Lähihoitaja vanhustyössä – 10 kysymystä saattohoidosta

Lähihoitajalla on tärkeä rooli saattohoidossa, totesi vanhusten pitkäaikaishoidossa työskentelevä Maija Mäkisalo SuPerin Lähihoitaja2017-tapahtumassa 8. syyskuuta.

vanhustyö saattohoito

Saattohoidon asiantuntija Maija Mäkisalo puhui Lähihoitaja2017-tapahtumassa syyskuussa. Kuva Sonja Kähkönen.

Teksti Sonja Kähkönen sonja.kahkonen@superliitto.fi

Lähihoitaja2017-tapahtuman yleisö esitti Maija Mäkisalolle kysymyksiä hänen työstään.

1. Mikä on lähihoitajan rooli kuolevan potilaan hoidossa?

Lähihoitaja on osa moniammatillista tiimiä, johon kuuluu hoitajan lisäksi vähintään lääkäri, joka vastaa saattohoitopäätöksestä ja lääkemääräyksistä. Usein tiimiin kuuluu myös sairaanhoitaja riippuen siitä, mikä on potilaan lääkitys. Sairaanhoitaja toteuttaa lääkehoidon, mikäli potilas saa huumelääkkeeksi luokiteltavia lääkkeitä, eikä lähihoitajalla ole lisäkoulutusta, jonka myötä hän on saanut luvan pistää myös huumelääkkeitä. Tämä on työpaikkakohtaista.

Lähihoitaja on usein lähimpänä kuolevaa ihmistä. Pitkäaikaishoidossa työskentelevä lähihoitaja on usein tullut tutuksi asukkaan kanssa jo ennen saattohoitovaihetta. Se helpottaa työtä. Kun hoitaja tuntee asukkaan, hän myös tunnistaa, mikä on potilaalle tyypillistä ja mikä ei. Joskus myös omainen tukeutuu juuri lähihoitajaan, koska tämä on ollut näkyvin työntekijä hoidon toteutuksessa ja tullut siten tutuimmaksi. Toisinaan saattohoidossa oleva ihminen on tajuton tai ei muusta syystä pysty kertomaan omista tarpeistaan. Silloin on hoitajan ammattitaitoa arvioida, onko potilaalla esimerkiksi kipuja.

2. Millainen on ollut työurasi yllättävin saattohoitotilanne?

Yllättävin tilanne oli sellainen, jota ei edeltänyt saattohoito eli ihminen kuoli ennalta arvaamatta. Talutin asukasta ruokapöytään ja yllättäen hänen sydämensä petti. Saattohoidossa ei ole koskaan yllättäviä kuolemia, ajattelen niin.

3. Voiko hoitaja mennä potilaan hautajaisiin, jos on hoitanut tätä monta vuotta?

Voi. Jos potilaalla ei ole omaisia, hautajaiset voi järjestää sosiaalihoitaja tai joku muu edunvalvoja. Hautajaisiin voi toki mennä myös silloin, jos kutsutaan, vaikka vainajalla olisikin omaisia.

4. Voiko saattohoitopotilas kuolla halutessaan yksin?

Toki yksin saa kuolla, jos niin haluaa. Hoitaja käy kuitenkin seuraamassa tilannetta ja toteuttamassa lääkehoidon. Fakta on se, että harva haluaa kuolla yksin. Suurin osa toivoo, että joku on läsnä: omainen, hoitaja tai vaikkapa vapaaehtoistyöntekijä.

5. Oliko saattohoitoon aluksi vaikea suhtautua?

Olin aluksi jännittynyt ja minun piti skarpata todella paljon. Oli kuitenkin mielenkiintoista huomata, että tehtyäni saattohoitotyötä pidempään, minua vasta alkoikin itkettää. Se oli merkki siitä, että aloin rentoutua työssäni.

6. Miksi valitsit tämän työn?

Halusin aluksi työskennellä päiväkodissa, mutta huomasin Koukkuniemen vanhainkodissa työssäoppimisjaksolla, että vanhustyö on todella mukavaa. Tämä on kutsumusammattini.

7. Mikä on ollut vaikein saattohoitotilanne?

Sellaiset tilanteet ovat vaikeita, joissa saattohoito ei ole toteutunut niin hyvin kuin se olisi voinut toteutua.

8. Aistiiko asukkaasta, että kuolema lähestyy?

On joitakin lähestyvän kuoleman merkkejä, joita voi havainnoida. Usein on kuitenkin vaikea arvioida tarkkaa aikaa, milloin kuolema tulee. Joillakin voi olla jo siihen viittaavia merkkejä, vaikka potilas eläisi vielä useita päiviä. Joskus taas on toisin päin.

9. Onko työasiat helppo jättää töihin?

Nykyään on. Sekin tulee oman ammattiroolin kautta. Suosittelen kaikkia opettelemaan sen, että töistä lähtiessä jättää työasiat pukukoppiin. Ei kukaan jaksa olla hyvä hoitaja vuorokauden ympäri.

10. Mikä on työssäsi parasta?

Kyllä ne ovat asukkaat. Pidän siitä, että pitkäaikaishoidossa asukkaat tulevat tutuiksi.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kouluyhteisöohjaaja Mika Önkki: ”On tärkeä osata erottaa, milloin kyse on tavallisista teini-iän kuohuista ja milloin vakavammasta ongelmasta”

”Työpäivä voi alkaa avantouinnilla asukkaan kanssa” – Virikeohjaaja Kirsi Sauvala järjestää ohjelmaa palvelutalon asukkaiden arkeen

Lähihoitaja toteuttaa lääkehoitoa koulussa