Mikä on painevaurio?
Painevaurio on kaikenikäisten ihmisten vaiva, josta puhuttiin aikaisemmin makuuhaavana tai painehaavana. Riskiryhmään kuuluvat pitkään paikallaan olevat ihmiset, joiden liikuntakyky on heikentynyt ja ihmiset, joiden ihon suojatunto on heikentynyt esimerkiksi diabeteksen vuoksi. Vaurioita syntyy pitkän makuulla olon aikana, asennosta riippuen erityisesti lonkkiin, kantapäihin, istuinkyhmyihin ja alaselkään. Myös matalan painevaurioriskin potilaille vaurioarvio tulisi tehdä vähintään kerran viikossa.
Miten se syntyy?
Painevaurio voi syntyä jo muutamassa tunnissa. Vaurion synnyttää paineen ohella yleensä myös kitka. Esimerkiksi potilaaseen, joka istuu pääty kohotettuna vuoteessa, kohdistuu suoran paineen lisäksi myös alaspäin valumisen seurauksena kudosvenytystä. Makuualustan ja kudoksen välille syntyvä kitka venyttää kudoksia ja voi rikkoa pieniä verisuonia.
Miten vaurioita voidaan ehkäistä?
Painevaurioriskit jäävät usein tunnistamatta ensihoidossa ja terveyskeskuksissa. Jos iholla luisen ulokkeen kohdalla on punoitusta, joka ei katoa sormella kevyesti ihoa painamalla, on kysymyksessä ihoalueen ensimmäisen asteen painevaurio. Lievää vaurioita voi yleensä hoitaa asentohoidolla.
Tärkein yksittäinen toimenpide on paineen poisto riskialueelta. On tärkeää huomata, etteivät apuvälineet, kuten vaihtuvapaineiset konepatjat, poista vaurion riskiä kokonaan. Potilaan asentoa tulisi apuvälineenkin kanssa vaihtaa säännöllisesti: Vuoteessa 1-4 tunnin välein ja pyörätuolissa tunnin välein.
Kun hoidat riskiryhmään kuuluvaa osastolla:
– Tarkista ihon väri, lämpö ja kipu, vertaa kudoksen turvotusta ympäröivään ihoon. Myös jalkaterien alentunut tunto ja viileys lisäävät painevaurion riskiä.
– Arvioi potilaan vajaaravitsemusriski säännöllisesti. Painevaurioiden riski vähenee riittävästä ravitsemuksesta ja nesteytyksestä huolehtimalla.
– Hoida ihoa ennaltaehkäisevästi, pidä iho puhtaana ja rasvaa kuivat alueet.
– Suojaa riskialueet monikerrosvaahtosidoksilla.
– Vaihda kostuneet vuodenvaatteet, vaatteet ja vaippa kuiviin.
– Vaihda potilaan asentoa tunnin välein ja jaa paine uudelleen.
– Suosi makuulla kallistettua kylkiasentoa ja pidä sängyn pääty alimmassa potilaan voinnin sallimassa asennossa.
– Kevennä vauriovaarassa olevia kantapäitä irti vuoteesta esimerkiksi tyynyjen avulla.
Muista kirjata x4
1) Painevaurion riskiarvio
2) Painevaurion ehkäisy- ja hoitosuunnitelma
3) Havaitun painevaurion luokka ja sijainti
4) Toteutetut toimenpiteet ja käytettävät apuvälineet.