Yksityisen sosiaalipalvelualan palkankorotuksista neuvotellaan nyt

Julkisen puolen ja yksityisen sektorin välillä ammottava palkkaero halutaan kuroa umpeen.

Yksityissektorin palkkoja on nostettava reippaasti, jotta eroa julkiseen puoleen saadaan kurottua kiinni. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Neuvottelut yksityisen sosiaalipalvelualan SOSTESin tämän vuoden palkankorotuksista alkavat tammikuun lopussa. Kesällä 2022 solmittu kaksivuotinen sopimus jätti tämän vuoden palkankorotusten suuruuden avoimeksi, sillä työntekijäjärjestöt halusivat nähdä ensin, millainen julkisen sektorin sote-sopimuksesta syntyy.

– Meillä on sopimuksessa vanhastaan kirjaus, jonka mukaan palkkaeroa julkiseen puoleen on kurottava umpeen. Se on välttämätöntä, sillä sopimusta noudattavat yritykset kilpailevat samoista työntekijöistä kuin julkinen puoli, sanoo SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola.

Syksyllä neuvoteltu sote-sopimus tuo SuPerin ja Tehyn mukaan hoitajien tehtäväkohtaisiin palkkoihin keskimäärin yli 17 prosentin korotuksen viiden vuoden aikana.

SOSTESin neuvottelupöydässä seurataan tarkkaan myös teknologiateollisuuden työehtoneuvotteluita, sillä niiden lopputulos vaikuttaa kuntapuolen tuleviin palkankorotuksiin. Keskeneräisissä neuvotteluissa työntekijäpuoli on väläytellyt yli kahdeksan prosentin korotuksia.

Neuvottelurauhaa maaliskuulle

Voimassa oleva SOSTES nosti palkkoja kaksi prosenttia viime syyskuun alusta alkaen. Yleiskorotuksen lisäksi sopimukseen saatiin alarajakorotus, joka yhdessä yleiskorotuksen kanssa nosti palkkoja kokonaisvaikutukseltaan 2,8 prosenttia.

Mainos

Neuvotteluiden takaraja häämöttää maaliskuun lopussa. Jos sopimukseen ei tuohon mennessä ole päästy, osapuolilla on mahdollisuus irtisanoa sopimus päättymään huhtikuun lopussa. Jos näin käy, pöydällä ei enää ole pelkät palkankorotukset vaan koko sopimus on neuvoteltava uudelleen.

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös

Parempi palkka, kertaeriä ja korotus hälytyskorvauksiin – yksityiselle sosiaalipalvelualalle saatiin SuPerin tavoitteiden mukainen sopimus

Uhkailua, kiristystä, lahjontaa – Hoitajien lakkoa yritetään murtaa harvinaisen härskisti

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakot jatkuvat – Urjalan Esperi Reikonlinnasta lähetetään terveiset lakkotovereille ympäri Suomen: ”Pysytään vahvoina ja seistään yhdessä rintamassa!”