Myös kunnallisissa päiväkodeissa on ongelmia – ”Tämäkö on sitä laadukasta varhaiskasvatusta?”

Ongelmia henkilöstömitoituksessa on myös kunnallisissa päiväkodeissa. Espoolaisen kunnallisen päiväkodin henkilöstö kertoo SuPer-lehdelle, että jatkuvasti vaihtuvat työntekijät vievät loput työntekijät jaksamisen äärirajoille.

Yksityisen varhaiskasvatuksen lisäksi myös kunnallisessa varhaiskasvatuksessa on henkilöstön mitoitusongelmia. Kuvituskuva. Ingimage.

Teksti Esa Pesonen

Yksityisten päiväkotien lisäksi myös kunnallisissa päiväkodeissa on samoja ongelmia: henkilökunnan riittävyys varsinkin silloin, kun henkilökuntaa on poissa.

Espoolaisesta kunnallisesta päiväkodista otti yhteyttä SuPer-lehteen lastenhoitaja työkavereineen, joiden mielestä henkilökunnan vaihtuvuus vaikeuttaa työtä.

–Me, jotka olemme vielä pysyneet työssämme, joudumme jatkuvasti perehdyttämään uusia henkilöitä talon tavoille arjen ohella. Emmekä perehdytä työntekijöitä vain talon tavoille, vaan koko alalle. Epäpäteviä työntekijöitä on paljon. Paljon on niitä, jotka eivät todellakaan tiedä, mitä tämä työ pitää sisällään. Mitä saa tehdä ja mitä ei. Kaikki tämä perehdyttäminen revitään meidän vakituisten jaksamisesta, lastenhoitaja kertoo.

Myös päiväkodin puitteissa on parantamisen varaa ainakin kyseisessä espoolaisessa päiväkodissa.

–Lattialämmitys ei toimi, syksyllä putket jäätyivät jopa niin, että olimme villavaatteet päällä sisällä, päiväkodista kerrotaan.

Mainos

Lastenhoitajan mukaan jaksaminen on kovilla ja hän sanoo tuntevansa huonoa omatuntoa, koska vaatimukset ovat kovat, vaikka vanhemmilta tuleekin kiitosta. Hän heittääkin pallon päättäjille.

–Tämäkö on sitä laadukasta varhaiskasvatusta? Olemme olleet yhteydessä työsuojeluvaltuutettuun, työsuojelupäällikköön, varhaiskasvatuksen johtajaan ja ammattiliittoon. Tuntuu, että vain yksityisen päivähoidon epäkohtiin puututaan. Nämä asiat eivät ole vain yksityisen päivähoidon ongelma.

Ammattiliittoon kunnallisista päiväkodeista tulee harvemmin yhteydenottoja

SuPerin varhaiskasvatuksen asiantuntija Johanna Pérez sanoo, että yhteydenottoja on tullut myös kunnallisista päiväkodeista, varsinkin henkilöstömitoituksen suhteen. Ongelmat eivät kuitenkaan hänen mielestään ole niin suuret kuin yksityisissä päiväkodeissa.

–Varhaiskasvatuslaissa on pykälä 36, joka sallii mitoituksesta poikkeamisen lyhytaikaisesti. Lyhytaikaisesta on tuntunut tulleen käytännössä jatkuvaa tapa. Tätä mahdollisuutta on käytetty hyväkseen kunnallisissa ja yksityisissä päiväkodeissa. Ammattiliittoon kunnallisten päiväkotien toiminnasta tulee kuitenkin suhteellisesti vähemmän yhteydenottoja kuin yksityisistä päiväkodeista, Pérez sanoo.

Mainos

Hänen mukaansa kunnallisissa päiväkodeissa tukipalvelut sujuvat yksityisiä paremmin ja luottamusmiehiä on huomattavasti enemmän kuin yksityisissä päiväkodeissa. Esimerkiksi julkisessa keskustelussa olevassa Touhula-päiväkotiketjussa on luottamusmiehiä vain muutama.

–Kunnallisissa päiväkodeissa ei saa edes tehdä keittiötöitä ilman hygieniapassia, joten keittiöön ei laiteta hommiin kasvatushenkilökuntaa. Asiasta ei olla yhtä tarkkoja yksityisissä päiväkodeissa.

–Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa on pitkät perinteet luottamusmiestoiminnassa. Yksityisessä varhaiskasvatuksessa ei ole vielä päästy samaan, Pérez jatkaa.

Vuonna 2017 kunnallisessa varhaiskasvatuksessa oli 230 700 lasta, yksityisessä varhaiskasvatuksessa oli 44 850 lasta.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Varhaiskasvatuksessa on ajauduttu hankalaan vakanssikierteeseen

Muista tauot ja muut lastenhoitajien hyvät vinkit

Rekisterin ruuhkautuminen tarjoaa sote-yrittäjille vain huonoja vaihtoehtoja – Jalkojenhoitaja Mervi Varjola luopui tittelistään, jotta voi jatkaa työntekoaan