Lähihoitaja, näin kevennät aivojesi kuormaa työpaikalla – Kahdeksan käytännöllistä vinkkiä hoitajan pään parhaaksi

Ihmisen kyky käsitellä tietoa on hyvin rajallinen. Tarkkaavaisuuden hallinta on meille kaikille vaikeaa. Hoitotyössä aivoja kuormittavat epäselvät ohjeet, kiire, häly ja keskeytykset. Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Kirsi Luokkala antaa käytännön vinkkejä siihen, kuinka lähihoitaja voi helpottaa aivokuormitusta työssään.

Hoitajan ei kannata tehdä keskustelussa pitkälle meneviä omia tulkintoja, vaan tarkenna ja varmista, oletko ymmärtänyt asian toisen tarkoittamalla tavalla. Kuva Mostphotos

Teksti Elina Kujala

Tunnista, mitkä asiat aivojasi kuormittavat työpaikalla. Väsytkö puhehälyyn, jatkuviin keskeytyksiin vai siihen, että muistettavaa on niin tolkuttomasti? Kun kuormittavat tekijät ensin nimeää, sen jälkeen niitä on mahdollista muuttaa. Paljon voi tehdä itse, mutta moniin asioihin on hyvä saada mukaan koko työyhteisö.

Päätä, että teet yhden asian kerrallaan. Lähihoitajan työ on usein multitaskaamista. Jossakin määrin pomppiminen tehtävästä toiseen kuuluu työnkuvaan. Mutta jos on sellainen hetki tai tehtävä, että voit tehdä vain yhden asian kerrallaan, tee se.

Vähennä muistisi kuormaa. Kirjoita muistilappuja, tarkistuslistoja ja tee muistiinpanot tuoreeltaan, kun sovitut ja puhutut asiat ovat vielä tuoreena mielessä.

Työpaikan puhehälyä voi vähentää laatimalla yhteisten työtilojen pelisäännöt. Ne kannattaa laittaa myös selkeästi näkyville, jotta sijaiset ja vierailijat tietävät pelin hengen. Läpikulkua toisten työtiloissa kannattaa välttää. Äänihälytykset puhelimesta ja tietokoneesta voi poistaa, tai ainakin laittaa hiljaisemmalle.

Mainos

Keksikää työkavereiden kanssa yhteisiä keinoja varjella keskittymistä. Eräällä työpaikalla lääkkeiden jakaja pukeutuu homman ajaksi huomioliiviin. Se on merkki muille, että nyt ei saa keskeyttää. Kirjauksia tehdessä voi sopia, että ollaan puoli tuntia hiljaa ja hoidetaan nyt tämä. Jutellaan sen jälkeen. Työrauhahetket kunniaan!

Opettele hyväksi keskeyttäjäksi. Kysy, sopiiko nyt vai olisiko vartin päästä parempi aika? Selvitä samalla kerralla useampi asia. Jos työkaveri näyttää tekevän jotakin keskittymistä vaativaa, kunnioita sitä ja palaa asiaan myöhemmin, jos mahdollista.

Yksityiskohdat ihminen unohtaa helposti, mutta keskeneräiset asiat muistuvat hyvin mieleen. Aivoihin perehtyneet puhuvat niin sanotusta Zeigarnik-efektistä, joka on kuin alitajunnasta nouseva nalkutus. Taklaa aivojen nalkutus tekemällä lista tai listoja: mikä on kiireellisintä, mitä tehdään tänään, mitä ensi viikolla, mitkä asiat voi siirtää ensi kesään?

Panosta palautumiseen. Se on yksi aivokuormaa elvyttävistä tärkeistä keinoista. Pieniä taukoja tarvitaan pitkin päivää. Hermostoa rauhoittava mikrotauko on jo se, kun hengität syvään sisään ja ulos muutaman kerran. Untaan kannattaa varjella ja kunnioittaa, palautuminen tapahtuu nukkuessa. Palautua ei voi varastoon.

Lisää hoitotyöstä ja aivotyöstä voi lukea Työterveyslaitoksen sivulta. 

SuPerin Ammatillinen opintopäivä keräsi 16.3.2022 satoja lähihoitajia ja opiskelijoita kuulemaan oman alansa ajankohtaisista asioista ja oppimaan uutta. Vinkit perustuvat Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Kirsi Luokkalan pitämään luentoon Kognitiivinen ergonomia lähihoitajien työssä.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Satu Sieppi opiskeli uuden ammatin 57-vuotiaana – Hammashoitaja on ennakoinnin ammattilainen

Saattohoidon ABC kotihoitoon – Yhä useampi ihminen haluaa kuolla kotona

Lähihoitaja Sari Simpanen: ”Työ urologian poliklinikalla vaatii hienotunteisuutta”