Ehdolla puheenjohtajaksi: Silja Paavola

SuPerin liittokokous järjestetään 15.–16.9.2020. Neljän vuoden välein järjestettävässä tapahtumassa liittokokousedustajat valitsevat liiton puheenjohtajiston sekä päättävät liiton toiminnan suuntaviivat.

Silja Paavola

Kuva: Kari Hulkko

Teksti Saija Kivimäki

Silja Paavola

  • SuPerin puheenjohtaja vuodesta 2012
  • Naimisissa ”saman Paavolan kanssa jo monta kymmentä vuotta”, kolme aikuista lasta
  • Harrastaa lenkkeilyä ja lukemista, varsinkin työhön liittyviä tekstejä

 

Koronakevät on ollut poikkeuksellista aikaa ja koetellut erityisesti hoitoalaa. Miten hoitajien jaksamista voitaisiin parhaiten tukea juuri nyt?

Kun valmiuslaki saatiin purettua, on katsottava, että jäsenet saavat vuosilomansa ja että työnantajat eivät niitä enää rajoita. Nyt, kesäkuun puolivälissä, on vielä purettava vanhuspalveluiden rajoitteet. Omaisten vierailukielto on lisännyt hoitajien työmäärää entisestään. Tämänkin venymisen työnantajat voisivat huomioida.

Monilla työnantajalla on nopean palkitsemisen keinoja, niiden paikka olisi nyt. Liittona pyrimme vaikuttamaan asioihin, joilla on vaikutusta koko maassa.

Olet ehdolla SuPerin puheenjohtajaksi kaudelle 2020–2024. Mitkä ovat kauden suurimmat haasteet ja miten aiot vastata niihin?

Suurin haaste on soteuudistus. Emme silti unohda varhaiskasvatusta tai koulussa toimivia jäseniämme. Meidän jäsenemme tekevät työkseen lakisääteisiä hyvinvointipalvelutehtäviä ja niihin pitää löytyä rahoitus. Päättäjät pitää saada ymmärtämään, ettei se ole vain menoerä. Hoitajien koulutukseen pitää panostaa, työolojen on oltava hyvät ja palkan tehdystä työstä kohtuullinen.

Jäsenten kuunteleminen on puheenjohtajalle ensiarvoisen tärkeää, koska silloin hän pystyy viemään heille tärkeitä asioita eteenpäin. Päättäjien kanssa pitää päästä keskusteluyhteyteen siten, että he tekevät meille parempia ja järjellisiä päätöksiä. Samalla pitää kuitenkin ymmärtää yhteiskunnallinen tilanne.
Lyhyesti sanottona puheenjohtajan tehtävä on jäsenten kokonaisvaltainen edunvalvonta. Se tarkoittaa sopimusedunvalvontaa, koulutus- ja ammatillista edunvalvontaa, eläkeikää unohtamatta, sillä eläkkeet kertyvät työvuosien aikana.

Kuvaile SuPerin yhteiskunnallista asemaa 2020-luvun Suomessa. Miten aiot vaikuttaa siihen?

SuPerin asema yhteiskunnallisena vaikuttajana on parantunut ja luulen, että se tulee yhä paranemaan. Meitä arvostetaan asiantuntijaorganisaationa ja kuunnellaan lainsäädäntötyössä.

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusala on sekä julkista että yksityistä, ja ammattiliiton puheenjohtajalta vaaditaan säännöllistä keskusteluyhteyttä molempiin sektoreihin. Entistä enemmän on oltava tekemisissä yritysmaailman kanssa.

SuPerin vaikuttamistyössä olennaista on, että mitään ei vedetä hihasta tai omasta päästä vaan kaikesta pitää olla faktaa. Liiton jäsenille kiitos siitä, että he vastaavat hienosti kaikkiin selvityksiin ja kyselyihin, joista saamme aihetodisteita, joita viemme eteenpäin ja nostamme esiin keskusteluissa.

Lue myös:
Ehdolla puheenjohtajaksi: Anne Heiskanen
Ehdolla varapuheenjohtajaksi: Jaana Dalén

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hoitajamitoituksessa tehtiin U-käännös – suhdeluvulla kikkailu lisää epävarmuutta sote-alalla

”Isku vasten hoitajien kasvoja” – SuPerin puheenjohtajaehdokkaat pitävät vientimallia tes-neuvotteluiden suurimpana uhkana

Takana 12 vuotta SuPer-liiton johdossa: ”Näihin vuosiin on mahtunut kaksi äärimmäisen pahaa paikkaa ja monia hyviä hetkiä”