Kitkakengät jarruttavat kotihoidon työtapaturmia – hoitajien sairauspäivät vähentyneet selvästi

Kuopiossa on saatu hyviä tuloksia liukastumisten ehkäisyssä.

kitkakengät Kuopion kotihoito

Kotihoidossa työskentelevä lähihoitaja Kirsi Paasikallio toteaa, että kitkakengät sopivat hyvin työjalkineiksi vaihteleviin talvikeleihin. Kuva: Ari Liimatainen

Teksti Ari Liimatainen

Kuopion kotihoidon työntekijöillä on mahdollisuus hankkia kaupungin osittain kustantamat kitkakengät työjalkineiksi. Etuutta on hyödyntänyt noin kaksisataa työntekijää, ja työturvallisuuden kannalta tulokset näyttävät erittäin hyviltä.

Sairauspäivät ovat vähentyneet kahden vuoden seuranta-aikana yli 300 päivää vuodessa ja kaupunki on säästänyt runsaat 100 000 euroa sairauspäivien hinnan mukaan laskettuna. Myös liukastumisten aiheuttamat säryt ja pitkäaikaiset haitat ovat vähentyneet selvästi.

Kotihoidon lähihoitaja Kirsi Paasikallio kertoo, että kitkakengät ovat hyvät työjalkineet vaihteleviin talvikeleihin.

– Kiireisessä työssä liukastumisen riski on aina olemassa etenkin hiekoittamattomilla pihoilla ja pysäköintialueilla. Työpäivän aikana joutuu kävelemään paljon myös liukkailla lattiapinnoilla ja rappukäytävissä.

Kitkakengät ovat osoittautuneet käytännöllisemmiksi kuin nastat.

– Nastat jättävät helposti jälkiä lattiaan ja ne pitää riisua joka kerta. Irrotettavat nastapohjat tahtovat lisäksi unohtua pois lähtiessä, Paasikallio sanoo.

Aiemmin kotihoidossa oli runsaasti liukastumisia

Työsuojeluvaltuutettu kiinnitti huomiota Kuopion kotihoidon runsaisiin liukastumistapaturmiin vuosina 2017 ja 2018. Tapaturmatilastoista ilmeni selvästi, että liukastumisia pitää alkaa ehkäistä.

Koska kotihoidon työ on joutuisaa siirtymistä paikasta toiseen, ratkaisun tuli olla mahdollisimman vaivaton. Henkilöstö, työfysioterapeutti ja asiantuntijat päätyivät yhteistuumin kitka- eli pitopohjakenkiin.

Työnantaja lupasi kustantaa kengistä 60 prosenttia ja työntekijän omavastuu on 40 prosenttia. Kaupunki linjasi myös, että kenkien tulee olla kotimaiset ja etuuden voi käyttää kolmen vuoden välein. Henkilöstöetu tarjotaan vakituisille työntekijöille ja niille sijaisille, joiden työsopimus on voimassa talvella yli kuusi kuukautta.

Kotihoidosta saadut kokemukset toimivat kannustavana esimerkkinä. Nykyisin kaikilla Kuopion sosiaali- ja terveyspalvelujen työntekijöillä on mahdollisuus ostaa kenttätyöhön kaupungin osittain kustantamat kitkakengät.

Lähihoitaja Kirsi Paasikallio on työskennellyt kotihoidossa toistakymmentä vuotta. Hänen mielestään kitkakengät ovat parantaneet työturvallisuutta talvikeleillä merkittävästi.

– Ennen kuin otin kitkakengät käyttöön, minullekin sattui joitain liukastumisia. Kun työpäivään kuuluu 12–16 kohdetta, riski on aika iso. Kaupungissa kitkat ovat erittäin käytännölliset, ja sopivia malleja erilaisine lesteineen ja väreineen on jo hyvin saatavana.

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kouluyhteisöohjaaja Mika Önkki: ”On tärkeä osata erottaa, milloin kyse on tavallisista teini-iän kuohuista ja milloin vakavammasta ongelmasta”

”Työpäivä voi alkaa avantouinnilla asukkaan kanssa” – Virikeohjaaja Kirsi Sauvala järjestää ohjelmaa palvelutalon asukkaiden arkeen

Lähihoitaja toteuttaa lääkehoitoa koulussa