Kesälomakausi lähestyy – Työtaistelutoimet eivät saa vaikuttaa vuosilomien myöntämiseen

Työnantajan on ilmoitettava vuosiloman ajankohta viimeistään kuukautta ennen lomailun aloittamista. Työntekijöitä tulee kohdella tasapuolisesti lomatoiveiden suhteen.

Kuva Mostphotos

Teksti Mari Frisk

SuPerin toimistolle on viime päivinä tullut yhteydenottoja koskien kesälomien myöntämistä.

– Hoitajat ovat kertoneet työnantajien ilmoittaneen, että vuosilomia ei voi vahvistaa ennen kuin kahta viikkoa aikaisemmin, koska he varautuvat mahdollisiin lakkoihin ja muihin työtaistelutoimiin, SuPerin sopimusasiantuntija Virve Aho kertoo.

Poikkeustapauksissa lomasta voi ilmoittaa kaksi viikkoa ennen loman alkua, mutta siihen täytyy antaa kirjallinen perustelu. Hoitajaliittojen työtaistelu ei ole käypä syy, päinvastoin.

– Työtaistelutoimet eivät saa aiheuttaa vastatoimia ja tämä voitaisiin katsoa sellaiseksi, Aho painottaa.

Selkeät säännöt vähentävät mielipahaa

Kesälomakausi on viisi kuukautta, toukokuusta syyskuuhun.

– Työnantajan tulee aina kuulla työntekijän toiveita loman ajankohdasta.

Kuulemisen lisäksi työntekijöitä pitää kohdella tasapuolisesti, jotta jokainen saa todellisen mahdollisuuden nauttia lomastaan ja palautua.

Vuosilomista on hyvä keskustella avoimesti ja sopia pelisäännöt.

– Kun myöntämisen periaatteet ovat selvillä, niin jokaisen on helpompaa hyväksyä loman ajankohta, vaikka se ei olisikaan itselle mieluinen.

– Monesti tilanne on se, että kaikki haluaisivat pitää vuosilomansa kesä-heinä-elokuussa. Jos kesälomasijaisia ei ole riittävästi, niin tämä aiheuttaa sen, että työnantajan pitää pätkiä työntekijöiden vuosilomia, jotta jokainen saa osan vuosilomasta toivomanaan ajankohtana, Aho sanoo ja jatkaa: – Mikäli näitä kaikkia lomakuukausia hyödynnettäisiin, niin lomia olisi mahdollisuus pitää pidempiä jaksoja kerrallaan. Toisaalta taas pätkiminen voi sopia jollekin hyvin.

Sijaisetkin on huomioitava

Myös sijaisilla on oikeus tulla kuulluksi ja kohdelluksi tasavertaisesti kesäloman suhteen.

– Usein kuulee sitä, että sijaiset saavat ne rippeet loma-ajankohdista, mitä jää jäljelle. Näin se ei voi mennä, Aho painottaa.

Vahvistettua vuosilomaa ei voi perua

Jos itsestä tuntuu, että on tullut väärin kohdelluksi lomien suhteen, niin asia tulee ottaa ensin puheeksi työnantajan kanssa.

– Mikäli keskustelu ei selkeytä tilannetta tai johda muutoksiin, niin työntekijä voi tehdä työsuojeluilmoituksen. On kuitenkin hyvä muistaa, että työnantaja ei voi aina huomioida kaikkien lomatoiveita, eikä se tarkoita sitä, että työnantaja olisi toiminut väärin.

Jos työnantaja ehdottaa loman siirtoa, siitä voi pyytää korvausta.

– Mikäli työnantaja ilmoitusluonteisesti yrittää perua vahvistetun vuosiloman, niin kannattaa heti olla yhteydessä luottamusmieheen tai liittoon.

Sopimusasiantuntuja Virve Ahon vinkit lomista sopimiseen

  • Esihenkilö kysyy kaikkien lomatoiveet ja yrittää sovittaa ne yhteen mahdollisuuksien mukaan.
  • Työpaikoilla voidaan sopia kiertävät lomajärjestelmä, näin työntekijä tietää seuraavankin vuoden loma-ajankohdan.
  • Sovitaan esimerkiksi kolmen työntekijän ryhmät, jotka voivat keskenään sopia ja antaa ehdotuksensa siitä, miten kukin haluaa lomansa pitää. Lomat eivät saa mennä päällekkäin.
  • Usein avoin vuoropuhelu auttaa sovittamaan lomatoiveet yhteen. Kun jokainen saa itselleen tärkeän ajankohdan vapaaksi, niin on helpompi joustaa muun loman osalta, mikäli joustamiselle on tarvetta.

Kokeile SuPerin vuosilomapalkkalaskuria

SuPerin jäsenet voivat käydä tarkastamassa laskurista oman vuosilomamäärän sekä palkan.

Lue lisää aiheesta täältä. 

.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hoitajamitoituksessa tehtiin U-käännös – suhdeluvulla kikkailu lisää epävarmuutta sote-alalla

”Isku vasten hoitajien kasvoja” – SuPerin puheenjohtajaehdokkaat pitävät vientimallia tes-neuvotteluiden suurimpana uhkana

Takana 12 vuotta SuPer-liiton johdossa: ”Näihin vuosiin on mahtunut kaksi äärimmäisen pahaa paikkaa ja monia hyviä hetkiä”