitajille parempi tulevaisuus”

Varapuheenjohtaja Harri Järvelin: ”Haluan, että SuPer on luotetuin ammattiliitto”