Mikä on poliittinen lakko? SuPerin edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno vastaa kysymyksiin harvoin käytetystä työtaistelukeinosta

SuPer järjestää keskiviikkona ja torstaina pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa kaksipäiväisen poliittisen lakon. Lakolla SuPer vastustaa hallituksen työelämäuudistuksia, jotka toteutuessaan heikentävät työntekijän asemaa ja työttömyysturvaa.

Superilaiset osoittivat mieltään hallitusohjelmaa vastaan jo marraskuussa keskusjärjestö STTK:n järjestämässä mielenilmauksessa Helsingissä. Kuva: Jussi Helttunen

Teksti Saija Kivimäki

Mikä on poliittinen lakko?

Poliittinen lakko on ammattijärjestöjen julistama työtaistelu. Se kohdistuu poliittiseen päätöksentekoon, ei työ- tai virkaehtosopimuksiin eikä työnantajiin. Toisin kuin työehtoneuvotteluihin liittyvät lakot, poliittinen lakko ei ole sidottu ammattiliiton jäsenyyteen.

Miten poliittinen lakko eroaa SuPerin muista viimeaikaisista lakoista?

Työehtoneuvotteluihin liittyvillä lakoilla tavoittelemme lähihoitajille parempaa palkkaa ja reilumpia työoloja. Nyt järjestettävällä poliittisella lakolla vastustamme hallituksen suunnitelmia heikentää työntekijöiden asemaa. Erityisen huolestuttavia ovat vaikutukset naisvaltaisiin aloihin. Jos hallitusohjelman tavoitteet toteutuvat, naisvaltaisten alojen palkkojen korottaminen on entistäkin vaikeampaa.

Mitä SuPer tavoittelee poliittisella lakolla?

Tavoittelemme sitä, että hallitus alkaisi oikeasti neuvotella työelämän asioista työntekijä- ja työnantajajärjestöjen kanssa. Hallituksella on nyt hyvin voimakas sanelu päällä, miten työlainsäädäntöä aiotaan muuttaa. Tavoitteemme on, että hallitus luopuu esityksistään, jotka heikentävät työntekijöiden työehtoja, lakko-oikeutta ja työttömyysturvaa.

Miksi vain pääkaupunkiseudun varhaiskasvatus on lakossa?

Lakko kohdistetaan sinne, missä katsomme sillä olevan suurin vaikutus. Emme käytä kaikkia mahdollisia keinoja yhdellä kertaa vaan jätämme arsenaaliin vielä muita aseita vastaisen varalle. Täytyy muistaa, että lakot rajataan aina jotenkin ja lakkoon osallistuvat superilaiset lakkoilevat myös kaikkien muiden jäsenten puolesta. Se ei tarkoita, että jotakin maantieteellistä aluetta tai sektoria arvostettaisiin vähemmän.

Mainos

Miten SuPer tukee lakkoilevia jäseniään?

Lakon aikana työntekijät eivät saa palkkaa, joten SuPer maksaa lakossa oleville jäsenilleen lakkoavustusta. Lakkoavustus (100 €/päivä) haetaan jälkikäteen, tarkemmat ohjeet hakemiseen löydät liiton verkkosivuilta.

Kuinka poikkeuksellista poliittinen lakkoilu on SuPerille?

Hyvin poikkeuksellista. Emme ole koskaan ennen olleet poliittisessa lakossa. Poliittisiin mielenilmauksiin olemme toki osallistuneet aikaisemmin.

Suomessa järjestetään todella vähän ja harvoin poliittisia lakkoja sekä historiallisesti tarkasteltuna että muihin EU-maihin verrattuna. Miksi hallitus haluaa rajoittaa niitä nyt?

Hallitus aikoo rajoittaa poliittiset lakot enintään vuorokauden mittaisiksi, ja myös tukilakkoja toisen ammattiliiton tai alan puolesta aiotaan rajoittaa. Näissä, kuten muissakin hallitusohjelman tavoitteissa, on ideologinen näkökulma. Työllisyys ja Suomen kilpailukyky eivät parane lakko-oikeutta rajaamalla.

Mainos

Lue myös: ”Olo on orpo, ja kohta minäkin alan purra!” – Mielenilmaus keräsi Helsinkiin satoja superilaisia näyttämään kantansa hallitusohjelmaan

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hoitajamitoituksessa tehtiin U-käännös – suhdeluvulla kikkailu lisää epävarmuutta sote-alalla

”Isku vasten hoitajien kasvoja” – SuPerin puheenjohtajaehdokkaat pitävät vientimallia tes-neuvotteluiden suurimpana uhkana

Takana 12 vuotta SuPer-liiton johdossa: ”Näihin vuosiin on mahtunut kaksi äärimmäisen pahaa paikkaa ja monia hyviä hetkiä”