Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuoden alussa – Mitä lähihoitajan kannattaa tehdä nyt?

SuPerin asiantuntijat kertoivat, mitä siirtymässä hyvinvointialueille kannattaa ottaa huomioon. Tee ainakin nämä asiat ennen tammikuuta.

Kuva Mostphotos

Teksti Jenna Parmala

1. Mitä jäsenen nyt kannattaa tehdä?

Ota talteen palkkakuittisi ja työsopimuksesi. Selvitä myös lomiesi tämänhetkinen tilanne. Ota kertyneistä lomapäivistä vaikka kuvakaappaus, että tieto jää sinulle talteen. Dokumentit auttavat vertailemaan palkan, työsuhteen ja lomien tilannetta uudessa järjestelmässä. Jos huomaat muutoksen, keskustele asiasta esimiehesi kanssa ja ota yhteyttä luottamusmieheesi ja liittoon. Työntekijän työsuhteen ehdot eivät saa siirtymässä oleellisesti muuttua ja siksi on tärkeää huolehtia, että tarvittaessa kaikki tarpeelliset dokumentit ovat tarkasteltavissa myös jälkikäteen.

2. Vaikuttaako muutos sovittuihin vapaisiin?

Ei vaikuta, vanhat sopimukset säilyvät voimassa. Jos työntekijä on esimerkiksi perhevapaalla, vapaa jatkuu samoilla ehdoilla kuin ennen siirtymistä.

Mainos

3. Pitääkö minun allekirjoittaa uusi työsopimus?

Ei, mitään perustetta uudelle työsopimukselle ei ole. Työntekijän työsopimus ei saa olennaisesti muuttua hyvinvointialueille siirryttäessä. Lomien, työskentelypaikan ja -alueen tulee määräytyä työsopimuksen mukaisesti ja niiden tulee pysyä entisellään. Myöhemmät ehtomuutokset edellyttävät yt-menettelyä. Mikäli työnantaja haluaa neuvotella muutoksista työsopimukseen, kannattaa olla yhteydessä SuPerin luottamusmieheen.

4. Mistä voin hakea lisää tietoa?

SuPerin sivuja kannattaa seurata aktiivisesti. Jokaisen jäsenen tulee myös käydä päivittämässä jäsentietonsa liiton rekisteriin OmaSuPerissa ja tarkistaa, että työpaikka- ja yhteystiedot ovat ajan tasalla. Muista, että liikkeenluovutus ei itsessään edellytä muutoksia työsopimuksiin. Mikäli työsopimuksesi ehtoihin ehdotetaan muutoksia, älä allekirjoita mitään, ennen kuin olet ollut yhteydessä luottamusmieheesi.

5. Minne olen yhteydessä eläkettäni koskevissa kysymyksissä?

Eläkejärjestelmään ei ole tulossa muutoksia siirtymisen johdosta. Omaa eläkettäsi koskevissa kysymyksissä suosittelemme ottamaan yhteyttä Kevan eläkeasiantuntijoihin: keva.fi/henkiloasiakkaalle/

Kysymyksiin vastasivat SuPerin lakimies Mari Leisti ja sopimusasiantuntija Anne Villman.

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hoitajamitoituksessa tehtiin U-käännös – suhdeluvulla kikkailu lisää epävarmuutta sote-alalla

”Isku vasten hoitajien kasvoja” – SuPerin puheenjohtajaehdokkaat pitävät vientimallia tes-neuvotteluiden suurimpana uhkana

Takana 12 vuotta SuPer-liiton johdossa: ”Näihin vuosiin on mahtunut kaksi äärimmäisen pahaa paikkaa ja monia hyviä hetkiä”