Suojainpakko vihdoin voimaan – ohjeistus ei riittänyt

Suojainten käytöstä annetaan määräys sosiaalihuollon ympärivuorokautisiin toimintayksiköihin ja kotiin annettaviin palveluihin. Se tulee voimaan välittömästi ja on voimassa kesäkuun 2020 loppuun saakka.

Mies pukee kasvosuojaimen

Jos kirurgista nenä-suusuojusta ei ole käytettävissä, on käytettävä pestävää tai kertakäyttöistä kankaista suojusta tai kasvot peittävää visiiriä. Kuva: Mostphotos

Teksti Merja Suomalainen

− Tämä on todella hyvä juttu, ja onneksi nyt se on selkeä määräys, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kommentoi Sosiaali- ja terveysministeriön tuoretta päätöstä määrätä suojainten käytöstä. Aiemmat ohjeistukset eivät riittäneet, vaan käytännöt työpaikoilla ovat vaihdelleet.

Asiakkaiden kanssa lähikontaktissa työskenteleviä määrätään käyttämään suojausta niin sosiaalihuollon ympärivuorokautisissa toimintayksiköissä kuin kotiin annettavissa palveluissa.

− Nyt vaan kaikille ja kaikkialle on löydyttävä niitä maskeja, ei ole olemassa mitään selitystä. Tämä poistaa myös sen, että eri työnantajilla on erilaiset ohjeistukset, Paavola sanoo.

SuPer on toistuvasti vaatinut riittäviä suojamia ja selkeitä ohjeita suojautumisesta hoitajille.

Aiemmissa ohjeistuksissa on todettu, että tarvittaessa maskiksi käy myös huivi. Sitä ei enää määräyksessä mainita. Jos kirurgista nenä-suusuojusta ei ole käytettävissä, on käytettävä pestävää tai kertakäyttöistä kankaista suojusta tai kasvot peittävää visiiriä, STM linjaa.

Päätöksellä suojataan mahdollisilta tartunnoilta oireettomia asiakkaita, jotka kuuluvat riskiryhmiin.

Valmiuslain nojalla tehty päätös tulee voimaan välittömästi ja on voimassa 30.6.2020 saakka.

Muokattu 14.5.2020: Muutettu otsikkoa ja tarkennettu, mitä palveluja määräys koskee.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Pitkittynyt koronatauti kuormittaa mieltä ja elimistöä, mutta nykytiedon perusteella vaikeimmistakin tapauksista voi toipua

Koronavirusta on yhä vaikeampi määritellä ammattitaudiksi – jokainen epäily kannattaa yhä selvittää

Nokian kaupunki kääri hihat – lähihoitajat antavat koronarokotuksia