Työnantaja määrää suojainten käytöstä

Suojaimien käytöstä määräävä laki ei ole enää voimassa, mutta niitä käytetään sosiaali- ja terveydenhoidossa edelleen tarpeen mukaan. Työnantaja arvioi tarpeen. Työsuojelu on muistettava myös maskien käytössä.

suojaimet hoitotyössä

Kuva: Mostphotos

Teksti Mari Frisk

Koronatilanne elää, ja sen mukana myös viranomaisten ohjeistukset. THL päivitti omat koronaohjeensa pitkäaikaishoidon ja -hoivan toimintayksiköiden osalta. Ohjeistus pätee sosiaalihuollon ympärivuorokautisiin palveluihin.

Avainasemassa koronatartuntojen torjunnassa on tavanomaisten varotoimien noudattaminen kaikkien asukkaiden hoidossa, huolellinen käsi- ja yskimishygienia, hoitoympäristön asianmukainen siivous, asukkaiden siirtojen välttäminen sekä tiedonkulun varmistaminen.

Työantaja voi ohjeistaa käyttämään asukkaiden suojaamiseksi lähihoidossa kirurgista suu-nenäsuojusta tai koko kasvot peittävää visiiriä, tai jos niitä ei ole, niin kankaista pestävää tai kertakäyttöistä maskia. 

Kotihoidon suositus jatkuu

Sosiaali- ja terveysministeriön suositus koronavirustartuntoihin varautumisesta ja asiakkaiden tarpeisiin vastaamisesta kotiin annettavissa palveluissa on voimassa 31.8. asti. Suosituksen mukaan työntekijöiden tulisi käyttää kirurgista suu-nenäsuojaa kotihoidossa.

Viime kädessä suojainten tarpeellisuuden määrittelee työnantaja, jonka tehtävä on hankkia suojaimet ja ohjeistaa ja valvoa niiden käyttöä. Jos työnantaja katsoo suojainten käytön tarpeelliseksi, työntekijän tulee noudattaa ohjeistusta.

Työsuojelu voimassa maskien käytössä

– On tärkeä varmistaa, että työntekijän terveydentila on riittävä maskien käyttöön. Suojaimien käyttö on vaikeaa astmaa sairastavalle. Jos sairastat astmaa kannattaa olla yhteydessä työterveyslääkäriin, mikäli joudut työssäsi käyttämään maskia, muistuttaa SuPerin työympäristöasiantuntija Eija Kemppainen.

Kemppainen painottaa, että suojaimen täytyy olla käyttäjälleen sopiva. Jotkut materiaalit voivat aiheuttaa oireita allergisille. Työnantajan on myös opastettava, miten suojaimia käytetään.
– Jos et osaa käyttää suojainta, tai siitä tulee sinulle sen käytöstä oireita, niin kerro siitä työnantajallesi ja työsuojeluvaltuutetullesi. Suosittelen suullisen ilmoituksen lisäksi myös kirjallisesti tehtyä ilmoitusta, Kemppainen sanoo.

Suojaimet lisäävät lämpökuormaa, mikä on huomioitava suojainvalinnoilla, tauotuksella ja riittävällä nesteytyksellä. Yhden työskentelyjakson pituus saa olla enintään 50 minuuttia tunnissa, jos työpaikalla ilman lämpötila on yli 28 astetta.
Helteellä pitäisi pitää riittävästi taukoja rasituksen vähentämiseksi. Tauoilla pitäisi pystyä ottamaan maski pois. – Jos työantaja on määrännyt käytettäväksi kertakäyttösuojaimia, jokaisen tauon jälkeen täytyy olla käytettävissä uusi suojain, Kemppainen painottaa.

Kaikissa palveluissa on ensisijaisen tärkeää, ettei työskennellä sairaana.

Ohjeistus voi muuttua kesän aikana. 

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Pitkittynyt koronatauti kuormittaa mieltä ja elimistöä, mutta nykytiedon perusteella vaikeimmistakin tapauksista voi toipua

Koronavirusta on yhä vaikeampi määritellä ammattitaudiksi – jokainen epäily kannattaa yhä selvittää

Nokian kaupunki kääri hihat – lähihoitajat antavat koronarokotuksia