Hoitajamitoitus paranee jo syksyllä

Pitkästä aikaa saatiin hyviä uutisia hoitoalalle. Eduskunta päätti tänään 26.6.2020, että vanhuspalvelulakiin tulee lakisääteinen henkilöstömitoitus 0,7. Siirtymäaika on 1.4.2023 asti eli laki tulee voimaan porrastetusti.

Uusi hoitajamitoitus on win-win-tilanne niin vanhuksille kuin hoitajillekin. Kuva: MostPhotos

Teksti Mari Frisk

Hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin on kauan odotettu, toivottu ja jopa välttämätön päätös. Yleisin syy hoitajien kuormittumiselle sote- ja kasvatusaloilla on alhainen henkilöstömitoitus. Korotetussa mitoituksessa huomioidaan vain välitöntä hoitotyötä tekevät. Mitoitus on sitova ja sen pitää täyttyä aina tehostetussa palvelutalossa ja muussa ympärivuorokautisessa laitoshoidossa. Samalla hoidon kriteerit yhtenäistetään koko maassa.

Oikeus keskittyä hoitotyöhön

Porrastus tarkoittaa, että lokakuusta alkaen henkilöstömitoituksen tulee olla vähintään 0,5 työntekijää asiakasta kohden. SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola iloitsee päätöksestä ja uskoo, että muutos näkyy tehostettujen palvelutalojen ja muiden ympärivuotisten hoitopaikkojen arjessa jossain määrin jo syksyllä.

– Nyt on hoidettu 0,5:n mitoituksella kaikki, niin hoivatyö kuin siivoukset ja pyykinpesu. Näin ollen jo syksyllä saadaan hieman helpotusta tilanteeseen, Paavola sanoo. Hän painottaa, että jatkossakaan lusikka ei tipu hoitajien kädestä, vaan he auttavat muun muassa ruokailuissa. Tiskaamisen sijaan hoitajalla on jatkossa mahdollisuus pysähtyä kuuntelemaan, maistuiko ruoka.

Asiakas- ja potilasturvallisuus paranevat, kun hoivatyötä tekevää henkilöstöä on paikalla riittävästi ja he saavat keskittyä koulutustaan vastaaviin tehtäviin ja omaan ydinosaamiseensa.

– Hoitajien täytyy pitää puoliaan, nyt on oikeus keskittyä hoitamiseen. Tärkeä osa hoivatyötä on myös lähellä kulkeminen, ei vain toimenpiteet, Paavola painottaa.

Toteutuminen vaatii tarkkaa seurantaa

Silja Paavola pitää erittäin tärkeänä sitä, että lakia ei kierretä muuttamalla tehostettuja palvelutaloja palvelutaloiksi, joita mitoitukset eivät koske. –Tätä me tulemme vahtimaan tarkasti, hän lupaa.

Tavoite 0,7 toteutuu aprillipäivänä 1. huhtikuussa 2023. Sitä ennen etapit ovat vähintään 0,55 ja vuoden 2022 alusta vähintään 0,6 työntekijää asiakasta kohden. Siirtymäajan päättyessä huhtikuussa 2023 edellytetään vähintään 0,7:n mitoitusta. Kunnat saavat valtiolta rahoitusta, jotta mitoitus saadaan toteutumaan käytännössä.

Kotihoidon asiat kuntoon seuraavaksi

– Hoitajamitoituksen nostaminen on vasta ensimmäinen, vaikkakin iso ja tärkeä askel kohti parempaa ja ihmisläheisempää vanhustenhoitoa. Seuraavaksi pitää pureutua kotihoidon ongelmiin, Paavola toteaa.

Lue täältä SuPerin puheenjohtaja Silja Paavolan kirjoitus hoitajamitoituksesta

Lue täältä lisää hoitajamitoituksista ja niiden määrityksistä.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Pelottaako suoraan puhuminen? – Oikeanlainen rehellisyys kannattaa

Kotihoidossa on paljon korjattavaa, mutta asiakkaat eivät ole se syy, miksi hoitajat vaihtavat työpaikkaa

”Kaksi tuntia lisää työmatkoihin, ei kiitos!” – Hyvinvointialueiden säästöt tarjoavat pienten paikkakuntien lähihoitajille vain huonoja vaihtoehtoja