Essoten lähihoitajista alansa palkkajohtajia 

Sama työ, sama palkka. Vuosien vääntö tuli päätöksen, kun pääsopijajärjestöt (Sote, Juko ja Jau) solmivat eilen palkkaharmonisointisopimuksen Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen Essoten sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n kanssa.

Kuva Mostphotos

Teksti Mari Frisk

Palkkaharmonisointisopimuksen taustalla on pääsopijajärjestöjen huoli perusteettomista palkkaeroista. Essote on maksanut samasta/yhtä vaativasta työstä työntekijöille/viranhaltijoille erisuuruista tehtäväkohtaista palkkaa.  Järjestöt ovat vaatineet perusteettomien palkkaerojen korjaamista takautuvina.  

– Tätä on jäärätty jo monta vuotta, Essote perustettiin vuonna 2017 ja asiaa lähdettiin paikallisesti neuvottelemaan jo vuonna 2018, taustoittaa Essoten SuPerin pääluottamusmies Tiia Rautpalo.  

– Hyvin tässä kävi, Rautpalo iloitsee ja jatkaa: – Tavoitteeseen päästiin siinä mielessä, että yhdenmukaistaminen tehtiin piikkipalkkaan eri korkeimpaan tehtäväkohtaiseen palkkaan.  

Tavoite ei täyttynyt takautumisen suhteen, harmonisointirahaa maksetaan takautuvasti  1.10.2020 alkaen, ei vuodesta 2019, kuten työntekijäjärjestöt olivat toivoneet.  

–Meistä tulee Suomen palkkajohtajia lähihoitajien osalta. Korjaamista on vielä tulevaisuudessa, mutta tästä on hyvä lähteä eteenpäin. Toki tämä tarkoittaa myös sitä, että kun hyvinvointialueilla aikanaan harmonisoidaan, niin me joudumme odottamaan. 

Mainos

Kokonaisuudessaan harmonisointi koskee noin 4300 henkilöä, joista noin 500 ei ole enää Essoten palveluksessa. Korvaus maksetaan myös eläkkeelle jääneille tai muualle lähteneille, jotka ovat olleet Essoten palveluksessa 1.10.2020.  

– Sama työ, sama palkka sillä periaatteella tämäkin menee eli rahan saavat niin liittoihin kuuluvat kuin kuulumattomat työntekijät. 

Toivoa on saada rahat jouluksi.  

–Vielä ei ole tietoa, koska rahat maksetaan, mutta vielä tämän vuoden puolella.  

Essotessa superilaisten palkkoja on saatu korjattua pikkuhiljaa vuodesta 2019 lähtien. 

Harmonisointi koskee tehtäväkohtaista palkkaa, ja sillä on seurannaisvaikutuksia muihinkin palkanosiin, kuten kokemuslisiin, lomarahoihin, työaikakorvauksiin ja henkilökohtaisiin lisiin. 

–Nyt on tulossa karkeasti sanottuna kuukauden palkka superilaisille, Tiia Rautpalo täsmentää.  

Lue lisää SuPerin kotisivuilta.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kohtaa oikein: Aivovamma voi vaikuttaa potilaan käytökseen, mutta ei älyyn

SuPerin seuraava puheenjohtaja on koiraihminen

FinUnionsin johtaja Susanna Salovaara: ”Suomen työelämäheikennyksiä seurataan Brysselissä kauhunsekaisin tuntein”